Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '07

 
Kategori
Okullar
 

Beslenme çantam

Beslenme çantam
 

Çok uzaklara gittim.. ilk okuldayım daha.. Annem beslenme çantamı hazırlıyor.. Kırmızı plastikten yapılmış, küçük sapı olan bir çanta...okulda beslenme saatimiz vardı.Her gün, ikinci teneffüs zili çalınca, herkes yanlarında getirdiği beslenme çantalarını sıranın üzerine koyar beklerdi.Neyi mi beklerdi? .

Okulumuzda, şimdilerde her okulda bulunan kantinlerden yoktu..Okulumuzda mutfak vardı ve bu mutfakta büyük kazanlarda lokmalar kızartılıp..beslenme saatlerinde sınıf sınıf gezilip bizlere dagıtılırdı.. yanında da süt tozundan süt yaparlardı.Büyük güğümlerle sınıflara getirilir, yanımızda getirdiğimiz bardaklarımıza doldurulurdu. Tüm okul aynı şekilde beslenirdi..kimse kimseden farklı bir şey yemezdi.Eşit konuma getirilirdi herkes böylelikle. Oysa aramızda zengin çocukları da vardı, hiç bir arkadaşımız da ortaya çıkıp ''ben bunu yemem'' demezdi..

Günün en çok bu saatini severdik.. beslenme zilinin çalmasını dört gözle beklerdik. Beslenme çantamızı açmadan önce, annelerimizin yanımıza koydugu peçetelerimizi özenle sıramızın üzerine sererdik ve.... içinden peynirimizi, zeytinimizi çıkarırdık. O mis kokulu peynirlerin ve zeytinlerin tadı hala damagımda..peyniri ve zeytini çok sevmem, belki de o zamanlardan kalan güzel bir alışkanlık..

O zamanlar herkesin herşeyi alabilme kapasitesi yoktu..''Kooperatif''dediğimiz küçük bir yer vardı okulumuzda. Orada da yiyecek olarak sadece bisküvi..lokum ve vanilyalı gofret bulunurdu.. diğer teneffüslerde de tane ile bisküvi alırdık çok çok acıkırsak..arasına lokum sıkıştırır yerdik..'' Kıstırma'' derdik adına da.. gofretlerin tadı da şimdikilerden farklı mıydı ne? ..ya da bana mı öyle geliyor şimdi..

Hani; herşeyin az olanı tatlıdır ya..çok başka gelir insana..tadı damagında kalır, olsa da yesem dersin..alırsın, aynısını yaparsın yıllar sonra.. imkanların daha bir elverişlidir ama işte, o lezzeti asla yakalayamazsın..

Şimdilerde artık beslenme saati diye bir şey kalmadı tabii ki.Bazı Anaokullarında oluyor sanıyorum.Veliler sıra ile yapıp götürüyor evden okula..çocuklarımızın dengeli beslenebilmesi için.

Ama; ilkögretime giden çocuklarımız, okul kantinlerinde satılan yiyeceklerden almak zorunda kalıyorlar ne yazık ki..Fast food besinleri hiç tasvip etmiyorum. Patates kızartmaları, çikolatalar ve hamburgerler yiyorlar teneffüsler boyunca..

Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklarımızın dikkat sürelerinin kısaldıgına, algılamalarının azaldıgına, ögrenmede güçlük çekmelerine ve böylelikle okul başarılarının düştüğüne dikkati çekmiş saglık bakanlıgımız..ve harekete geçmişler, okullara bildiriler göndermişler.peynir, yumurta ve taze meyve tüketmeleri önerilmiş...

Çocuklarımızın menfaati için, biz velilere çok iş düşüyor sanırım..Yeniden beslenme saati mi konsa acaba okullara..nasıl olur ki?

resim: Lezize.blogspot.com

 
Toplam blog
: 319
: 1390
Kayıt tarihi
: 29.10.06
 
 

"Ben; hiç yalnız kalmadım... Kalabalık bi ailede yere atılan yataklarda Yan yana, baş başa, el el..