Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '19

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebeklerde Konak

Bebeklerde konak ne zaman geçer?
Bebeklerde konak ne zaman geçer ve konak olan bölgeye nasıl bir bakım uygulanmalı konularına tek tek değineceğim ama öncelikle konak nedir ve nasıl oluşur onu anlatayım.
 
Bebeklerde konak oluşumunun nedenleri
Bebeklerde konak olmasının nedeni tam olarak bilinmiyor ancak herhangi bir hastalıktan, alerjiden ya da hijyen eksikliğinden kaynaklanmamaktadır.
 
Hamileliğin son aylarında annedeki hormonların bir kısmı bebeğe transfer olur. Hormonlarda yer alan aşırı yağ salınımının bir kısmı bebeğe de geçer. Yağ bezlerinin fazla salgı yapması sonucunda ise fazla üretilen bu yağ, bebeğin cildinde birikir ve kuruyarak pul pul olur. Yenidoğan bebek kafasında pul pul görülen, sarımsı veya kahverengimsi bir renkte olan, kabuğumsu bir hal de alabilen bu parçalara konak denir.
 
Bebeklerde konak yanlızca kafasında değil, kulak, göz kapakları, alın bölgesinde de görülebilir. Ve hatta konak kaşlarına dahi yayılabilir. Kepeklenmeye benzer ama değildir.Konak bebekte herhangi bir kaşıntıya, ağrıya sebep olmaz. Eğer konak ve egzamayı ayırt edemiyorsanız muhakkak çocuk doktoruna başvurmalısınız.
 
Konak çoğunlukla bir tedavi gerektirmez, kendiliğinden geçecektir. Konağın geçme süresi bebekten bebeğe değişebileceği gibi dikkat edilmesi gereken birtakım hususları da yerine getirirseniz kısa zamanda bebeğiniz konaktan arınmış olacaktır.
 
Konak nasıl geçer?
Konak hemen hemen her yenidoğan bebekte görülür. “Ben bebeğimin kafasındaki konaklara da kurban olurum” diyebilirsiniz, nasılsa zamanla geçiyor. Eğer sizi rahatsız edecek boyutta ise konağı azaltmak için yapabilecekleriniz şunlar;
 
Bebeğinizin saçlarını birkaç günde bir yıkayın.
Bebeğinizin saçlarını yıkamadan 1 saat önce saç derisine zeytinyağı veya bebek yağı sürüp parmak uçlarınızla kesinlikle bastırmadan hafif masaj yapabilirsiniz. Bu kafasındaki kabuk benzeri zor konakların yumuşamasını ve kolay çıkmasını sağlayacaktır.
Bebeğinizin başını şampuanlarken doğal kıllı fırça kullanarak hem konakların kolaylıkla atılmasını sağlayabilir, hem de bebeğinize rahatlatıcı bir masaj yapmış olursunuz.
 
Düzenli bir şekilde banyo yaptırmak konakların arınmasında önemlidir.
Doktorunuz ileri derecede bir konak görürse size konak giderici şampuan veya krem önerebilir.
 
Bu işlemleri gerçekleştirdiğinizde konak gözle görülür şekilde azalır ancak tamamen kaybolmayabilir. Bebeğinizin yağ bezi fonksiyonları normale döndüğünde kendiliğinden geçecektir. Bebeklerde konak 1 yaşa kadar devam edebilir.
 
Konakta doktora başvurulması gereken durumlar
Eğer konak ile ilgili aşağıda belirttiğim maddelerden herhangi birini görürseniz mutlaka doktorunuza başvurun.
 
Konak olan bölgede kızarıklık yayılmışsa,
Konağın olduğu bölgede sıvı akıntısı varsa,
Bebeğinizin konaktan huysuzlandığını düşünüyorsanız, doktorunuzla iletişime geçiniz.
 
 
Toplam blog
: 3
: 88
Kayıt tarihi
: 23.04.19
 
 

06.09.1990 da Kütahya'da doğdum. Ilköğretim ve liseyi Kütahya'da okudum ve Eskişehir Anadolu Üniver..