Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '15

 
Kategori
Tarih
 

Ayten Dirier'in Türk Anadolu'da kitabı hakkında

Ayten Dirier'in Türk Anadolu'da kitabı hakkında
 

Eğitimci yazar öğretmen Ayten Dirier


Değerli öğretmenimiz Ayten Dirier'in elimde bir kitabı vardır. TÜRK ( LER ) ANADOLU'DA başlığını taşıyor. Ayten Dirier adı geçen kitabının önsözünde: " Anadolu yüzyıllar boyu  ne Rumların, ne Ermenilerin, ne de diğer istilacı ulusların vatanı olabilmişitir. Oysa 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu'ya boyboy, oymak oymak, obo oba gelen Türkmenler, güçlerinin çok üstünde gerçekleştirmişlerdir. Büyük bir sınav vererek büyük bir destan devri yaşarak üstünlüğe ermişlerdir. Türk Ulusu yüzyıllar boyu bu yeni vatanını dışa karşı savunmuş, dışına taşımış, içine büzülmüş her karışını kanıyla sulayarak kutsallaştırmıştır. Anadolu'nun her şeyi ile Türk olduğuna bakmayıp, ona göz dikenlere; İnönü'lerde, Sakarya'da, Dumlupınar'da ve Çanakkkale'de gerekli cevapları vermişlerdir. 

Eğitimci yazar Ayten Dirier'in hazırladığı bu kitabında şu konular yer alıyor:

1- Anadolu'nun Türkleşmesinin önemi,

2- Anadolu'nun Dünya Üzerindeki yeri ve bu yerin önemi,

3- Türkmen İstilası öncesi Anadolu,

4- Anadolu'nun Türkler tarafından İstilası ve fethi,

5- Büyük Türk Göçleri  ve Anadolu'nun Fethinin Nedenleri,

6- Fethin Yolları,

7- Fethi Kolaylaştıran Nedenler,

8- Türklerin Anadolu'ya İlk Akınları,

9- Çağrı Bey'in Anadolu'ya Gelişi,

10- Türkmen Beylerinin  Anadolu'ya Akınları,    

11- Düzenli  Orduların İstilası,

12- Tuğrul Bey Zamanı ve Fetihleri, 

13- Prenslerin  Yaptıkları İstilalar,

14-Sultan Tuğrul'un Yaptığı  İstlalar,

15- Vasallar ve Komutanların İstilası,

16-Alpaslan'ın Yaptığı Fetihler,

17- Bizans'ın Akınlara Başlaması,

18- Malazgirt  Meydan Savaşı, 

19- Malazgir ZaferininTürk ve Dünya Tarihindeki Önemi,

20- Melikşah Zamanı ve Fetihleri,

21- Bizanslarla  İlk Karşılaşmalar,

22- Süleyman Şah veTürkmen Beyleri,

23- Artuk ve Tutak'ın Fetihleri,

24- Anadolu Selçuklu Sultanlığı,

25-XI. Yüzyıldan İtibaren Anadolu'ya olan  Türk Göçleri ve Anadolu'da Yerleşme,

27-Anadolu'da Yerleşme,

28- Konuile ilgilie genişbir kronoloji

29- Kaynaklar,

30- Bilinmeyen Bazı  Sözler,

31- Dip Notları Dizini, 

Değerli öğretmenimiz Ayten DİRİER, bir tarihçi gözü yle geniş bir kaynakçadan yararlanarak Türkmenlerin ve özellikle Selçukluların Anadolu'ya yerleşmeleri konusunda birçok yazılı kaynaklara dayalı olarak bilimsel bir eser ortaya koymuşlardır. Ayrıca konularla ilgili bazı haritaları da eklemeyi de ihmal etmemişlerdir...  

Aslında bu değerli kitabın  Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yenidoen basılarak tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize dağıtımı konusunda öneriyorum. Bu kitabı  özellikle ortadereceli okullarda yardımcı bir ders kitabı olarak düşünmelerini diliyorum. Araştırmacı yazar Ayten Dirier hocamızın ellerine sağlık, ömrüne bereket  diyorum.

Peki Ayten Dirier kimdir?

Mardin’de doğdu. Cumhuriyet İlkokulu, Kız Melsek mel Lisesi Orta Bölümü ve Mardin Lisesi’ni 1971’de dereceyle bitirdi. Derslerdeki üstün başarının yanı sıra kültürel faaliyetler ve terzilikle tanındı. Üniversite sınavına gönderilmeyince, aynı yıl evlendi. 

1972’de Mardin Millî Eğitim Müdürlüğü’nde memurluk ve şeflik, arada UMUT… 
1974’te İzmir Buca E.E.Sosyal Bilgiler Bölümü’nde üniversiteye başladı. 

On bir kişilik evde, zamanında biten üç başarılı yılın ardından; sevgi, şefkat dolu yüreğin İzmir Agâh Efendi Ortaokulu’nda çiçeklerine sarılması… Kültürel etkinliklerle dolu dolu geçen yıllar. 

Atatürk İlkeleri, Türk Anadolu’da kitapları; Yıllar boyu Tarih, Atayol, Bilim-Birlik-Başarı dergilerinde yayınlanan makaleler, özel ders ve dikişle doldurulan boş zamanları 1984’te bir kenara iten ECE… 
Balçova Lisesi’nden mezun ettiği üniversiteli öğrencilerinin özendirmesiyle, 1987’de D.E.Ü. Tarih

Bölümü, 1989-90’da D.E.Ü. Atatürkçülük ve İnkılâp Tarihi Bölümü’nde master eğitimi ile kariyere başladı. Ders saatlerinin yarıya indirilmesi nedeniyle öğretim üyesi fazlalığından Üniversiteye geçmedi.

Hayat boyu öğrenime önem verdiğinden araştırma ve yazıyla araştırmalarını sürdürdü. Selma Yiğitalp Lisesi’nde sınıf mevcutlarının 80’i aşması üzerine, yirmi yılda 1.dereceden emekliye ayrıldı. 
Öğrencilikteki başarı ödüllerine, görevde Bakanlığın kademe ödülü, MEM.teşekkürü dışında tekrar şiirle kavuştu. İş Bankası Halkla İlişkiler Md.lüğü, Göztepe Kulübü Başkanın ve İ.E.Ü.Rektörü’nün teşekkürleri  vardır, Ayten Dirier aynı zamanda İLESAM üyesidir...

İzmir Ekonomi Üniversitesi Marşı (Beste:Ali Kocatepe) ve İzmir’i Sevenler Platformu’nun en iyi Şiir ve Şair ödülü, Ümraniye Belediyesi teşekkürü, Emniyet Genel Müdürlüğü teşekkürü, bir sitenin yarışmasında hikâye birinciliği (Gurur), 2010 Milliyet Miss Blog birinciliği vardır. Halen İzmir'de ikamet ediyor. Zaman zaman Sabah gazetesi pazar ekinde araştırmaya dayalı yazıları çıkıyor. İnternet bağlamında özel bir köşede sanat ve kültürümüzle ilgili yazılarını yazmaya devam ediyor...

Kendilerini bir daha tebrik ediyor, başarılarının devamını  diliyoruz...

Abdülkadir GÜLER

21 Şubat 2015- SÖKE 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..