Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '12

 
Kategori
Siyaset
 

Belediyeler yasası, başkanlık sistemi, laflamalar ...

Belediyeler yasası, başkanlık sistemi, laflamalar ...
 

asteriks


Yerel yönetimlere yetki 'dağıtılırken, Başkanlık sistemiyle yetkiler tek elde toplanacak!

Bir kapı taşra lehine Federatif yapıya, diğer kapı güçler ayrımı aleyhine, Başkan’a, çıkmakta;

“Küçük Amerika” olduk, gitti!

Avrupa çevreleri birincisini arkalarken, ikincisini çoğulculuktan sapma olarak görmüyor…

ABD ise Büyük Ortadoğu Projesine platonik bir aşkla o kadar bağlanmış ki..

Dünya ve Bölge barışı için geçerli modelin Atatürk Cumhuriyet’i olduğunu artık anımsamıyor bile…

Fakat bu iki olguyu (Belediyeler yasası ile Başkanlık arayışlarını) biz buradan üst üste okuyunca, Türkiye’nin 200 yıllık birikimi ve deneyimiyle çeliştiği anlaşılıyor… Anlaşılıyor!

İki bıçak darbesiyle, milli gelir bir misli artacak, okulsuz köy kalmayacak, değil elbet…

İş o ki, geri dönüşümsüz kayıplara uğramamız ihtimal dahilindedir: Başkan değişir, Vali gider; halk yerinde kalır… Bugün seçeceğin melek olsa, yarın şeytanla karşılaşma olasılığı vardır. Talihtir…

Milletin 68 yıldır aradığı, çok partili demokrasidir, 60’dan beri sosyal haklar konusunda daha ileri Anayasa yazılamamıştır, 90’lardan bu yana sivil toplum katılımcılığa aşinadır; açlıkla terbiye etsen de demokrasi ‘alışkanlık yapmıştır; (bak copu yiyor yine yürüyor) terör koşullarında bile olağanüstü hallere düşmemek için çaba gösterilmektedir… Öyledir…

Bu bir devlet deneyimine işaret etmektedir. Bir marşı tersten söylemeye, bir yazıyı orasından burasından çekiştirmeye, Rus salatasının adını değiştirmeye de benzemez… Toplumların da bireyler gibi genetiği, sosyal kromozomları vardır; mesela, Turhallılar buna “biz bize benzeriz” derler, Atatürk ise, “komünizm de, şeriat da bize uymaz” der… Doğrudur!

Yasama, Yürütme, Yargı dengesi içinde, çoğunlukçu değil çoğulcu, seçimden seçime oy kullanan değil şu berbat hayata katılan,, katılımcı demokrasi… Arayıştır…

Gelgelelim, 13 tane Büyükşehir ihdas oldu.. Tabela üniversitesi gibi olmaz inşallah. O arada, üçten fazlasını yaparak ve nüfusu artırarak, 750 bini aşan bu "tapuyu alabilecek"… Aaa.. bu arada Şişli “şişlenmiş”, Maslak, Ayaz-ağa, Huzur Mahalleri Sarıyer’e göçmüş, Ankara’da Çankaya “kuru kalabalık” sayılmış, Yenimahalle’den eksiltilen Etimesğut’ta çoğalmış.. Gezginiz!

Bir siyaseti olduğu muhakkak ama bir de ekonomisi var her işin…: Mecidiye-köy Tekel Fabrika bacası alanında İsviçrelilerle rezidans dikilecek; TOKİ; Kütür Varlığı “tanımıyor”… Karadeniz HES’e "İlallah" diyor, pes etsin diye bekleniyor… BMC işçisi dert içinde, asker, mayına dayanıklı kirpi aracını beklemekte… İlerliyoruz!

Evet, nükte yapılacak zaman mı bilmem, ciddi başladım ama biraz sulandı nitekim!

Türkiye’mizin çok ciddi sorunları çözüm beklemektedir. Tarımımızı canlandırmak, küçük ve orta boy girişimcileri desteklemek, dış satımı artırmak, ödemeler dengesini tutturmak, alternatif enerji kaynaklarına yönelmek, katma değer artışı yaratacak ürünlerle rekabet alanında ilerlemek ve tabii en başta da çocuklarımıza ve gençlerimize çok ama çok iyi bir eğitim vermek zorundayız… Ne dersiniz?

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..