Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Beyoğlu'nun kalp atışları

Beyoğlu'nun kalp atışları
 

Beyoğlu canlı bir ilce, yaşayan, nefes alan, gülen, ağlayan... Ve Beyoğlu yaşatan bir ilçe, güldüren, ağlatan, nefes aldıran değil belki ama insanın nefesini kesen bir ilçe... Sanatın başkenti, yaşamın kaynağı, gündüz ayrı canlı gece ayrı...

Müzelerinde tarih kokusu buram buram, entellektüellerin, meraklıların kabesi. Tiyatrolarında sahne tozu oynayında izleyininde ömrünü uzatan abu hayat tesirinde. Meyhanelerinde rakı, balık, meze... Bektaşi fıkralarıyla, anılarla, nihaventle, hicazla... Hem Anadolulu Beyoğlu, hem Avrupalı... Hem bana Beyoğlu, hem sana, hem ona, ... Tüm kişi zamirlerine Beyoğlu...

Beyoğlu ilçe olarak nesnel verilerle, 45 mahalleden ve yaklasik 225 bin yerlesik nüfustan olusan bir yerlesim yeridir. Bu tabir biraz daha resmi, biraz daha istatistiki, biraz daha devletce bir söylemle. Yine istatistiksel bir veriyle iş, eglence ve kültür merkezi olmasi nedeniyle bu ilçe sinirlari içerisindeki gündüz ve gece nüfusu birkaç milyonu bulmaktadir.

Bazilarina göre Beyoğlu, Karaköy’den Taksim’e kadar uzanan bir bölge iken, bazilarina göre de, Tünel Meydani’ndan Taksim’e uzanan bölümden ibarettir. Aslında Beyoğlu adı, kentin önemli kültür, eglence ve is merkezlerinden olan ve Galatasaray’i Taksim Meydani’na baglayan İstiklal Caddesi ve çevresi için kullanılır. Beyoğlu resmi verilerle bu alandan ibaret olmasa bile kalbinin burda attığı kesindir. Beyoğlu’nun kalbi Taksim Meydanı civarında atarken İstanbul’un kalbi de Beyoğlunda atmaktadır.

Beyoğlu ilçesinin sinirlari içerisinde çok sayida önemli kurum ve mekan bulunmaktadir ki Beyoğlunu Beyoğlu yapan asıl önemli noktayıda bu kurum ve kuruluşlar oluşturmaktadır. Bunlarin arasinda; Findikli’daki Mimar Sinan Üniversitesi, Taksim Meydani’ndaki Atatürk Kültür Merkezi, Kasimpasa’daki Kuzey Deniz Saha Komutanligi, Sütlüce’deki Tophane-i Amire ( Koç Sanayii Müzesi), Aynalikavak Kasri, Istiklal Caddesi’ndeki Istanbul Sanayi Odasi, Yapi Kredi Kültür ve Yayincilik, Çiçek Pasaji, Balik Pazari, Aksanat, çok sayida sinema, Muammer Karaca Tiyatrosu, Tünel ve Tramvay ulasimi, Galata’daki Galata Kulesi de bulunmaktadir. Büyük otellerin, tiyatrolarin, sinemalarin, okullarin, konsolosluklarin, yabanci kültür merkezlerinin, sanat galerilerinin bulundugu Beyoğlu, İstanbul’un en canli ve gözde semtlerinden biridir. İstanbul kapsamı dar kalır sanırım, Türkiye’nin en önemli semtlerindendir demek daha doğru olacaktır.

Türkiye’nin tüm sanat damarlarının bağlı olduğu bir yaşam kaynağıdır Beyoğlu. Yaşam sözcüğünün en çok yakıştığı semtir. Renkleriyle, sesleriyle, duvarları, yolları, afişleri, ağaçları, genci-yaşlısı insanıyla bir yaşam alanından ziyade yaşayan bir yerdir Beyoğlu. Beyoğlu hem yaşar hem yaşatır, sinemayı yaşatır, besler, tiyatroyu yaşatır... Sanatı - kültürü yaşatır.

Eski İstanbul’un simgesiydi Beyoğlu, bugünde öyle... Umarız ki yarınlarda Beyoğlu’nun olur...

 
Toplam blog
: 64
: 5712
Kayıt tarihi
: 27.06.07
 
 

İnsanım herkes kadar; zengin kadar fakir kadar, kadın kadar erkek kadar, Müslüman kadar Hristiyan ka..