Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bana bir şey olmaz!

Bana bir şey olmaz!
 

resim:internet.


Başarılı iş adamı Sabri Hakkı Ulukartal' ın, geçtiğimiz günlerde spor yaptığı sırada kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesinin ardından, aralanması gereken bir sis perdesi yerinde duruyor.

Zaman birşeyleri beraberinde getirirken, birşeyleri de yanında götürüyor. Enerji geçmişte doruk noktasına ulaşırken sonrası acıyı beraberinde getirebiliyor.

Spor. İyi görünmenin anahtarı olsa gerek. Spor salonlarında yapılan çalışmalar kimi zaman amacını aşıp, zararlı bir eyleme dönüşebiliyor.

Çeşitli faktörler, spora bağlı kalp krizinin yaşanmasına etki edebiliyor. Belki tansiyon, şeker, kolesterol değerlerinin yüksek olması, beslenme biçimleri, yaş faktörü, stres, üzüntü, sıkıntı ve buna benzer durumlar.

"Bana bir şey olmaz !" derken, spor merkezine gidiyorsun, belki sana bir diyet programı veriyorlar. Boş bir sayfa verseler daha iyi. Yiyecek birşey yok. Günde en az üç saat de spor. İlk gün itibariyle bu kadar saat yapmaya başlıyorsun. Dayanabildiğin kadar devam eder. Birkaç hafta sonra, akşam çıkıyorsun ordan. Yüz metre yürüdükten sonra takatin kalmıyor. Yürüyemiyor ve kalbinde bir sıkışma hissediyorsun. Giriyorsun bir mağazaya, kötüyüm diyorsun. Arıyorsun evi: " Gelin beni alın ! " Nefes almak güçleşiyor. Ölücem diyorsun.Zaman geçiyor. Dayanamıyorsun. Biniyorsun bir taksiye. Akla karayı seçiyor, ölüme yaklaşıyorum diyorsun. Dakikalar saatler gibi geçiyor.

Evdesin. Acile gideyim diyorsun evdekilere. Bir süre devam ediyor bu durum. Telkin yapıyorlar. Yavaş yavaş rahatlamaya başlıyorsun ama korku hemen gitmiyor. Bir şey olmuyor ama yoğun paniğe dayanmak zorluyor.

İki, üç ay önce başıma gelen bu durum, yaşın, gençliğin herşeyi yapmaya yetmeyeceğini anlatıyor.

Okula giderken ve uzun yıllardır, günde iki paket sigara içiyordum. Bunun yanısıra günde en az iki saat body building ve farklı sporlar yapıyordum. Okula yürüyerek gidip geliyor ve hala enerjim olduğunu düşünüyordum.

Üç sene oldu sigarayı bırakalı ve spor çıkışı başıma gelen bu olay, sigara içmesende herşeyin eskisi gibi olamayacağını gösteriyor. Aradan çok uzun seneler geçmese de, önceki enerji her zaman seninle olmuyor ve sen bunu hep fark edemiyorsun.

Spor klüpleri üyelik aidatı üzerine sponsorluklardan yüksek miktarda gelir sağlıyor. Soyunma odalarına kuaför hizmeti sağlayanların olduğuda biliniyor. Ulukartal, spor hocası kontrolünde, spor yapmış ise ve sonrasında kalp krizi gibi son derece talihsiz bir olay yaşanmışsa, burada, sağlık hizmetlerinin ne derece doğru ve yerinde verildiği büyük önem kazanıyor !.

Örneğin; bu kadar prestijli spor klüplerinde tam donanımlı bir ambülans hizmeti mutlaka olmalıydı. Spor hocalarının kalp krizi gibi bir olay yaşandığında ilk müdahaleyi yapacak düzeyde deneyimli olabilmesi sağlanmalıydı ! Bu olayda olduğu gibi ani ortaya çıkan kalp krizlerinde doktor müdahalesinde kullanılacak bir dil altı hapı bulundurulamaz mı ?!

Bütün bunları göz önünde bulundurmaz isek, yaşanacak felaketlere de seyirci kalabiliriz. Spor yapma gereği hissederek çeşitli spor klüplerine, salonlarına giden insanlar, kalp krizi ve bunun gibi ani yaşanan olaylara karşı savunmasız mı kalmalı?! Her şeyi layığıyla yaptığına inanan ve müşteri odaklılığına önem verdiği düşündürülmeye çalışılan bu gibi yerlerin, gerekli önlemleri almaları,daha sonra yaşanabilecek üzücü olayların sonuçlarını olumlu yöne çekebilmelidir. Bu büyük önem taşımaktadır!..

Acı olaylar maalesef büyük üzüntü yaratıyor.. Başarılı ve sevilen iş adamı  Sabri Hakkı Ulukartal' ın ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileklerimi iletiyor ve gerekebilen önlemlerin alınabilmesi için, yapılacakların gözden geçirilmesinin elzem olduğuna inanıyorum.

 

selin428@yahoo.com.tr

 

 
Toplam blog
: 155
: 175
Kayıt tarihi
: 02.03.12
 
 

İstanbul Kültür Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim Sanatları, Halkla İlişkiler bö..