Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '08

 
Kategori
Haber
 

Atatürk'ü kürtçe şarkılarla anmak...

Atatürk'ü kürtçe şarkılarla anmak...
 

Diyarbakır'da 5 Nisan Hemşehrilik günü kutlamaları


Atatürk’ün fahri hemşehrisi olduğu tek ilimiz hangisi biliyor musunuz?...Diyarbakır.Atatürk’ün bu hemşehriliği kabul etmesinin yıldönümünde uzun zamandır Diyarbakır’da görmeyi arzuladığımız sahneler vardı.Hep birlikte tören alanındaki Atatürk heykeline çelenk konulması,istiklâl marşının okunması ve Osman Baydemir’den ,Atatürk’ün Diyarbakır için söylediklerinin üzerine birşeyler koyarak verdiği sıcak mesajlar,Atatürk’ün kürtçe şarkılarla anılması.Bunlar bölgedeki kan,kin ve barut havasına bahar havası katan,özlediğimiz görüntüler.

Atatürk'ün Diyarbakır'ı Fahri Hemşehriliğe kabul edişinin 81'inci yıldönümü kutlamalarına Atatürk Anıtı'nda başlanıyor.Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı törende, Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Garnizon Komutanlığı'nın çelenkleri, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'ndan sonra anıta bırakılıyor. Buradaki törenden sonra Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu önünde folklor gösterisi düzenleniyor.

Yakasına üzerinde ‘5 Nisan Hemşehrilik Günü' yazılı Atatürk kokartı takan Başkan Osman Baydemir, gösteri yapan folklor ekibini uzun süre alkışlıyor. Tiyatro salonunda devam eden kutlamaya, Diyarbakır Vali Vekili Suat Seyitoğlu, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Zülküf Gülsüm ile okul öğrencileri katılıyor.

Yakasına Atatürk kokartı takan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir, Atatürk'ün Diyarbakır'ın kendisine gösterdiği kadirşinaslıktan son derece memnun kaldığını ve bunu da dile getirdiğini söylüyor.

Atatürk'ün fahri hemşehriliği kabul edişiyle ilgili telgrafını okuyan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Atatürk'ün 81 yıl önce Diyarbakır'ın fahri hemşehriliğini kabul edisinin yanıtı olan telgraf metnine dikkatini çekmek istediğini belirterek, şöyle diyor:

“Atatürk, telgrafta ‘<ı>Diyarbakır'ın hakkımda gösterdiği kadirşinaslıktan memnun oldum' diyor<ı>. Diyarbakır halkı gerçekten kadirşinastır<ı>. Atatürk yine 15 kasım 1937 yılında cumhurbaşkanıyken geldiği<ı> Diyarbakır'da halkevinde yaptığı konuşmada<ı>, ‘20 yıl sonra tekrar Diyarbakır'da bulunuyorum. Dünyanın en güzel ve en modern binası içinde modern nefis müziği dinleyerek beşeriyetin medeni bir halkının huzurunda bu halk evinde duyduğum zevk ve saadetin ne kadar büyük olduğunu takdir edersiniz' diyor. Ben de medeniyetin kadim bir halkın hizmetkarı olmaktan, onlara hizmet etmekten büyük bir seref duyuyorum. Hakikaten son derece kıt olanaklarla bugün kentimi Ortadoğu’nun bölgesel metropol bir kenti haline getirme çabasındayız. Vatandaşlarımızın desteğiyle geleceğin kültür, sanat, ticaret ve turizm merkezini yaratma konusunda büyük mesafe kat ettik.”

Tiyatro salonundaki törende Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Müzik Korusu Atatürk'ün sevdiği şarkıları çaldı. Koro, Suriyeli Kürt şarkıcı Muhemed Şeyho'nun ‘Emman Dilo' (Aman Dilo) isimli aşk şarkısını söyleyince salondakiler tarafından uzun süre alkışlandı.Koro toplam 5 kürtçe şarkı seslendiriyor.(*)

Demek ki istenildiği zaman hakkını teslim ederek Atatürk’ün sözlerine sahip çıkılabiliyormuş.Demek ki Osman Baydemir sert söylemlerinin aksine bölge halkının yararına olan kültür,sanat,ticarete ve turizm konularını gündeme getiriyormuş(kıt olanaklarla da olsa).Demek ki Atatürk kürtçe şarkılarla,türkülerle de anılabiliyormuş ve çok da güzel oluyormuş.

İstediğimiz,özlediğimiz ,eskisi gibi dost ve kardeşlik içinde,barış içinde yaşayan bir ulus(evet ulus) olarak yaşamımıza devam etmemizin en öenmli unsurlarından biri de ortak değerlerimize sahip çıkmamızdan geçiyor.Kürt belediye başkanı Atatürk’e sahip çıkacak,ben Atatürk’ün kürtçe şarkılarla anılmasına sahip çıkacağım.Devlet de bize bu ortamı sağlayacak altyapıyı hazırlayacak ve geliştirecek.

Etnik ve dinî ayrımcılığın sonuçları Kabil,Bağdat,Beyrut,Kosova fotoğrafında apaçık gözönündeyken ,Diyarbakırdan gelen son fotoğraf dost ve kardeş bir geleceğe olan umudumuzu yeşertiyor.Bu umudu hep beraber büyütelim.

Adı kardeşlik olsun...

(*)Haber ve fotoğraf kaynağı:www.hurriyet.com/www.vatanim.com

* * * * * * * * * * * * * * * *

Blognot1:Bir insan köprü kurar.Bin insan geçer(Özbek atasözü)

Blognot2: Tüm cep telefonu operatörlerinden 3919 YANGIN yazarak Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçağı alım kampanyasına 6 YTL katkıda bulunalım.6 YTL ormanlarımız için umut olsun.Ayrıntılı bilgi için :

http://www.thk.org.tr/2005/anasayfa.htm

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..