Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

Atatürk’ün doğduğu Ev / Selanik

Atatürk’ün doğduğu Ev / Selanik
 

Atatürk'ü saygı ve özlemle anıyoruz..


Cumhuriyet Bayramı’ndan bir hafta önce arabamız ile yollara düştük. Hedef Selanik.

Baştan söyleyeyim; Bu bir seyahat yazısı değil, amaç daha ulvi. Atamızın doğduğu evi görecek, oradaki havayı içimize çekeceğiz.

Selanik gezimizin son durağıydı. Selanik’e varmadan önce Türklerin yoğun olduğu Yunanistan’da; Gümülcine, İskeçe, Kavala, Makedonya’da; Üsküp, Ohri şehirlerini de gördük. İzlenimlerimizi başka bir yazıda aktarırız.

Selanik’teyiz.

Güneş Selanik'te bir başka doğuyor. 

Sabah erken uyandık. Heyecanlıyız. Otelimiz Atamızın evine yakın olduğundan yola yaya çıktık. O gün Yunanistan’ın milli bir bayramı olduğundan, gideceğimiz yollar trafiğe kapalıydı. Sanırsınız Cumhuriyet bayramı burada kutlanıyordu. Tüm vatandaşlar tören geçişi yapılacak caddenin sağını solunu doldurmuşlardı. Coşku hakimdi. Tek farklılık evlerde ve ellerde sallanan bayrakların rengiydi. Bir üst caddeye çıkarak devam ettik. Ana caddeye inen yolları kesen polis barikatlarını geçerek ilerledik. Atamızın evini kime sorsak ezbere gösteriyordu. Hatta Yunan polisi de, askeri de “Mustafa Kemal House” diyerek yolu tarif ettiler. Kendi milli bayramlarında dahi Mustafa Kemal Atatürk’e saygıda kusur etmediler.

Atamızın evine ulaştık.

Atamızın evi ile Selanik Türk Konsolosluğu aynı bahçe içerisinde. Kapı kapalı ve kapıda “Restorasyon Nedeniyle Ziyarete Kapalıdır…” yazmakta. Bu bize sürpriz değil. İstanbul’dan yola çıkarken de biliyorduk. Ancak bazı Türk vatandaşları için sürpriz olmuş ki, çok üzgündüler. Özellikle de çocuklar…

Haliyle içeriye giremedik, yüksek parmaklıklarla çevrili bahçe çevresinde birkaç tur attık. Atamızın doğduğu evi, koruyucu perde ardından izledik. Keşke kapıya bir ziyaret defteri koymayı akıl etselerdi. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin’in bu konuda daha duyarlı olmasını beklerdik. Evin olduğu sokakta birkaç kahvehane var. Birinde oturup kahvemizi yudumladık. Fotoğraf çektirdik. Orada olmanın hazzını sindirdik. Çok keyifliydi..

Konsolosluğun kapısına astıkları notta; Atamızın evinin 10 Kasım 2012 de ziyarete açılacağı yazıyordu.  

Bugün orada olmak vardı. Eminim, her milletten insanlar akın akın ziyarete gelecekler. Atamızı 10 Kasım’da anacak en güzel üç yer: Anıtkabir, Dolmabahçe Sarayı ve Doğduğu Ev /Selanik.

Rahat uyu Atam, yolundayız…

Not: Selanik fotoğraflarını galerilerim bölümünden izleyebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 36
: 1522
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Zaman yolculuğu yapmak isterseniz, kendinizden yaşça büyük insanların deneyimlerinden yararlanın...