Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '15

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Beden Dili

Beden Dili
 

İnsanlarla çeşitli şekillerde iletişim kurarız. Bazen biz onlara bir bir şeyler anlatırız bazen de onlar bize. Peki vermek istediğimiz asıl mesajın yerine ulaşıp ulaşmadığını nasıl anlarız?

 

Ya da bize asıl söylenmek istenenin ne olduğunu nereden biliriz ? Sadece bize söylenen sözler ya da bizim söylediğimiz sözler yeterli olur mu? Gerçekte ne söylenmek istendiğini anlamak için beden diline de bakmak gerekir. Beden dilinin ne anlama geldiğini bilmek, iletişimde bize büyük yararlar sağlar. Çünkü iletişimde, kelimeler % 10, ses tonu % 30, beden dili ise  % 60 etkilidir. Mimiklerden, el hareketlerine, oturuş biçiminden kullanılan aksesuarlara kadar pek çok şey beden dilini ifade eder. Önemli bir toplantıda anlattıklarımızın, dinleyicilerin ilgisini çekip çekmediğini anlamanın yolu beden diline bakmaktır. Eğer ilgileri dağılmışsa, toplantıya müdahale edip tekrar ilgiyi sağlayabiliriz. Sizinle direkt iletişim kuramayan çalışanlarınızın durumlarını da beden dillerinden anlayabilirsiniz. Bu sayede, ortada bir sorun varsa büyümeden müdahale edebilirsiniz. Beden diliyle ilgili bir çok kitap ve seminer bulunmaktadır. Yöneticilerin de beden dili konusunda bilgi sahibi olmalarında büyük fayda var. Hem vermek istedikleri mesajları doğru verebilmek hem de çalışanlarının söylemek istediklerini doğru yorumlayabilmek için bu konuda kendilerini geliştirmelidirler.

 

Beden dili ile ilgili olarak, aşağıdaki fotoğrafta güzel bir örnek var. GS basketbol takımı antrenörü Ergin Ataman, istediği gibi oynamayan  oyuncularını, sürekli ikaz etmesine rağmen istediği sonucu alamamıştı. Aldığı molada yerinden kalkmayarak ve hiç bir şey söylemeyerek oyuncularına tepkisini beden diliyle göstermişti. 

 

 
 
 
Toplam blog
: 165
: 215
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Gazi Üniversitesi İşletme bölümü lisans ve Mersin Üniversitesi İşletme yüksek lisans mezunuyum. M..