Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '09

 
Kategori
Resim
 

Atatürk resimleri

Atatürk resimleri
 

Atatürk resmi


Genelde, insan portrelerinin şahıslara benzetilmesi şart değildir. İnsanda önemli hissedilen bir özellik, biraz da abartılarak öne çıkarılır, fotografik bir ifade olmadığı halde, portre sahibinin kişiliğini daha belirgin yansıtabilir. Bu nedenle, ressam tarafından yapılan portre, o kişinin kendi fotoğrafından daha etkili olur.

Atatürk'ün fotoğraflarından yararlanarak, etkili portreler oluşturan çok sayıda ressam vardır. Bunların çoğunluğu aşırı abartıdan uzak fotoğraflara yakın yorumlardır. Tarihi bir şahsiyet için, böyle bir yaklaşımın daha iyi olacağına inanıyorum. Fikirleri ile öna çıkmış bir şahsiyetin görüntülerini, abartılarla tartışılır hale getirmemeliyiz.

Ressamların, günlük çalışmalarında farklı Atatürk yorumları yapmalarına kimse karışamaz. Onlar duygularına göra farklı yorumlar oluştururlar. Ancak bir müzeye konabilecek Atatürk portresinin ortak algılamaya uyması gerekir. Yani izleyiciler portreyi gördüklerinde "hiç olmamış, bizim çocuk daha iyisini yapar" derlerse orada bir sorun var demektir.

Bu sayfada yayınlanan Atatürk portresi Çanakkale'de bir müzeden alınmıştır. Yorumunu sizlere bırakıyorum...... Eğer o portreyi görenlerin çoğu bizler gibi yadırgamışlarsa, genel bir tepki var demektir. Oraya daha iyisini koyma imkânı varken, hiç tepki göstermemenin de, toplumsal duyarsızlık olacağına inanıyorum.

Çok iyi niyetlerle de olsa, yerine oturmayan bir girişimin, makbul sayılamayacağına işaret eder; gösterdiğim titizliğin yadırganmayacağını umarım.

 
Toplam blog
: 163
: 1230
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1941 yılında Trabzon'da doğdum. 1961 Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulunu bitirdim. 1965 A..