Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '06

 
Kategori
Eğitim
 

Beynimizin ne kadarını kullanabiliyoruz ?

Beynimizin ne kadarını kullanabiliyoruz ?
 

Teknoloji ve bilimdeki son gelişmelere rağmen ve 1990 – 2000 yılları arasının beynin on yılı ilan edilmesine rağmen beynimizi hale çözümsüz bir sır olmakta, araştırmacıların dikkatini çekmekte.

Yaklaşık olarak 1400 gram ağırlığındadır. Yumuşak bir doku olduğundan, desteksiz olarak katı bir yüzeye bırakıldığında yayılır. Beynimiz vücudumuzun idare merkezi şoför mahallidir.

Vücudumuzdaki en önemli ve hassas organımız hiç kuşkusuz beynimizidir. Bu yüzden en iyi korunan organımız yine beynimizdir. Beynimiz kendisi için tasarlanmış koruyucu kafatasının içinde bedenin diğer kısımlarından ayrı durmaktadır. Bu kafatası ona gelecek zararları en az seviyeye çekmektedir. Yapılan bir araştırmada; baş yararlanmalarının pek çoğunda beynimizin zarar görmediği tespit edilmiştir. İngiliz Birmingham ilkyardım hastanesine baş yaralanmaları için getirilen her 5 hastadan 4’ünün hemen evine gönderildiği tespit edilmiştir. Bir yıl içinde gönderilmeyip hastaneye yatırılan 1000 yaralıdan yalnızca 70’i bir gün, yüzde 20’si ise bir hafta süreyle hastanede kalmıştır.

Görüldüğü gibi insan oğlunun vücudu beynini koruyabilecek şekilde yaratılmıştır. Bizler ise korunması gereken beynimizi köreltmekteyiz. Beynimizi körelten temel nedenler nelerdir ?, beynimizi bu kadar önemli kılan özellikleri nelerdir ? bunlara cevap bulabilmemiz için şu istatistiklere dikkat etmeliyiz ve üzerinde düşünmeliyiz. Beynimizi incelerken beynimizi mutlaka kullanmalıyız.

¨ Beynimiz yaklaşık olarak 1,4 kg. ağırlığında (1369 gram), cevizi andırır şekildedir.

¨ 85 yıllık bir süre boyunca saniyede 600 birimlik bilgiyi hafızamıza kaydedip işlemek ve programlamak kapasitesine sahiptir. Bu da dakikada 3600, saat de 2.160.000 ve günde 51.840.000 bitlik (Bilgisayar alan birimi olarak. 1000 bit = 1 mb.)

¨ İnsan beynine benzeyen bir makina'nın yapılabilmesi için 300 trilyar dolardan fazla paraya ihtiyaç vardır. Böyle bir makina'nın çalışabilmesi için de 1 trilyon watlık elektrik enerjisine ihtiyaç vardır. Yinede yapılacak makine insan beyninin potansiyelini aşamayacaktır.

¨ Herkesin beyni, sıkıştırılmış iki yumruğu kadardır.

¨ Beynimizden geçen, milyarlarca gerçek ve hayal, doksan milyon kalın kitabı doldurur.

¨ Bir insan beyninde çalışan 100 milyardan fazla hücre vardır.

¨ Beynimizde 10 ila 14 milyar civarında sinir hücresi bulunmaktadır. Bilgi saklama kapasitesi ise 1 ila 2 milyon bit arasındadır.

¨ Beynin bilgi saklama kapasitesi ömrü boyunca, saniyede 10 yeni bilgi birimidir. Bu demek oluyor ki, bir dakikada 600 yeni bilgi, saat de ise 36.000 bitlik bilgi saklayabilmektedir. Normal bir ömür süresince bir insan beyni 100 trilyon bitlik bilgiyi depolama kapasitesine sahiptir.

¨ Ortalama bir yetişkin beyni Britennica Ansiklopedisinde içerilmiş olan bilginin 500 katı kadar bilgi saklayabilmektedir.

¨ Dünyadaki tüm telefon sistemlerinin ağının, eğer beyninizle doğru kıyaslanırsa, sıradan bir bezelye tanesinin büyüklüğünde bir parçayı işgal edeceği hesaplanmıştır.

¨ Beynimiz bir evren büyüklüğündedir. Keşfedilmeyi bekleyen bir çok gizemi içinde saklamaktadır.

Bu kadar muhteşem özelliklere sahip olan beynimizin ne kadarını kullanabiliyoruz ?

Bilimde ve teknolojideki değişiklikler ve insan beyninizin inceleme araştırmaları arttıkça, insan beyninden istifade etme oranın düştüğü bir gerçektir. Daha önceleri yapılan araştırmalarla insan beyninin % 10 ‘unu kullandığı ileri sürülürken artık son araştırmalarla % 0,5 ile 1,5 arasında bir kullanım kapasitesine sahip oluğu belirtiliyor. Beyinle ilgili bu araştırmalar sürdükçe belki de beynimizin daha azını kullandığımız gerçeğiyle karşılaşacağız. Ancak bilim artık beynimizi nasıl daha etkin kullanırız şeklindeki araştırmalara da önem vermektedir. Bu nedenle yeni teknikler ve beyni geliştirici taktikler artmakladır. Önümüzdeki yıllar beyni teknik ve taktiklerle en üst seviyede kullananların olacaktır. Çünkü 10 km hızla giden bir araba 100 km. hızla giden bir arabanın yanında kaplumbağa ve tavşan misali kalacaktır. Ancak biz üzerimizdeki kabuğu çıkarıp yarışa girersek kazanma oranımız daha yüksek olacaktır.

Beynimizi daha etkin kullanmak yani üzerimizdeki kabuğu çıkarmak için şunlara dikkat etmeliyiz;

· Beyni geliştirmek için egzersizler bayın,

· Bol bol kitap okuyup yorumlamaya çalışın. Pasif değil aktif okuyucu olun.

· Beyni tembelleştiren televizyondan mümkün olduğunca uzak durun. Televizyon seyretme planı yapın.

· Kendinize güvenin,

· Konsantrasyon egzersizlerine önem verin,

· Fazla uyumayın. Uyku beyni tembelleştiriri.

· Hafıza tekniklerini öğrenin ve uygulayın

· Korku, stres, telaş, zaman baskısı, şüphe istatistik ve değerlendirme yoksunluğundan uzak durun vb..

Bir atasözü vardır “İşleyen demir pas tutmaz” diye. Bizde beynimizi tembelliğe değil çalışmaya düşünmeye analiz etmeye göre programlayalım ki pas tutmasını engellemiş olalım.

KONUYLA İLGİLİ OKUNMASI GEREKEN KİTAPLAR:

1. TONY BUZAN, Aklını En İyi Şekilde Kullan, Arion Yayınevi

2. NEJAT SEZİK, Sınırsız Beyin Gücü, Hayat Yayınları

3. TREVOR BENTLEY-ALLEN, Zihin Becerileri Geliştirmek, Rota Yayınları

4. SEFA SAYGILI, Beyin ve Ruh, Türdav Yayınları

5. OĞUZ SAYGIN, Hafıza Geliştirme, Hayat Yayınları

Ahmet YILDIZ
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzmanı

 
Toplam blog
: 12
: 10796
Kayıt tarihi
: 10.09.06
 
 

25/07/1978 yılında Trabzon’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Samsun’da tamamladıktan sonra (1984-..