Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bel Ağrısı ve Uyuma Şeklimiz

En İyi Uyku Pozisyonu Hangisidir?

Bel ağrısı sadece bir kişinin günlük yaşamını etkilemez, uyurken de kişiyi rahatsız eder. Ayrıca kötü  yatış pozisyonu postürü bozabilir. Buna bağlı olarak da bel, sırt ve boyun  ağrısına neden olabilir.

Kötü uyku pozisyonu  iyi bir  gece uykusuna engel olmasının yanında , gün içinde var olan mevcut ağrıların daha da artmasına neden olabilir. Kötü bir uyku pozisyonu, bel ağrısının altında yatan nedenlerden birisi  olabilir ve mutlaka dikkate  alınması gereken bir durumdur. Çünkü bazı pozisyonlarda  omurganın doğal kavisleri desteklenmeyebilir, bu durumda boyun, kalça ve sırt bölgesinde aşırı baskı meydana gelebilir. Uyku  pozisyonu yalnızca bel ağrısında neden olmakla kalmaz; reflü, horlama, uyku apnesi ve kalp rahatsızlığı olan kişiler için de problem oluşturabilir. Peki, bizim için en iyi uyku pozisyonu hangisidir?

Uyku apnesi   ve horlamas problemi olan bireyler genellikle yorgun kalkmaktan şikayetçidirler ve bu durum gün  içinde  çalışma performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden horlama sorunu olan kişiler için gece uykusu önem arz etmektedir. Bu kişiler için en uygun uyku pozisyonunun yüzüstü yatış pozisyonu olduğu bulunmuştur. Omuz, bel ve  boyun bölgelerinde ağrı  şikayeti olan bireyler içinse yüzüstü uyku pozisyonu önerilmemektedir. Bunlara ek olarak yüzünde kırışıklık sorunu olanlar için de yüzüstü yatış pozisyonu tavsiye edilmemektedir.

Bel, boyun fıtığı gibi omurga rahatsızlığı olan kişiler için en iyi uyku pozisyonunun, yan yatış pozisyonu olduğu bulunmuştur. Omurga cenin pozisyonuna benzer bir şekilde bir miktar bükülmüş ve dizler hafif karna doğru çekilmiş olmalıdır. Bu pozisyonda iken bacaklar arasına yastık koyulmalıdır. Baş altına konan yastığın yüksekliği ise yaklaşık olarak 8-12 cm olmalıdır. Bunun yanında bel ve boyun fıtığı olan hastalar cenin pozisyonunda kendilerini çok zorlamamalı, hafif bir bükülme hareketi yapmalıdırlar; aksi takdirde kaslarda ve bağlarda zorlanmalar meydana gelebilir. Kalp hastaları için sağa doğru yan yatış önerilmektedir. Reflü hastaları için de yatağın baş kısmında yaklaşık 10 derecelik bir eğim olmalıdır ve sola yan yatış pozisyonu tercih edilmelidir.

 

 
Toplam blog
: 12
: 60
Kayıt tarihi
: 27.11.18
 
 

Öğretim Görevlisi Reşat Coşkun Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Doktora (Phd-C) Kayropraktik yüksek ..