Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '13

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Avrupa işletmeler Ağı

Avrupa işletmeler Ağı
 

Avrupa İşletmeler Ağı


Avrupa Komisyonu, KOBİ'lere daha kapsamlı hizmet sunmak amacıyla, KOBİ'lere iş desteği sağlayan “Avrupa Bilgi Merkezleri” ve “Yenilikçilik Aktarım Merkezleri” faaliyetlerini tek çatı altında birleştirerek “Avrupa işletmeler Ağı”nı oluşturdu. Avrupa İşletmeler Ağı; 53 ülkede bulunan 600 civarında yerel kurum aracılığıyla 2,5 milyon işletmeye AB mevzuatı, politikaları, standartları, hibeleri, kredileri ve ihaleleri, yeni pazarlar ve ticari işbirliği fırsatları, yeni teknolojilere erişim ve teknolojilerini geliştirme konularında ücretsiz bilgi, danışmanlık ve iş desteği sağlıyor.

Ağın kapsamı ve ülkemizdeki yapılanma

Avrupa İşletmeler Ağı, 27 AB üye ülkesi, Türkiye, Hırvatistan, Makedonya, Arnavutluk, Ermenistan, Bosna Hersek, Şili, Çin, Mısır, Hindistan, İzlanda, İsrail, Japonya, Meksika, Moldova, Fas, Karadağ, Norveç, Rusya, Sırbistan, Güney Kore, İsviçre, Suriye, Tunus, Ukrayna ve ABD olmak üzere toplam 53 ülkede KOBİ'lere hizmet veriyor.

Türkiye'de yedi bölgede KOSGEB, sanayi ve ticaret odaları ve üniversitelerin işbirliği ile kurulan Avrupa İşletmeler Ağı Merkezleri, KOBİ'leri AB mevzuatı, politikaları, standartları ve ticari işbirliği olanakları konusunda bilgilendirmenin yanı sıra yeni teknolojiler ve teknoloji transferi alanlarında da destek sağlıyor. Türkiye’deki Avrupa İşletmeler Ağı kontak noktalarına http://goo.gl/J8cpl adresinden, diğer ülkelerdeki kontak noktalarına ise http://goo.gl/A1X5N adresinden ulaşmak mümkün.

İstanbul merkezli ve hizmetlerini Trakya bölgesindeki işletmelere de ulaştırmayı amaçlayan IST-BUSINNOVA (www.aia-istanbul.org) konsorsiyumu ise İstanbul Sanayi Odası , KOSGEB İstanbul Boğaziçi Hizmet Merkez Müdürlüğü, KOSGEB İstanbul Anadolu Yakası Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Sabancı Üniversitesi’nden oluşan dörtlü bir konsorsiyum olarak; Çorlu, Edirne ve Çerkezköy’de Ticaret ve Sanayi Odaları bünyesinde, İkitelli’de ise KOSGEB binasında irtibat ofislerine sahip.

AİA hizmetleri

Avrupa İşletmeler Ağı firmaların uluslararası işbirlikleri geliştirmeleri ve yeni pazar arayışlarına destek olmak amacıyla oluşturulan ticari, finansal veya teknik/teknolojik işbirliği profillerini, ağın kapsadığı ülkelerde duyurarak iş ortağı aramalarında destek oluyor. Bu işbirliklerinin arasında bayi, distribütör, acente gibi ticari aracılık hizmetleri, franchise ortaklığı, joint venture denilen ortak girişim, taşeronluk ve karşılıklı üretim ortaklığı, üretim lisansı paylaşımı, teknoloji transferi gibi işbirliklerini sayabiliriz.

AİA kapsamında, dış ticaret mevzuatından elektronik ticarete, gümrük prosedürlerinden pazar araştırmasına, inovasyon yönetiminden AB’nin çeşitli programlarına proje yazmaya kadar uzanan geniş bir konu yelpazesinde firmalara, ilgili konunun uzmanlarından eğitim, seminer, çalıştay ve benzeri bilgilendirme faaliyetleri organize ediliyor. Önümüzdeki dönemde bölgemizde gerçekleşecek faaliyetleri www.aia-istanbul.org sitesinde ana sayfadan ve etkinlik takvimi kısmından takip etmek mümkün.

