Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '11

 
Kategori
Spor
 

Aykut Kocaman'ın fotoğraf albümü

Aykut Kocaman'ın fotoğraf albümü
 

Sorun; işte böyle durup dururken gündeme limon sıkmaktır..


Dedik ki "sorun hakemlerin hata yapmaları değil". * 

Hakem hataları olacaktır. Ki, örneğin Galatasaray Kadıköy'de Alex'in ofsayttan attığı golle mağlup duruma düşmüştü ve maçı da kaybetmişti. Net bir hakem hatası olmuştu ancak bundan doğal ne olabilir ki? Böyle hakem hataları daha önce de olmuştu ve bundan sonra da olacak. Bilmem kaç sene önce bir maçta ofsattan gol yedik diye 3 ayda bir periyodik olarak gündeme getirmenin Türk futboluna faydasının olmadığını hepimizin anlaması gerekir artık. 

Evet, sorun hakemlerin hata yapmaları değil. Bugün sana, yarın bana.. Hakemden canı yanmayan var mı ya da hakem hatasıyla beleş gol atmayan? Yok! 

Şüphesiz kimse hakemin hata yapmasını istemez, hakemlerin hatalarını veya eğitim sorunlarını dile getirmek de her kulübün hakkıdır. Bu kadar büyük yatırımların yapıldığı, büyük emeklerin harcandığı bir spor olan futbolda tabi ki hakemlerden de yakınılacak, yanlışları tartışılacaktır. Önemli olan bu hataların dile getirilmesi değil, ne zaman dile getirildiğidir. Örneğin hakemlerin tartışıldığı bir seminerde, belki de biraz da kükreyerek hakemlerden yakınmanın yanlış bir tarafı yoktur. 

Israrla tekrarlayalım ki; sorun hakemlerin hata yapmaları değildir! Sorun; hakemlerin baskı altına alınmaya çalışılması, kritik bir dönemeç veya kritik bir maç öncesi inceden ayar verilmesidir.. Son günlerde yaşanan da budur. Ne yazık ki bunun da baş rolünde -bugüne kadar benim de saygı duyduğum- Aykut Kocaman vardır. 

 

Lig başlamış, doğrularıyla-yanlışlarıyla ilk yarı bitmiş, hemen hemen hiç kimse hakemleri konuşmamış, üzerinde baskı olmayan hakemler de ilk yarıda fahiş hatalar yapmamış iken... Birden ortaya -dokuz puan gerideki takımın hocası- Aykut Kocaman çıkıyor ve Trabzon'a verilen (ve pek de hatalı karar olarak nitelendirilemeyecek olan) 3 penaltıyı gündeme getiriyordu. Sonrasında Aziz Yıldırım'ın, "son bir kaç yılda Fenerbahçe'nin aleyhine yapılan her hatayı" kanal kanal gezerek anlatması ile gelişen süreci herkes (kendi bakış açısına göre) biliyor zaten. 

Görünen neden, haksızlığa isyan edişti ancak esas hedef “ayar vermek”ti. Herkes haddini bilerek davranmak zorunda kalacak, bu noktadan sonra FB aleyhine hata yapmamaya çalışmak zorunda kalacaklardı. Sonuçlarını gördük.. 

Dün yine Aykut Kocaman, Can Bartu Tesisleri’nde basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında, "Ligin ilk yarısında oynadığımız Galatasaray maçında Sabri’nin Diaya yaptığı hareketi unutamadım. O pozisyonun fotoğrafı odamın duvarında asılı. O pozisyona nasıl penaltı verilmedi hala aklım almıyor. Bir futbolcunun ayağı rakibinin baş hizasına geldiyse bunun adı penaltıdır. O pozisyonda penaltı verilseydi o maç çok farklı cereyan ederdi. O pozisyon rakibin direncini sağladı." demiş. 

 

Bence zamanlama olarak son derece yanlış (veya ustaca) bir açıklama. Şimdi Fenerbahçe aleyhine de Galatasaray aleyhine de hata yapılsa kıyamet kopacak ve bu açıklama gündeme gelecektir. Bu açıklama ile yapılmak istenen hakemlerin baskı altına alınmasından başka ne olabilir? Ben bu tür açıklamaları Aykut Kocaman'a yakıştıramıyorum. Onun bunları yapmasına şaşırıyorum. Zamanlaması böyle olmamalıydı.. 

