Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '11

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Atatürk, bilim, felsefe, muasır medeniyet ve CHP

Atatürk, bilim, felsefe, muasır medeniyet ve CHP
 

Manevi miras “Akıl ve Bilim”, hedef ise “Muasır Medeniyet” tir.


Benim görüşüme göre, okumuş yazmış kesimler de dâhil, hepimizin bir şekilde pay sahibi olduğu bir numaralı ülke sorunu:

CEHALET ve SORUMSUZLUK’tur.

Son günlerde, tam da bu konularda, kafamın içine artık sığmaz olup da yazılmayı bekleyen duygu ve düşünceler vardı ki sevgili Nihat Genç’in son yazısını okudum ve kafamın içinde dolaşan diğer kelimelere karşılık gelen kısımlarını paylaşmak istedim sizlerle: 

“1978-79 günlerinde hava kirliliğinden Ankara’da her an elli bin yüz bin insanın ölmesi an meselesiydi… Devlet, halk ve belediye bir çaresini bulamıyordu… Hava kirliliğinin en büyük sebebi şaşıracaksınız: Kapıcılardı… İlk ve tek yapılacak acil çözüm şuydu: Kapıcıları eğitmek… Az da olsa ‘kapıcılar eğitilmeye’ başlandı… Yahu bu kadar alarm bu kadar eğitim, hâlâ her kapıcı kömürü bocalama atıyor, halkın gözünde kapıcılar katillere dönüşüyordu… Yapılacak ikinci şey, sabah erkenden daha bilgili, sorumlu bir görevli ya da yöneticinin, kapıcının yerine kalkıp kazana TRT’deki eğitim programlarında gösterildiği gibi azar azar yani bir iki kürek, beş-on dakika bekle sonra bir iki kürek daha atması... Umutsuzluk burada başladı, çünkü hiçbir yönetici ya da sorumlu ya da duyarlı insan, sabah ezanından erken vakit kalkmayı göze alamadı… Buradan kendime çıkarttığım ders şudur, kapıcılardan nefret ederek, kapıcıları bilgisizlik ve sorumsuzlukla suçlayarak bir yere varamayız; bir şehirde ortak yaşıyorsak, bilgisizlik ve sorumsuzlukta hepimizin payı var ve hepimiz, birbirimizi bir şekilde eğitmek zorundayız...”

Halkın cesur çığlığı, Anadolunun temiz yürekli insanı Nihat Genç’in bu sözlerine benim de eklemek istediklerim şunlardır: 

Birisi 12 Haziran 2011 seçimlerinin ardından şöyle yazmış:

"Seçimlerden önce bekledim, AKP geldi kapımı çaldı ama CHP gelmedi" diye. 

Bir başka arkadaş da cevap yazmış:

"Keşke sen CHP'ye gelseydin de senin gibi bekleyen başka birinin kapısını sen çalsaydın." 

Güzel ve güneşli günler görmeyi umuyorsak hepimiz taşın altına elimizi sokmalı ve ya bir yol bulunmalı ya da bir yol açmalıyız!  

Ama bunun için  CHP öcelkle demokratik bir iç yapıya kavuşmalı ve donanımlı insanları daha fazla bünyesine katmalıdır.

Ve kendi kişisel çıkarları için partiyi ve örgütlerini kullananlar derhal parti dışına itilmelidir. 

CHP kimsenin kişisel malı ya da rant sahası haline getirilmemelidir.

Atatürk iyi anlaşılmalı ve CHP tarafından manevi mirasına sahip çkılmalıdır.

Atatürk’ün manevi mirası “Akıl ve Bilim”, hedefi ise “Muasır Medeniyet” tir. “Muasır”ın kelime anlamı, çağdaş yani bulunulan çağın şartlarına uygun demektir. Medeniyet ise uygarlık anlamına gelir ki TDK sözlüğünde “Bir ülkenin, bir toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, fikir, sanat çalışmalarıyla ilgili niteliklerinin tümü” olarak tarif edilir”. Uygarlık, ham bilgi (malumat/informasyon) üzerine değil, farkındalıklar yani özümsenmiş bilgi(anlayış/biliş/idrak) üzerine kurulur. Atatürk, manevi mirasından da anlaşılacağı üzere, Atatürk dogmanın (tartışılamaz, sınanamaz mutlak doğru) her türlüsüne karşı olmuştur. 

Bu bağlamda, Türkiye Cumhuriyeti’nin ideolojisi değil, kuruluş felsefesî olmalıdır; çünkü ideolojiler de dogmatikleşmiş felsefî yaklaşımlardır (Bakınız: Korku Kültürü, Doğan Cüceloğlu). Atatürk’ü sevdiği iddiasında olanlar, “Muasır Medeniyet”in sabit bir hedef olmadığını anlamalı; doğruyu, felsefî ve bilimsel yaklaşımlar ile sürekli (statükodan uzak bir şekilde) aramalı; yeni farkındalıklar yaratarak (devrimci felsefe) yaşadığımız çağın uygarlık seviyesine ulaşmaya ve hatta aşmaya çalışmalıdırlar! 

Ve tüm bunların başarılacağı parti Cumhuriyet Halk Partisi olmak zorundadır; çünkü bu parti de Atatürk'ün bir emanetidir bu millete!

Hoşça ve sevgiyle kalın...

Murat Kartal 

İstanbul, 15 Haziran 2011 

Önceki yazılarım: 

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=311167

http://blog.milliyet.com.tr/AKP_nasil_kazandi__Magdur_kim_/Blog/?BlogNo=311080

http://blog.milliyet.com.tr/Referandumdan_sonraki_ilk_genel_secime_3_gun_kaldi/Blog/?BlogNo=310570

http://blog.milliyet.com.tr/CHP__HEPAR_ve_AKP/Blog/?BlogNo=310196

http://blog.milliyet.com.tr/Iki_Darbe_arasinda___Ilginc__zamanlarda/Blog/?BlogNo=310553

http://blog.milliyet.com.tr/Sevmek_ya_da_otekilesstirmek/Blog/?BlogNo=310192

 
Toplam blog
: 27
: 2194
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Hakikat, sadece hakikat... ..