Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '15

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Bacak deyip geçmeyiniz. bacak var, bacak var...

Bacak deyip geçmeyiniz. bacak var, bacak var...
 

Araştırmacının ulaştığı ideal (soldaki) ve genelde sık görünen bacak tipleri


Bacaklar… Bacaklar… Hem erkek, hem kadın…

Evrimsel zorunluluk

Hoppadanak yedi günde dünya kuruldu ve insan yaratıldı diyorsanız bu yazıyı okumayınız. Siniriniz bozulur. Çünkü yazı evrim üzerine. Cinselliğin evriminden bugünkü tercihimize: Güzel Bacak tercihi üzerine.

Yıllar önce dört ayak yürürken, birden çalıların ötesini görme ihtiyacı doğdu. Çünkü ormanlar azalmaktaydı ve tırmanma yerine yürüme zorunluluğu geldi. Bu durumda bacakların ve ayakların tamamen değişmesi gerekti. Ne kadar sürdü bu değişim, 4.2 milyon yıl.

Üst bacak kasları gelişmişti ama alt bacak kasları sadece ayakları destekleyecek kadar, yani ağaca tutunacak kadar güçlüydü. Yine kalça kasları o kadar büyümüş değil, yassı ve ince tabakalıydı. Onlar da kalınlaştı. (1)

Böylece uzun kilometreler boyunca yürüyebilecek ve hatta koşabilecek bir bacak ve buna uygun, sağa sola takılmayan ayak yapısı ortaya çıktı. Artık orangutanlar gibi mevcudu gününde tüketip sonrayı düşünmemek gibi lüksümüz yoktu. Yemek için ve korunmak için uzun mesafeler yürümemiz gerekliydi. Kıtlık süreleri uzundu. Bu yüzden vücudumuzda çeşitli yerlerde yağ birikimi oldu. Kalçalarda, belde, göbekte ve üst bacağın gövdeye yakın kısımlarında. Yaslanarak oturmayı desteklemek için kalçalarda daha kalın yağ tabakası oluştu. Bebeklerini emzirmek ve kucaklarında uyutmak zorunda olan kadınlarda bu kalça yağ tabakası daha kalındı.

Çalıları kayalıkları aşarken sıçramak, hızlı koşmak için uyluk kasları gücünü korudu hatta artırdı. Baldır kasları ise ayakların esnekliğini sağlamak, içe ve dışa dönmesini engellemek için şekillendi. Böylece ayak bileğini bozmadan, vücudun dengesini engellemeden koşmak ve uzun süre yürümek mümkün oldu.

Koşabilen, yürüyebilenler hayatta kaldı. Onlara atletik insan denildi. Onlar genetik olarak sağlam ve üreme açısından etkindiler. Bu durum beyinlerimize kazındı. Ama kıtlık veya uzun göçler sırasında bir miktar yağ tabakasının da gerekli olduğu tecrübe edildi.  Orta seviyede yağ deposunun gerekliliği de genlerimize kazındı.

Sonra reklam sektörü gelişti: Çorap, ayakkabı ve etek tanıtımı için tüm insanların beğeneceği bacak tipine karar vermeleri gerekliydi. Japon bacağı, Orta Asya bacağı, Avrupa bacağı, Kuzey Ülkeleri bacağı, Amerika kıtası bacağına bakıldı. Genetik etkilerin seçimi Kuzey ülkeleri bacağı yönünde ağırlık kazandı. Uzun, uyluk kasları aşırı kalın olmayan, baldır kasları gelişmiş, dış eğilimi yumuşak ve iç eğilimi çıkıntılı uyluk kasları içeren, ayak bileklerini ince gösteren bir inişe sahip oranlı bacaklar tercih edildi. Örnek mi?

Nicole Kidman (aktris), Maria Sharapova (Tenis şampiyonu), Blake Lively (Gossup Girl), Burcu Esmersoy (Sunucu)

Neden cazip görünüyorlar? (2), (3),(4)

Bacak/beden oranı: Avrupa, Kanada, bazı Afrikalılar biraz yüksek olan kadınlar çekici bulunuyor; yani uzun bacaklıları.

Türkiye’de orta seviyede(0.51) veya biraz uzun bacaklılar (0.54) çekici görünüyor.

Latin Amerika’da ise biraz kısa bacaklı kadınlar çekici bulunuyor. Malezyalılara ortalama boyda bacaklar çekici geliyor.

Kırsal kesimde ve modern toplumdan uzak Afrikalı Himba kabilesinde ortalamaya yakın veya biraz yüksek olan kadınlar (%5 kadar) çekici bulunmuş.

Gürcüler ve Nijeryalılar; ABD ve Avrupa’dan daha fazla oranda uzun bacaklıları çekici buluyorlar.

Neden?

Şimdilik bilinmiyor…

Bilinen şu; Fas kökenli bir estetik cerrah 12 yıl boyunca model, aktris ve heykeller üzerinde ideal bacak figürü konusunda araştırma yapmış. Ulaştığı sonuçlara göre ideal bacak şekli yandaki resimde en solda görülüyor. İlgilenenler makalesine göz atabilir.(5)

---/\---

 

(1) Miller, G. (2001). The mating mind: How sexual choice shaped the evolution of human nature. New York, NY, ABD: Anchor. Sf. 242

(2) Bertamini, M., & Bennett, K. M. (2009). The effect of leg length on perceived attractiveness of simplified stimuli. Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology ,3(3), 233-250.

(3)  Sorokowski,P., Sorokowska, A, & Mberira, M. (2012). Are Preferences for Legs Length Universal? Data From Semi-Nomadic Himba Population From Namibia? The Journal of Social Psychology, 152(3), 1-9.

(4)Sorokowski, P., Szmajke, A., Sorokowska, A., Cunen, M. B., Fabrykant, M., Zarafshani, K., ... & Fang, T. (2011). Attractiveness of leg length: Report from 27 nations. Journal of Cross-Cultural Psychology42(1), 131-139.

(5) Benslimane, F. (2012). The Benslimane's Artistic Model for Leg Beauty. Aesthetic Plastic Surgery Journal36(4), 803-812.

 

 
Toplam blog
: 15
: 1407
Kayıt tarihi
: 10.12.13
 
 

İstanbul Tıp Fakültesinden 1982 yılında mezun oldum. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü m..