Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Özel Eğitim Öğretmeni Floortime Terapisti ve Psiko

http://blog.milliyet.com.tr/mineagir

29 Nisan '22

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Bayramlar ve Çocuk Gelişimi

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı.

Kültürümüzün bir parçası olan bayramlar, toplumsal yapıyı güçlendiren bir değer olarak sosyal yaşamımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bayramlar ve özel günler çocukların en mutlu oldukları günlerdir.

Bayramlar; sevmenin, sevilmenin, değer vermenin, paylaşmanın ön planda olduğu bir atmosferin hayatımız için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gün yüzüne çıkartıyor.

Böylesine güzel değerlerin toplumsal olarak yaşandığı bir zaman dilimi olan bayramlar, gelişim sürecinde olan çocuklarımız için de fırsatlar sunuyor.

Toplumsal hafızamızda uzun yıllara yayılmış bayram coşkusu, değerlerimizin çocuklara anlatılması ve gelecek nesillere aktarılması adına özel bir fırsatı da beraberinde getiriyor. Bu yüzden çocukların gelişiminde bayramlar ve özel günler büyük önem taşıyor.

Bayramlar Çocukların Gelişimleri için Fırsatlar Sunuyor

0-6 yaş aralığı çocuk gelişimi için hayati bir dönemdir. Çocukların, kimliğinin, davranışlarının, duygularının büyük bir kısmı bu yaş aralığında şekillenir.

Bu dönemde, sonrasındaki yaşantının sağlıklı bir şekilde inşa edilebilmesi için duygu, düşünce, davranış ve değerler çok iyi bir şekilde beslenmelidir. Bu dönemde çocukların, olumlu yaşantılar biriktirmesi, çevrelerinden olumlu dönüşler alması, gelişimleri için önemlidir.

Bayramlar tam da bu aşamada değerlerin çocuklara yaşatılması ve gelecekteki yaşantılarını olumlu anılarla inşa etmeleri açısından büyük avantajlar sağlar. Çocukların zihin haritalarında hayallerin olduğu, önem verdikleri alanlar yer almaktadır.

Bayramlar, çocukların zihin haritalarında gelişimlerini destekleyici izler bırakabilir. Çocukların zihinlerinde yer etmeye başlayan toplumsal değerler, sosyal öğrenme yoluyla oluşmaktadır.

Çocukların yaşadıkları ortamlar, sosyalleşmeye adım attıkları, kültürel değerlerinin zeminini oluşturdukları aileleri ve çevreleri, birey olma yolundaki değerli kilometre taşları olarak düşünülebilir.

Çocukluktan, birey olmaya varıncaya kadar olan bu süreçte bayramlar çok önemli bir yer tutuyor.

Çocuklar Sevmeyi, Değer Vermeyi, Paylaşmayı Öğreniyorlar

Çocuklar yaşamı var eden değerleri anlamaya çalışırken yaşayan kültürden faydalanırlar. Milli ve dini bayramlarımız bu kültürün yaşanılması gereken unsurlarından biridir. Bütün bayramlarımız, temelinde paylaşma ve yardımlaşmayı barındırır.

Bayram günlerinde tüm aile bireylerinin bir araya gelmesi, görüşmesi, özlem gidermesi, tüm kuşakların beraber olması, hızlı ve yoğun bir yaşamın içerisinde nefes alma alanları oluştururken, çocuklarımızın hafızalarında da güzel anıların birikmesine vesile olmaktadır.

Kültürümüzün vazgeçilmezi olan bayramlarda çocuklarımıza verdiğimiz şekerler ve harçlıklar, bayramı çocuklarımıza sevdirirken, paylaşmanın, diğer bireyleri mutlu etmenin önemini öğretmek açısından da bizlere bir eğitim alanı sunmaktadır.

Bayramlar, çocuklara özel davranılan, hassasiyetle yaklaşılarak değer verilen günler olduğundan çocuklar böyle kültürel ortamlara çok daha fazla ilgi duyarlar. Çocuklar bu gibi ortamlarda; sevmeyi, değer vermeyi ve paylaşmayı sosyal öğrenme yoluyla zihin haritalarına kaydederler. Bu yüzden çocuklara davranışlarımızla örnek olmalıyız.

Mutlu Çocuklar Mutlu Yarınların Habercisi

Bayramlarda gerçekleştirilen aile ziyaretleri sayesinde, çocuklar kalabalık ortamlarda iletişim kurma becerilerini geliştirirler. Çocuklar, aile ziyaretleri sayesinde akranlarıyla bir araya gelerek oyunlar oynar ve kendilerini ifade etme şansı bulurlar. Çocuklar, bayram kültürünün getirmiş olduğu atmosferde sosyalleşme becerilerini pekiştirirler.

Günümüz koşulları göz önünde bulundurulduğunda çocuklar gelişim süreçlerinde, ciddi anlamda teknolojik bombardımana maruz kalmaktadırlar. Çocukların gelişimlerini olumsuz etkileyen, teknolojik etkenlerden sıyrılmanın kapısı, bayramlar sayesinde aralanabilir.

Sosyal dokunun önemli bir parçası olan bayramlar, çocuklara mutlu olma alışkanlığı kazandırır. Çocukluk döneminde doğru bir kurguyla inşa edilen değerler, bireylerin gelecek yaşamlarında mutlu olmanın anahtarını sunabilir.

Mutlu çocuklar, mutlu yarınların habercisidir.

Mutluğun hüküm sürdüğü güzel bir gelecek dileğiyle, şimdiden tüm okurlarımın bayramlarını kutluyorum.  

Mine Ağır

Psikoterapist

 
Toplam blog
: 29
: 42
Kayıt tarihi
: 15.05.19
 
 

1980 yılında İskenderun'da doğan Mine Ağır; sırasıyla Gözcüler İlköğretim Okulu, İskenderun Lisesi,..