Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '17

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Azerbaycan hakkında bilinmeyen ilginç bilgiler

Azerbaycan hakkında bilinmeyen ilginç bilgiler
 

yorgunkalemim


Pek çoğumuzun komşularımız hakkında az çok fikri vardır. Bize en yakın olan komşularımızdan biri de tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik açıdan köklü ilişkilere sahip Azerbaycan.
 
Peki Azerbaycan’ı ne kadar tanıyoruz? Eğer Azerbaycan’a neden Ateşler Kenti denildiğini, kaç iklimden oluştuğunu veya Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan bu ülkeyi daha yakından tanımak istiyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun.
 
Azerbaycan, dünyanın en eski petrol ihracatçısıdır. Dünyadaki ilk petrol sondajı, 1847 yılında Abşeron’da yapılmıştır. Hazar petrollerini Batı’ya açan ilk ülke olan Azerbaycan’da dünyanın en kaliteli petroolleri çıkarılmakta.
 
1918 yılında bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Halk Cumhuriyeti, Doğu’da ilk demokratik cumhuriyet oldu. 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılması ile yeniden bağımsızlığını kazandı.
 
Ermenistan'ın işgali sonucu dünya genelinde kendi ülkesinde öz yerinden zorunlu olarak göçe tabi tutulmuş en çok göçmen (mülteci) insan (1 milyondan fazla) Azerbaycan’da…
ABD ve İsviçre’den önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren dünyadaki ilk Müslüman ülke Azerbaycan’dı. 1918 yılında kadınlara oy hakkı tanındı.
 
Azerbaycan’ın para birimi olan Manat, dünyanın 5. değerli para birimidir.
 
1885’te doğan ve 1948 yılında hayatını kaybeden ünlü besteci Üzeyir Hacıbeyov’un sahnelediği “Leyla ile Mecnun” doğu ülkelerinde bestelenen ilk opera olarak tarihe geçti...
Azerbaycan, 2006’da yüzde 35’lik büyüme hızıyla dünyada en hızlı büyüyen ülke, Dünya Bankası istatistiğine göre de 2009’da en reformcu ülke oldu.
 
Dünyanın en kaliteli havyarı Hazar Denizi’nin Azerbaycan kıyılarından çıkarılır. Dünya havyar üretiminin %80’i buradan karşılanır
 
Türk Cumhuriyetleri arasında okuma ve yazma oranı en yüksek ülke Azerbaycan’dır.
Dünyada bulunan 11 iklimin 9’u Azerbaycan’da vardır
Azerbaycan dünyada “Ateşler Ülkesi”, Bakü ise “Rüzgarlar Şehri” olarak anılır.
Hazar Denizi’nin en derin yeri 1025 metre ile Azerbaycan’dadır.
Azerbaycan’ın ilk üniversitesi Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti döneminde 15 Kasım 1919 tarihinde kuruldu...
Dünya'da Ankara hükümetini ilk tanıyan ülke Azerbaycan'dır
Sovyet Sonrası Cumhuriyetler arasında, Eurovizyon’u kazanan ilk ülke Azerbaycan'dır...
Azerbaycan deyince; 
Atatür' kün dolmabahçe sarayında Mehmet Emin Resulzade hakkında kaleme aldığı o değerli sözler geldi aklıma:
Ben dünyaya senden 3 sene erken göz açmışım ancak ilk Türk Cumhuriyet bayrağını ilk kez sen yükselttin zirveye, ve bayrak inmesin diye senin elinden alıp ben Türkiye üzerinden dalgalandırmışım. İnmez demişsin bu bayrak inmiyecek!
Umarım Türkiye ve Azerbaycan "Cumhuriyet ve Demokrasiye" 
sahip çıkacak, İki ülke halkıyla barış ve sevgi içinde yaşayacaklar... 
Azerbaycan'a sevgilerimle…
 
Yorgun Kalemim
 
Toplam blog
: 464
: 208
Kayıt tarihi
: 02.11.16
 
 

Merhaba Sevgili Okurlarım; Kendimden bahsetmek istiyorum. 1954 yılında Karamanın Esentepe köyünde..