Ağ kapsamında firmalar arasında başarılı ortaklıklar kurulmasına ve yeni işbirliği fikirlerinin ortaya çıkmasına yönelik olarak ülke günleri ve ikili görüşme toplantıları düzenleniyor. Bunun için ticari heyetler ülkemizi ziyaret ettiğinde veya bazı uluslararası fuarlar ile eşzamanlı olarak organize edilen gelen ve giden heyetlerde düzenlenen ikili görüşmeler ile firmalar, seçtikleri ziyaretçi firma yetkilileriyle kısa görüşmeler yaparak tanışma ve bilgi alışverişinde bulunma şansı elde ediyorlar.

Ayrıca IST-BUSINNOVA konsorsiyumu olarak, firmaların ve ürünlerinin ücretsiz bir şekilde tanıtabileceği, arayışlara cevap verecek ürün ve potansiyel iş ortağı firmalar bulunabilecek bir platform olarak geliştirilen ve Avrupa İşletmeler Ağı çapında örnek uygulama seçilen Sanal Fuar’dan (www.eenfair.com) firmalar ücretsiz olarak yararlanabiliyor.

Konsorsiyum ayrıca Uluslararası Ticaret Merkezi'nin tüm dünya ülkelerinin gümrüklerinden elde edilen 6’lı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları (GTİP) bazında, firmaların ürünleri için; hedef pazarlarda ürünlerin pazar paylarını, zaman içinde bu payın gelişimi, hedef pazarlardaki rakipleri, ortalama ton başına fiyatları ve potansiyel pazarları yansıtan ürün/pazar analizi çalışmalarını ücretsiz olarak sunuyor.

KOBİ’lerin AB mevzuatına uyumu kapsamında üretim süreçlerini etkileyebilecek değişiklikler konusunda bilgilendirilmeleri amacıyla, yine konsorsiyum tarafından “Avrupa Birliği’ne Uyum Sürecinde Sektör Rehberleri” başlığı altında kitapçıklar çıkarılıyor. Bu kitapçıklar ile firmalar, tüm AB mevzuatını anlamaktan çok, mevzuattaki ilgili doğru bilgiye ulaşabiliyor ve Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinde kaydettiği aşamaları sektörleri bazında takip edebiliyor. Özellikle Avrupa Birliği ve Türkiye’de gerçekleştirilen, sektöre ilişkin mevzuat değişikliklerinin takibinde firmalara yol gösteren bu yayınlar günümüze kadar on dört ayrı sektör için yayınlandı.

Bölgemizde ulaşılabilecek Avrupa İşletmeler Ağı temas noktalarına ait iletişim bilgilerine http://goo.gl/t64vy adresinden ulaşmak mümkün. Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında, IST-BUSINNOVA konsorsiyumunun sunduğu hizmetlere aşağıdaki özetlenen adreslerden erişmek mümkün:

- IST-BUSINNOVA konsorsiyum sitesi: www.aia-istanbul.org

- Konsorsiyum Twitter hesabı: www.twitter.com/#!/EEN_Istanbul

- Hazırlanmış ITC ülke/sektör analiz raporları: http://goo.gl/6ZgH8

- Konsorsiyumun bastırdığı sektörel kitapçıklar: http://goo.gl/Fj30x

- Sanal fuar: www.eenfair.com veya www.eenfuar.com

- Ticari işbirliği duyuruları: http://www.aia-istanbul.org/tr/isbirligi.asp

- Otomatik eşleştirme aracı: http://bit.ly/AMT-AIA-Istanbul

 
Toplam blog
: 54
: 811
Kayıt tarihi
: 07.03.11
 
 

Endüstri mühendisi, sistem mühendisi, KOBİ uzmanı. Otomotiv, cam, bilişim ve inşaat makineleri se..