- Kategori
- Yazılım
Barkod Sistemi Nasıl Kurulur?
barkod-sistemi
İster eski bir işletme, ister yeni açılacak bir dükkan olsun, eninde sonunda barkod sistemi nasıl kurulur ? sorusuna cevap aramak durumunda kalmaktadır günümüzde.
Gemiş yıllarda yüksek kar marjları ile çalışan firmalarda stok kayıpları ve kaçakları tölare edilebilir bir sorundu. Ancak günümüzde artan rekabat ve düşük kar marjları nedeni ile işletme sahiplerinin ürünlerini net bir şekilde takip edebilmeleri için gereklilik haline gelmiştir.
İşletme sahiplerinin yaptığı en önemli hatalardan birisi, komşu işletmede ne kullanılıyor ise bir benzerini kendisi içinde satın almalarıdır. Bu yazımda düşük bütçeler ile nası bir barkod sistemi kurulur bunu açıklamaya çalışacağım.
Öncelikle yazılım kısmını ele alırsak, işletme sahibi hangi özellikleri içeren bir program alması gerektiğine karar vermelidir. İhtiyacı olsun olmasın birçok özelliği bünyesinde barındıran bir yazılım tercih etmesi, hem öğrenme sürecini uzatacak, hem pratik çözümlerle rahat kullanım imkanını elinden alacak, hemde gereksiz özellikler için olması gerekendan daha çok para ödemesine neden olacaktır.
Kısacası programın kullanım amacını belirlemek, yazılım satın alırken çok daha cüz'i miktarda bir ödeme yapmanızı sağlayacaktır.
Örneğin ufak bir bakkal işlettiğimizi düşünelim, stok nedir, stok nasıl takip edilir bilmiyoruz ve öğrenmekte istemiyoruz, ancak işletmede kendimizin durmadığı zamanlarda yerimize bakan kişilerinde yanlış fiyatlarla ürünleri satıp haksız kazanç ya da kayıp yaşanmasından endişe ediyoruz.
İnternette ufak bir araştırma yaptığımızda birçok programın deneme sürümlerini indirip test edebildiğimiz görülmektedir. Bu tip bir işletmenin 200 TL ile 500 TL arasında bir yazılım lisansı alarak kullanması mümkündür.
Satın alınan yazılımla ilgili olarak bilinmesi gerekenler
1. Üreticinin sitesinde adresi, telefonu ve mersis numarası var mı kontrol edilmelidir.
2. Satın alınan yazılımla ilgili üreticinin nasıl destek verdiği öğrenilmelidir.
3. Yazılım için aylık / yıllık bir ödemesi olup olmadığı öğrenilmelidir.
4. Yüklenen yazılımın farklı bir bilgisayara kurulmak istenmesi durumunda ücret isteniyor mu sorulmalıdır.
5. Zaman zaman bazı sektörler için ücretsiz olarakta programlar sunulmaktadır. Ancak dikkate alınması gereken nokta bir gün üreticisi programı yayınlamaktan vazgeçerse kullanılan programında atıl duruma gelme olasılığıdır.
Yukarıda verdiğimiz örnekten devam edersek, bakkal dükanımız için uygun fiyatlı bir yazılım tedarik ettik, şimdi bu programı çalıştırabilmek için bir bilgisayara ihtiyacımız olacaktır. Elimizde kullandığımız bir laptop veya masaüstü bir bilgisayar varsa ek bir masraf yapmadan kullanabiliriz veya uygun fiyatlı toplama bir bilgisayara da düşük bir bütçe ile sahip olmak mümkün olacakır.
ve son olarak ürünlerimizi programa kayıt edebilmemiz ve satış aşamasında ürünleri bilgisayara aktarabileceğimiz bir barkod okuyucudur.
CCD ve Lazer olarak temel iki gruba ayırabileceğimiz barkod okuyucular 75 TL'den başlayarak yukarı doğru gitmektedir. İşletmemiz çok yoğun şekilde satış yapmıyor ise giriş düzeyi lazer barkod okuyucu alarak sistemimizi kurmuş oluyoruz.
Barkod Sisteminin Hayata Geçirilmesi
Artık programımıza ürünlerimizi ve satış fiyatlarını tanımlamamız gerekecektir. Programa dükkanımızdaki tüm ürünlerin girişini yaptıktan sonra artık, gelen müşterilerimizin aldığı ürünlerinin üzerindeki barkodları okutarak satış yapabiliriz. Toplam satış tutarını bilgisayar bizim için hesaplayacağından, hata yapma olasılığı bizim yapacağımız hesaba göre çok daha doğru olacak, dükkandaki tüm ürünlerin fiyatlarını aklımızda tutmamızada gerek kalmayacaktır.