Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '11

 
Kategori
Balıkçılık
 

Balık yarışmasını hafife almayın!

Balık yarışmasını hafife almayın!
 

M.Talip GirginBalık Dünyası!


Ağ’la balık yakalamak profesyonellerin, olta ile balık tutmak amatörlerin işidir. Birbirinden farklı kulvarı olan her iki avcılığın aynı anda yapılması mümkün değildir. Akabinde; “Yakalanacak ve puan verilecek balıklar: Lahoz, Kırma Mercan, Trakonya, Orkinos, İspari, Lüfer, Karagöz, Kırlangıç” dediğiniz zaman komik duruma düşersiniz! :)) 

Bu balıkların hepsinin hedeflendiği bir yarışmanın yapılması hayal ötesidir ve bunun olması mümkün değildir. Farklı derinliklerde farklı oltalar ve farklı yemler kullanılır. Konu yarışma olmasa, "tüm bu balıkları ben yakalayacağım" demiş olsanız bu komik olmaz. 

Mesela: 

Orkinos yakalamak için: Bütün bir akyem, yani lüfer, uskumru veya palamut takmalısınız. Ya da sübye (sahte yapay balık) rapala ile sırtı çekmelisiniz. 

Trakonya yakalamak için; Beyaz tüy çapari yapmalı veya midye, teke gibi yem takmalısınız 

Lüfer yakalamak için; Canlı zargana, ikiye kesilmiş izmarit, istavrit, sübye, rapala, kaşık kullanmalısınız. 

Kırlangıç için: Tel terazi takımı Akyem (izmarit, istavrit, zargana) 

Mercan yakalamak için: Karides, sübye, ahtapot, midye, sülünes akyem 

Karagöz yakalamak için: Midye, sülünes, karides vs. Kullanmalısınız. 

İspari yakalamak için: Midye, sülünes, karides vs. Kullanmalısınız… 

Lahoz yakalamak için: Akyem, sübye, ahtapot, kalamar vs. Kullanmalısınız. 

Söz konusu balıkları yakalamak için birçok yeme, bir çok avlağa ve derinliğe farklı olta takımlarına ihtiyaç vardır. 250 siteden katılan yarışmacılarla aynı anda orkinosa sırtı çektiğinizi düşünseniz ya (!) teknenin 100 metre gerisinden gelen olta takımları diğer yarışmacıların oltaları ile birbirine dolaşır ve facia olur. Tüm bu kargaşanın içinde ağ atmakta nerden çıktı? :)) Yukarıdaki balıkların içinden ağla tutabileceğiniz bir tek lüfer ve orkinos var. 

Şimdi herkeste balık bulucu cihazı var. Şayet bu ağla yapılan bir yarışma olmuş olsa, balık bulucuların gösterdiği balığa ağ döken tekneler hepsi kafa kafaya girer :)) İşte komik olan bu. 

Lütfen, hâkim olmadığımız konularda; sırf laf olsun diye komik duruma düşeceğimiz yazılar yazmayalım veya yazmadan önce iyi araştıralım. Söz konusu yazı; Blog Survivor 

Not: 2 Mayısta Abant'ta alabalık açılış organizasyonu yapılmıştır. 9 Nisan'da Turna avı açılışı; Gelibolu Tayfur gölü ve Terkos’ta yapılmıştır. Gelibolu’da ki yarışmayı düzenleyen her iki sitede ve Terkos’ta ki organizasyonu düzenleyen sitede kendime ait yazı köşem vardır. Kimisinde üstat kimisinde site yazarıyım. :) Sağ olsun sevgili kardeşlerim bana bu ayrıcalığı verdiler. 

Önümüzdeki günlerde. Benim, Allah kısmet ederse start vereceğim 23 Nisan Urla Amatör Balıkçılık ve Doğa Şenliği katılımım var. Onun ardından Ege ve Akdeniz’i dolaşıp, Adana’dan yukarı mahalleye iç Anadolu’ya Ankara’ya geçiş yapacağım. Bu arada önümüzdeki günlerde sağ olsun davet aldığım birçok site var. Örneğin; Sakarya Turna avı, Çayırdere geleneksel kuzu çevirme şenliği, Silivri Yoğurt Festivali, Tekrar Gelibolu Turna avı, Saray Alabalık ve turna avı vs … 

Bunlar site bazında davetler. Birde değerli sanal dostlarımın kişisel davetleri vardır ve bunlara yetişmek inanın her zaman mümkün olmuyor. Önümüzdeki günlerde güzel konular ve süprizler var. Yeter ki bana müsaade edilsin. :)) 

Saygılar… 

M.Talip Girgin. 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 438
: 826
Kayıt tarihi
: 07.01.07
 
 

Milliyet Blog'a hangi vesile ile kayıt olduğumu doğrusu hatırlamıyorum!  Bende birçoğunuz gibi ya..