Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Engin Şahin Karadeniz

http://blog.milliyet.com.tr/shaka35

05 Ekim '08

 
Kategori
Teknoloji
 

BBG yaygınlaşıyor

BBG yaygınlaşıyor
 

Biri Bizi Gözetliyor (muş).


Bir tv programına verilen isim artık izleme ve dinleme haberlerinin ortak başlığı haline gelmiştir. Herhalde bu gidişle "big brother" lafı ortadan kalkacak, BBg lafı da mitleşecektir. Haberin kaynağı hürriyet internet gazetesi. Verdiği habere göre ingiltere cep , sms ve e-postaların takibi için 12 milyar sterlinlik yatırımla yepyeni bir oluşum yapmaktadırlar.

İngiltere'de hükümete bağlı faaliyet yürüten GCHQ adlı dinleme ve izleme merkezi projenin ilk aşaması için gerekli 1 milyar sterlinlik yatırımı tamamladığı belirtilmektedir. Ülkenin en büyük internet servis sağlayıcısı ve cep telefonu firması olan BT ve Vodafone firmasına bu alt yapının kurulacağı bildirilmektedir. Ülkede hali hazırda MI5 isimli teşkilatı aracılığı ile dinleme ve çözümleme faaliyetlerinin yürütüldüğü ve bu ek sistem ile daha geniş kapsamlı çözümleme yapılacağı bildirilmektedir.

Ne diyelim hayırlı olsun, yeni ve yepyeni sistemler. Bu gidişle teknoloji biraz daha ilerleyince kimlik bilgilerini de vücudumuza bağlı bir çipe koyarak yer belirleme sistemleri de devreye konulur herhalde. Orwell bu sistemlere ait ilk hikaye kitabını yazarken bu işlemlerin Sovyet kominist sistemi ile olacağını söylemekteydi. Oysa görüldüğü kadarı ile bu izlemeler ekonomik sistemlerin derdinden çok genel bir yönetim derdi haline gelmiştir.


Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/dunya/10043575.asp?gid=229&sz=19203


Mevcut teknik takiplerden "Carnivore" :

Şu an kullanımda olan ve yapılan, herhangi bir sakıncası olmayan ve gerekli diye de yorumlayacağım bir olaydan da bahsetmek istiyorum. Bu yazıda gerekli kısmına katıldığımın üstüne de basarak belirtiyorum. Fikrimce bu tip teknik izlemeler kişisel haklara saygısızlık içermemektedir. İnternet üzerinde zaten IIS servisleri tarfından kaydı geçen ve telefon görüşmelerimizde de kaydı geçen bir bilgi vardır. Görüşmelerin hangi zamanda, kim ile kimin arasında olduğudur. Bu tip teknik takipler özgürlük ile bağdaştırılabilinen ve sadece ileriye dönük bir takibi içermektedir.


Belirttiğim gibi sadece teknik takibi içeren kısmın adı Carnivore'dir. Özgürlükten yana olan benim de desteklediğim bu tip teknik takipler bir sakınca içermemektedir. Elbette konu dışına taşmamak şartı ile. Carnivore adlı sistem bir adrese dayalı yakalama ve içerik çıkarma programıdır. Bu sistem ile belirtilen adresler arasında bir görüşme oluştuğunda, sistem bu görüşmenin bir kopyasını almaktadır. Bu sistemin içerisinde sözcük filtresi yoktur. Yani zaten mimli olmuş adreslerin içeriğini yakalamak amaçlı bir programdır.

Bu sistemde e-postaların TO ve FROM başlıklarındaki adres bilgisine bakmaktadır. Konu kısmına bakmadan (bu bir özgürlük ihlali sayıldığından) sadece listede belirtilen adresler arasındaki görüşmelerin takibini yapmaktadır. Bu tip yazılımların ilk örneğinin şubat 1997 yılında Omnivore adlı yazılımla başladığı söylenmektedir.

Carnivore sistemini FBI altında yer alan EPIC (ELectronic Privacy Information Center) adlı birimin kullandığı söylenmektedir. Bu konuda birçok ticari yazılım şirketleri programlar geliştirmiştir.

Sistemin en büyük açığı BackDoor adı verilen trojan yazılımları ile aldatılmaktadır. Ayrıca yahoo vb. gibi anonim postalar kullanılarak sistemin gözünden kaçılabilmektedir. Geniş bilgi için belirttiğim link'ten bilgi alabilirsiniz.

http://epic.org/privacy/carnivore/

Saygılarımla...
 
Toplam blog
: 42
: 5769
Kayıt tarihi
: 14.07.08
 
 

Bazen icatci, bazen inatçı, hayatın her tonunda yürüyüp giden biriyim. Amatör fotoğrafçılık son m..