Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '17

 
Kategori
Özel Günler
 

Aşure

Aşure
 

Aşure bereketi Ekim'de !...


 
Bu yılın 30 Eylülle başlayan Aşure Ayının ilk davetinde Cumhuriyet sonrası ilk kurulan kadın derneği TÜRKKAD Türkiye Kadınlar Kültür Derneğinin davetlisiydik. Cumhuriyet Kadınları Derneğinden Sabiha Gümüş hanımla katıldık. Muharrem ayının bereketiyle,  tüm hanımefendilerin geleneksel kültürümüzün adetlerini yerine getirmenin huzuruyla dilekleri ve dualarıyla birleştik…...
TÜRKKAD Ankara Dernek Başkanı Emine Bağlı hanımın söyleşisinde Aşure ayında; 
Nuhun Gemisinin tufandan kurtulması, İbrahimin ateşte yanmaması, Ademin işlediği günahtan tövbesinin kabulünü, Yakup’un oğlu Yusuf’a kavuşması, Musa’nın Kızıldenizden geçebilmesini, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup göğe yükselmesi, imam Hüseyin’in bugün şehit edilmesi olaylarının aynı zaman diliminde gerçekleştiğini hadisi şeriflerden ve dernek kurucusu Semiha Ayverdi hanımın derlemeleriyle bizlere iletti.
Aşure günü oruç tutmak, akrabaları, güçsüz ve ihtiyacı olanları ziyaret etmek, sadaka vermek, çoluk çocuk sevindirmek, o gün eve erzak almak, bir yıl içinde bereketi arttırdığı konuşuldu.  Dua ve dileklerimizle de ülkemiz, milletimiz için başarılı, aydınlık, sağlıklı gelecek  günler temennisiyle birlikteydik.
Kültürel aktarımlarıyla geleneksel Aşure gününü kuşaktan, kuşağa aktarmasıyla TÜRKKAD Ankara şubesinin içten davetine teşekkürler….
Aşure içine konan baklagil, meyve ve meyve kuruları, ceviz, fındık, vs kuruyemişiyle de  değerli besin armonisini içermektedir.  Bu da orta boy bir kase aşurenin 344 kcal olduğunu gösteriyor. Diyet aşurede yapılmakta olup lezzet olarakta istenilen tat meyve kurusu ve meyvelerle verilmektedir.
Ayrıca yöresel aşure yapım farklılıkları gözlenmektedir.  İstanbul  ve Ege kıyıları olarak yapılan aşurede şeker lezzeti daha baskın olup, kıvamlıdır. Anadolu ve doğu kesimlerinde daha az şeker tadı olup meyve ile tatlandırıldığı ve sıvı akışkanlığının  koyu olmadığını görürüz. 
"Kozadan İpeğe Kadın Kooperatifinin" davetinde Alevi arkadaşların yemek tarzı sunumlarıyla karşılaşmıştık.
19 Ekim doğum ayım olup, Ekim ayının bereketine inananlardanım. Bereketli ve inançlı yarınlar dileğiyle; Hanımlar tatlı yiyip tatlı söylemeli derken, aman kilolarımıza da dikkat ederek tüketelim lütfen.....  
 
 
Toplam blog
: 52
: 120
Kayıt tarihi
: 22.03.15
 
 

     İstanbullu olup, Yalova iline Cumhuriyet Savaşı sonucunda ilk “memur” atanan dedesi Sağlık M..