Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '20

 
Kategori
Bayramlar
 

Bayramları Yaşamak

Fakiri, zengini bir tutmak güzel

Şu nefreti, kini unutmak güzel

Üç günlük ve yalan dünyada

Kardeşçe bayramı kutlamak  güzel...

 

Bayram deyince aklımıza dini ve Milli bayramlar geliyor.  Kurban bayramı,  Ramazan Bayramı dini bayramlarımızdır.   Milli Bayramlarımız Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramlı, 30 Ağustos Zafer bayramı gibi.  Bu bayramlar milli birliğimizin ve dirliğimizin birer sembolüdür.   

 

  Bayram dostluktur, kardeşliktir, bayram sevgi ve saygıdır.  Bayramları birlikte dostça ve kardeşçe yaşamak güzeldir.  Bir bayramı daha birlikte yaşamanın sevincini yaşıyoruz.  Bizim geleneğimizde bayramların ayrı bir yeri vardır. Bayram günlerinde aramızdan ayrılan öbür dünyaya göceden yakınlarımızın mezarlarını ziyaret eder ruhlarına Fatihalar ve Yasinler okuruz.  Onları rahmetle ve saygıyla anarız. Ayrıca hastalarımız varsa ziyaret edilir, Şehit ve Gazilerimizin ailelerini özellikle unutmamak gerekir.   Ve de bir de yakın komşularımızı ihmal etmemeliyiz.  Unutmayalım ki komşu komşunun külüne muhtaçtır.

 

Bayram günlerinde büyüklerimizi ziyaret eder, onların ellerinden öperiz,  Küçük çocukları sever ve onlara çeşitli harçlıklar veririz. Onları böyle günlerde sevindiririz. Bayramlar paylaşmak için vardır.  Ünlü türkücü Belkıs Akkale bir türküsünde aynen şöyle diyor:  Gelin dostlar bayramlaşalım /  Uzat ellerini barışalım’ diye… Bayramlar  bir yerde   barışma günüdür… Kin ve nefreti bir köşeye bırakıp dostlarımıza bir merhaba diyelim.  

 

Bu bayram‘ da Korona Virüs yüzünden dünya tarihinde en zor günleri yaşadık. Bir bayram sabahında camilerimiz bir bayram n namazı kılamadık. Dostlarımızla tokalaşamadık,   kucaklaşamadık, Gerçekte 24 Mayıs 2020 Pazar zor günler yaşadık. Ancak dostlarımı ve arkadaşlarımızı telefonla arayabildik, buna da şükür diyelim… Bayramlar birlik ve dayanışma günüdür.  Bugünlerin kıymetini bilmeliyiz… Bayramlarla ilgili halk  edebiyatımızda  birçok  türkülerimiz vardır.  Örneğin Belkıs Akkale, İzzet Altınmeşe Neşet Ertaş   aklımıza  hemen   gelen   sanatçılarımızdır.  İslam amelinin  mübarek ramazan bayramlarını   en iyi dileklerimle  kutluyor, işlerinizde  sağlık ve  bereketli günler diliyorum.  Sözü ünlü   sanatçılarımızdan   Davut Sulari’nin bir türküsüile   bağlamak istiyorum. Hoş veesen kalınız efendim…

 

  • Bugün bayram günü derler âlem eğlenir
    Sen bizim yaylaya gel başın için
    Dertliler oturmuş derdin söyleşir
    Etme intizarın gül başın için
               (hey hey hey hey hey)

    Hayran oldum bakakaldım yüzüne
    Sürme değil rastık çekmiş gözüne
    Hıçkırarak başım koysam dizine
    Saçım (Başım) okşa gönlüm al başın için
               (hey hey hey hey hey)

    Davut Sulari'yim ahd-ı âmânda
    Bir yıldız doğmuştur vakt-i zamanda
    Seher bülbülüyem ulu divanda
    Sen benim vekilim ol başın için
             (hey hey hey hey hey)
  •  
  •    Davut SULARİ  / Erzincan Yöresi
  •  
  •  NOT:  B u türkü, Erzincan, Tercan'a aittir. Edibe Sulari tarafından derlenmiştir. Erzincan'a Girdim, Ne Güzel Bağlar - Erzincan Türküleri 1 - Sözlü Kırık Havalar (Türküler), Fahri Taş ve Salih Turhan, Ankara - 2004, s.239-240. Sözleri Evren Seçkal tarafından gönderilen bu türkü 20,912 defa görüntülenmiştir. «Bugün Bayram Günü Derler» isimli türküye ait nota kaydı bulunmaktadır.

 

Abdülkadir GÜLER

25 Mayıs 2020-  SÖKE

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..