Tabii bu Aykut Kocaman'ın görüşü. Bence Sabri topa üst noktada müdahale ederken, iki Fenerbahçeli futbolcunun birisinin yaptığı şarj sonucu diğerinin (Dia) üzerinde kalmış ve (kambura yatmada olduğu gibi) ayakları yerden kesilmiştir. Nitekim pozisyon hızlı oynatılınca bu net olarak gözükmektedir. O maçtan sonra (yanlış hatırlamıyorsam Markus Merk dahil) çoğu hakem yorumcusu bu pozisyonun penaltı olmadığını söyledi. Ama bazen çoğunluğun pozisyonu nasıl yorumladığı önemli olmuyor, kim ne dersin desin, aynı pozisyon bazılarınca maksatlı olarak aynen konuşulmaya devam ediliyor. Bence o maçta yapılan hata Neil'ın kırmızı kart görmemesidir. Kimse bu maçı Fenerbahçe'nin kazanması gerekirken hakemin engel olduğunu söylemiyorsa, bu maçlar yapılan hatalarla gündeme getirilmemelidir. 

Bunun yanı sıra maça yardımcı hakem Serkan Ok'un atanması Galatasaray'ın aleyhinedir. Daha önce (Fenerbahçelilerin iddiasına göre) FB aleyhine hata yapmış olan ve sürekli gündeme getirilen bu hakemimiz, "Fenerbahçe aleyhine hata yapma kontenjanının" dolu olduğunun farkındadır ve maça da bu hislerle çıkacaktır. Ben "en az"ından Fenerbahçe aleyhine hata yapmadan maçı tamamlayacağını düşünüyorum. Umarım maçı her iki takım adına da sıfır hata ile tamamlar. 

.................... 

Aykut Kocaman'ın açıklamalarından sonra internetteki bazı yorumlara gülümsedim ve paylaşmak istedim.. İşte (virgülüne dokunmadan) o yorumlardan bazıları: 

 

- Timsah yürüyüşü yapan fenerbahçe taraftarlarının fotoğrafı paha biçilmez bir tablo olarak sergilerde bile nadide bir tablo olarak, açık artırmaya çıkarılabilir hahahahahahahah:))))) 

- FB'nin haksız kazandığı maçları asacak duvar bile kalmadı.... 

- bi fotokopisinide federasyona gönderseydin 

- aykut hocam bilica yı tema ya bağışlayacağınız söyleniyo..iyi kazma işi yapıyomuş... 

- aykut bey, Benimde facebook duvarimda carlosun keitaya nasil yengeç gibi sarildigi, bilicanin nasil maç oncesi ardaya tokat attigi, alexin kimse kilina dokunmamisken kendini yerlere birakp penalti aldigi bir derbinin resimleri var.. 

- ŞU KADIKÖY STADININ TAM ORTASINA DİKTİĞİMİZ GALATASARAY BAYRAĞINI FOTOSUNU KEŞKE ASSAYDIN HOCAM HAHAHAHAHAHAH:)))))) 

- Bizde Alex'in bize attığı ofsayt golü unutmadık Aykut Hocam 

- Gençlerebirliği maçındakileri de assaydın ya 

- Bizim duvarımızda alex sin ofsayttan atığı ve penaltı olmadığı halde penaltı verilen pozisyonun fotoğrafı asılı merak etmeyin. 

- trabzona yaptığını şimdi galatasar için mi yapmaya çalışıyorsun, ne alakası var şimdi o maçtaki bir pozisyonunda şu anda gündeme getiriyorsun? yoksa korkumu başladı? 

- gençlerbirliğine attığın 2 metre ofsayttan golü ner astın aykut kocaman. 

- Aferin Aykut güzel taktik devam et, zamanlaman harika. Konyasporu çalıştırdığın zaman Konyaspor-Fenerbahçe maçında Anelkanın elle attığı golün fotoğrafını da odanın duvarına astın mı. 

- Sabri'nin bir resmini asmış, Lugano'nun ki albüm oldu hocam 

- yeter aykut fenerbahçeden soğuttun bizi inşallah trabzon şampiyon olur 

- hala inceden işliyosun hakemi tipik fenerli hareketleri yalvarın bakalım hakemlere sizi kurtarabilecek mi.... 

........................ 

Hak edenin kazanacağı bir maç olması dileklerimle.. 

* blog.milliyet.com.tr/Sorun_hakemlerin_hata_yapmasi_degil_/Blog/ 

......................... 

NOT: Biz de Aykut Kocaman'a bir kaç fotoğraf hediye ederek sevaba girelim, değil mi ya? 

 
Toplam blog
: 293
: 1063
Kayıt tarihi
: 07.11.08
 
 

Sporun bir kavgadan çok; ahlak, mücadele, eğitim, zeka ve dürüstlük olduğuna inanıyorum. Doğaya, ..