Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '15

 
Kategori
Deneme
 

Ben onu küçük görmüyorum, o beni büyük görüyor; aşağılama dediğimiz şey böyle meydana geliyor

Ben onu küçük görmüyorum, o beni büyük görüyor; aşağılama dediğimiz şey böyle meydana geliyor
 

Gönül Yazar ile ayakkabısını boyayan boyacının aynı psikolojide olması zor. Oysa olabilmeli.


Aşığalamayı yukarıdakiler değil aşağadakiler yaratıyor. İnsanlar arasında fark olur. Paraları farklı olur. Güzellikleri, aklı, mevkii, çevresi… Bunlar doğal olarak yukarıdakileri azdırır, aşağadakiler üzerinde de baskı yaratır. O da insan o da insan demeyin ayakkabı boyacısının vali karşısında ezik olmaması mümkün değil.

Gelişmiş ülkelerde bu fark kapanmıştır. Avrupa da simitçi vali geliyor diye ayağa kalkmaz. Eğitimle, kültürle, gelişmeyle ilgisi var bunun. Bizim gibi ülkelerin şimdilik böyle bir şansı yok. Belki ileri de bizde de olacak. Yani bir yukarıdakiler-aşağıdakiler meselesi var maalesef.

Genel görüş yukarıdakilerin aşağıdakileri hor gördüğü şeklinde. Tabii ki bu tam olarak doğru değil. Küçük görme, aşağılama bazen de aşağıdakilerin yukarıdakileri büyük (üstün) görmesinden kaynaklanıyor. Yukarıdakiler kendilerini üstün, aşağıdakiler de küçük görünce doğal olarak kral-dilenci durumu oluşuyor.

Bunun çözümü için öncelikle meslekler arasındaki itibar farklarının kaldırılması gerekir. Yönetici sınıfı doğal olarak üstte. Yöneten üstte(önemli) yönetilen küçük(değersiz)  Kerim Korkut yönetici sınıfı kaldıracak. Geriye meslekler arasındaki itibar farkı kalıyor.

Zengini(yukarıdakini) aşağıdakinin seviyesine indiremeyiz. İnsanlar fakir ol diyebilir misiniz. E şartlar uygun değil aşağıdakiler de yukarıdakilerin seviyesine gelemez. Yapılması gereken bu durumuın sorun yaratmayacak hale getirilmesi.

Şu durumda doktor temizlik görevlisinden üstün. Bunun nedeni mesleki itibar farkı da doktorun kendini üstün temizlik görevlisinin aşağı görmesi de var. İşte gelişmiş ülkelerde bu fark yok. Çünkü temizlik görevlisi eğitilmiş, mesleğin adı değiştirilmiş, yapılış şekli modern (bizde sokaklarda yerleri süpüren insanlar) forması kurumu modern. Ücret çok farklı değil. Sen o işi yapıyorsun ben o işi yapıyorum haline dönmüş. Bu durumda da temizlik görevlisi doktoru kendinden yukarıda görmüyor. Doktorluk önemli ama temizlik de önemli. İkisi de olmadan olmuyor.

80 yaşında sakallı hacının Bahçeli’nin elini öpmesinde elini uzatan Bahçeli’de de hata var ama bazen siz istemediğiniz halde size karşı gereksiz abartılı saygı oluyor. Bir kısım insanlar çekingenlikle yanınızda eğilip bükülüyorlar. Bunlar normal insani saygı sanılıyor ama değil. Sizi büyük (hele de bilinen bir etiketiniz varsa. Yoksa bile kılığınız kıyafetiniz, altınızdaki araba, bilinen zenginliğiniz vs.) kendilerini de küçük görüyorlar. Size karşı eksiklikleri olduğunu düşünüyorlar ki var zaten. Eğilip bükülmeleri bundan. Zenginlik farkının yarattığı aşağılama eğitimle ortadan kalkar mı bilmem. Gerçi artık Türk filmlerindeki fakirin sırtına binen eski köy ağaları yok ama yine bu da sorun.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..