Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '15

 
Kategori
Deneme
 

Benim açımdan

Yöresel lezzet,

Hafta sonu birbirinden eğlenceli misafirler ağırladık. Onlar ile birlikte geçirdiğimiz zaman içerisinde en çok kullandıkları deyim yöresel lezzet oldu. Tabii onlara yöresel lezzetleri bildiğimiz kadarı ile tattırmaya, anlatmaya çalışırken, ne kadar zengin bir kültürümüzün olduğunu fark edip gururlanırken, diğer taraftan sahip çıkmadığımızı fark ederek üzüldük. Çünkü sözde modern dünyaya ayak uydururken aslında ananelerimizden uzaklaştırılıp ne olduğumuzu unutuyoruz.

Sonra yine modern dünyaya ayak uydurma çabalarımız sırasında organik tarım, gelenekler, görenekler diye kültür turları çemberinde cercer beygiri gibi dönüp duruyoruz. Biz kendi adımıza evlâtlarımıza nereden geldiklerini unutturmamak adına elimizden geldiğince yazarak, not ederek bir kültür mirası bırakmayı planladık. Eğer bu fikrimiz birilerine ulaşır büyürse adını yöresel lezzetler koyup ardımızda bir anı bırakabiliriz diye düşünüyorum.

İlk etapta kulağa ütopik gelebilir fakat teknolojiyi kullanmamamız için hiç bir sebep yok. Herkes büyüklerinden duyduğu deyişleri anlamları ile birlikte bir yerlere not edebilir. Büyük bir teknolojik kitaplık oluşturulabilir. Ya da bir kurutmalık tarifi, reçel tarifi. Tamamen organik, tamamen yöresel olmak şartı ile. Çünkü adım attığımız her yerde bir yaşanmışlık var. Bu toprakların üzerinden birbirinden farklı onlarca kültür geçmiş. Unutursak geriye ne kalacak ki bizden.

Hafta sonu arkadaşları geldiğinde, çocuklarımız bilmedikleri yöresel lezzetleri mi anlatacaklar? Yoksa tur rehberlerinden ezber eden çocuklar gibi bilmedikleri bir geçmişi mi anlatacaklar?

Bir an hayal ettim, gördüğüm manzara hiç eğlenceli gelmedi. Bugünden başlayıp yarına bir yöresel lezzet bırakalım. İster birlik olalım, ister bireysel kalalım. Fakat bir adım atalım. Bazen üzülüyoruz ya bizim gibi sokaklarda oynayamıyor yeni nesil diye. Gelecekte en azından bizim neye üzüldüğümüz hakkında geçmişe dair biraz fikirleri olsun.

Sütlü sahanı gibi yan yana dizelim bildiklerimizi, biraz araştıralım, biraz büyüklere danışalım. Kendi yöresel lezzetimizi bir arşiv haline getirelim.

Benim de tuzum olsun diyen varsa www.suflecandir.blogspot.com adresinden YÖRESEL LEZZET yazısının altına yorumunu bıraksın lütfen.

Sevgiler,

 

 
Toplam blog
: 11
: 67
Kayıt tarihi
: 10.10.14
 
 

Deli dolu oturan Boğa, babasını özleyen kız çocuğu, Ahmet'in ekip arkadaşı, tasarım sever, hayatı..