Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '07

 
Kategori
Bayramlar
 

Bayramda çocuk sevinci

Bayramda çocuk sevinci
 

Bolluca Öocuk Köyü'nde çocuklarla oyun


Son günlerde, Kurban bayramı, Yeni bir yılı karşılama telaşı ve günlük telaşlar bir birine karıştı. Böyle zamanlarda insan sevdikleri ile birlikte olmak, onların mutluluklarına tanık olmak istiyor. İnsan olmamızın gereği, yüce duygular bunlar...

Yine böyle zamanlarda daha az şanslı olanlar aklımıza geliveriyor. Mutluluk duyguları, mutsuz olanları da düşünmemize neden olur. Bunu çağrıştırır nedense.

Geçen pazar günü şehrin biraz dışına bir seyahat yaptım. Değer verdiğim dostlarım, çocuklarım, sevdiklerimle birlikte Bolluca Çocuk Köyü'nü ziyaret ettik. Bu ziyaretin yardım, destek amaçlı bir yanı da vardı elbette. Ancak izlenimlerim çok olumlu olduğu için aktarmak istedim.

Bolluca Çocuk Köyü İstanbul, Gazi Osman Paşa Mahallesi'nin dış semtlerinden birinde, bir hayırsever tarafından bağışlanmış 52.000 m2 arazi üzerinde inşa edilmiş bir tesis. Hizmet 1992 Yılı'nda başlamış. Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı'na bağlı olarak işletilen bir kurum. Türkiye'de başka bir örneği olmayan kimsesiz çocuklar bakım evi. Başka bir örneği yok çünkü her çocuğun şefkat, sevgi, anlayış görme; yeterli beslenme ve sağlıklı bir ortamda yaşama, oyun ve eğlence olanaklarından yararlanma; yeterli ve çağdaş eğitim alma ve yeteneklerini geliştirme, kısaca insanca onur ve haysiyetine yakışır bir şekilde yaşama hakkı olduğu kabul edilerek SOS Kinderdorf International'ın( Uluslararası SOS Çocuk Köyleri Birliği) "Çocuk Köyü" modeli aynen uygulanmıştır.

Bolluca Çocuk Köyü'ne 0-8 yaş arası kimsesiz veya yetim ; ruhen ve bedenen özürlü olmayan yardıma muhtaç çocuklar alınmakta ve çocuklar kendi başlarına hayatlarını sürdürebilecek duruma gelinceye kadar Vakfın güvencesi altında yaşayabilmektedirler. Belirli bir mimari anlayışta, mahalle ölçeğinde yaşama mekanları oluşturularak inşa edilmiş iyi standartlarda bir yerleşim birimi. Köyde 11 adet müstakil aile evi bulunuyor. Her evde koruyucu annelik mesleğini ilke edinmiş, üniversite öğretim görevlileri tarafından eğitilmiş anneler var. Bu anneler orta öğrenimlerini tamamlamış, dengeli karakter özelliklerine sahip, sağlam ahlaki prensipleri olan Türk vatandaşlarından seçilmektedir. Bu nedenle Çocuk Köyü'ne gelen, anne sevgisine muhtaç çocuk, yeniden kendisini sevecek ve sağlıklı büyümesi ile ilgilenecek, ona güvenecek anneye kavuşuyor.

Çocuk Köyü'ndeki her aile evinde, değişik yaşlarda kız ve erkek karışık 8-10 çocuk anneleriyle beraber müstakil bir evde yaşıyor. Aynı evi paylaşan çocuklar beraber büyüyor, birlikte öğreniyor, sorumlulukları , sevinç ve üzüntüleri paylaşıyorlar; kardeşlik anlayışı ve dayanışması ile birlikte aile bağları doğal olarak gelişiyor. Her aile kendi evini yaratıyor. Her evin kendine ait bir atmosferi, ritmi ve rutini var. Çocuklar anne ve aile fertleri ile hayat boyu sürecek duygusal bağlar kuruyorlar. Aile evi, çocuk için büyüdükten sonra da dönüp gelebileceği bir yuva oluyor.

Tesiste 2 adet gençlik evi, idari bina, misafirhane, çocuk yuvası, kütüphane, arıtma tesisi, soğuk gıda depoları, oyun ve spor alanları ile görev yapan toplam 41 personel bulunuyor. Bu tesiste çocuk ve gençler deneyimli sosyal hizmet uzmanları ve pedagoglar tarafından düzenli destek görüyorlar. Eğitimlerini ise yakın çevredeki eğitim kurumlarında sürdürüyorlar. Bu sebeple bulundukları çevreye ve günlük hayata da entegre olabiliyorlar. Bu sistem tamamen vergiden muaf tutulabilen bağışlar ve sponsorluklar ile yürütülüyor.

Gözlerinizle görünce projenin doğruluğuna inancınız daha da artıyor. Her ev gerçek bir yuva. Çocuklar öylesine benimsemişler. Gelen konuklar bağışlarını doğrudan yönetime tutanak ile teslim ediyorlar. Çocukların kendilerini "yardıma muhtaç çocuklar" olarak görmeleri kesinlikle önleniyor. Sevgiye aç çocuk profili görmeniz mümkün değil. Elbette çocuk her zaman sevgi ve ilgiden hoşlanıyor. Ama bahsettiğim, ortamın ne kadar doğal olduğu.

Bu bayramda Bolluca'yı tanıdım. Ülkemde atılmış doğru bir adım için gurur duydum. Bize düşen bu örneklerin sayılarını arttırmak. Her semtte bu tesislerden en az bir adet yapabilmek için bütün gücümüzle çalışmak. Özellikle büyük şehirlerin böyle tesislere çok ihtiyacı var. Çünkü çocukların kendileri için seçme şansı yok. İnanın onların gözlerinde gördüğüm sevgi ışıltısı kendi çocuklarımın gözlerindeki ile aynı. Sevgi verirseniz bir çok hayat kurtarıyorsunuz. Bu duyguların verdiği iç huzur da hiç bir yerde bulunmaz.

Bilgi için=www.cocukkoyleri.org/
Tel= 212, 2749545

 
Toplam blog
: 2
: 1387
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

Doğduğum ve yaşadığım kent İstanbul. Türkiye'nin büyük bir bölümünü görme fırsatım oldu. Ülkem çok g..