Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '14

 
Kategori
Gelenekler
 

Aşure'nin malzemeleri, yapılışı ve sağlığımıza faydaları nelerdir?

Aşure'nin malzemeleri, yapılışı ve sağlığımıza faydaları nelerdir?
 

Malum, Muharrem Ayı içerisindeyiz…

Muharrem Ayı’nın bitimiyle birlikte Aşureler kaynatılmaya başlar…

Dünyanın en eski tatlılarından biridir aşure. Muharrem ayının simgesi bu tatlı çorba, her elde farklı yorumlansa da başarılı bir aşure için herkesçe kabul görmüş püf noktalarına riayet etmek gerekiyor.

Geleneksel Türk tatlarından olan Aşure’nin içine neler konulur?

Malzemeleri:

Yarım kilo aşurelik buğday  

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

100 gram kuru kayısı küçük küçük doğranmış

50 gram kuş üzümü

100 gram çekirdeksiz kuru üzüm

50 gram incir küçük küçük doğranmış (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için isteğinize bağlıdır)

1 kilo toz şeker

3 tane karanfil

2 çubuk tarçın (yarım fincan kadar suda kaynatılıp süzülecek)

Ceviz

Fındık

Badem

Nar

Gül suyu (isteğe bağlı)

Bir portakal kabuğu (isteğe bağlı)

Yapılışı

Rahmetli anamın katkılarıyla; buğdayı geceden  büyük bir tencereye koyup su ilave ederek bir taşım kaynatılır. Altı kapatılarak 8-9 saat bekletilir.

Geceden ıslatılan nohut ve kuru fasulye ayrı tencerelerde yenebilecek kıvama gelene kadar pişirilir

Nohut, buğday ve fasulye büyük bir tencereye alınır ve hepsi yumuşayana kadar ara sıra karıştırarak pişirilir. Buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kuru fasulyeler de yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2,5-3 saat ateşte pişirilir.

Eğer tenceredeki su azalırsa kaynamış su ilave edilir.

Aşure ağzı açık şekilde pişirilir.

Çekirdeksiz üzüm, kuş üzümü, kayısı ve diğer tatlı yemişleri tencereye eklenir.

15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ilave edilir.

Süzülmüş tarçın ve karanfil suyu da eklenir.

İsteyen bir kaşık gül suyu da ekleyebilir. Isparta yöresinde yaygın olarak eklenir.

Aşurenin kıvamı kaynar su ekleyerek ayarlanabilir.

Aşure ılıdıktan sonra kâselere koyup tarçın, ceviz, fındık ve nar ile süslenir.

Gelelim aşurenin faydalarına:

Uzmanlara göre; aşurede bulunan buğday, zihin yorgunluğuna ve sinir bozukluklarına iyi geliyor.

En az 15 farklı besinin karışımıyla hazırlanan, içinde çok önemli kaynakları barındıran aşurede kuru baklagil ve tahıl grubu ürünler yer aldığı için bitkisel protein içeriyor, hayvansal gıdalar olmadığından kolesterol de bulunmuyor.

Bildiğiniz gibi fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturur. Bakteriyolojik çökme için idealdir.

İçinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.

Aşure içeriğindeki maddeler sayesinde anne sütünü artırır, yüzdeki lekeleri giderir.

Aşurenin üstünü süslemek için kullandığımız badem ise zihin yorgunluğunu atmamızı sağlar.

Bol posa içerir; kurubaklagil, incir, kurukayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.?

Aşurenin B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir.

Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur.

Nişasta, cilt hastalıklarındaki kaşıntıyı keser. Vücutta oluşan iltihapları gidermede etkilidir. Hindistan cevizi, böbrek taşı düşürmede etkilidir. İdrar söktürücü ve mideyi kuvvetlendirici etkisi vardır. Tarçın, kandaki şeker miktarını düşürür. Kalbi kuvvetlendirir.

Badem, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Akciğer hastalıklarına oldukça etkilidir. Cilt dokularının yenilenmesini sağlar. Kanı temizler, migren ve sinirsel rahatsızlıklarında kullanılır. Kuru üzüm, antioksidan etkisi sayesinde kansere karşı koruyucudur.

Aşurenin içine: Buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem ve ceviz gibi yaklaşık 10 baklagil, meyve ve sert kabuklu yiyecekler katılıyor. Bunun dışında bazı bölgelerde haşhaş, susam, nar, kenevir, kuru elma ve portakal gibi malzemeler de eklenebiliyor.

Bir kâse aşurenin enerji ve besin öğeleri ise şöyle: Enerji 320 350 kcal, protein 8 gr, yağ 5 gr, karbonhidrat 85 gr, A vitamini 350 IU, Demir 2,3 mg, kalsiyum 68 mg, B1 vitamini 0,3 mg, B2 vitamini 0,03 mg, niasin 1,6 mg

Afiyet olsun…

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..