Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '10

 
Kategori
Tarih
 

Bayrak İnkılabı

Bayrak İnkılabı
 

GÖKTÜRK BAYRAĞI


Atatürk’ün ay yıldızlı bayrağımızı çok sevdiğini biliyoruz. Onun bir de gönlünde Mavi zemin üzerinde Kurt başlı Göktürk bayrağının yattığını da öğrenince çok şaşırdık. Neden şaşırıyorsak. Onun dönemindeki paralarda da kurt resmi yok muydu zaten. Yeniden bir ülke oluşturan bir kişi her alanda yaptığı gibi bayrakta da bir değişiklik düşünebilirdi pekala. 

Atatürkçü olduğunu söyleyen bazı kesimler Onun milliyetçi yanını çoğu zaman görmezden gelirler hatta eleştirenler vardır. Nasıl Atatürkçülük ise. 

Mustafa Armağan’ın yazısına göre Enver Behnan Şapolyo –ki Atatürk’ün en yakınında bulunan onun aile kökeni hakkında bilgiler veren bir kimsedir- Atatürk’ün Yaveri Muzaffer Kılıç ile samimiyetinden faydalanarak İnkılapların art arda yapıkdığı günlerde Kılıç’a Atatürk’ün bayrak ile ilgili bir değişikliği olup olmadığını sorar. Kılıç’ta “Gök bayrağı kabul etmeyi düşünüyor” der. Fakat bunun ile ilgili bir çalışmanın olmadığını söyler. 

Şapolyo, Cumhurbaşkanlığı döneminde Celal Bayar’a da bu soruyu sorar. Benzer bir cevap alır. Anlaşılıyor ki, bayrak ile ilgili ayrıntılı bir çalışma olmadığından dolayı bununla ilgili bir değişikliğe gidilmemiş. 

Değişse idi ne olurdu! Valla şunun olacağı kesin! Bugün bu bayrağa bile karşı olanlar o bayrağa hiç katlanamazlardı. 

(Atatürk ve Bayrak; Türk Kültürü, sayı;97, Kasım 1970, s.30-31) 

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..