Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '18

 
Kategori
Güncel
 

Bilim Bilim Olalı...

Bilim Bilim Olalı...
 

“Anadolu’da bilim, halen beşiktedir.”


Bilim, evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, türlü duygusal yaşamların mantıkça bir örnek düşünce dizgesine uydurulması için gösterilen çabalara verilen addır.

Bertrand Russell’e göre bilim: “Gözlem ve gözleme dayalı akıl yürütme yoluyla önce dünyaya ilişkin olguları, sonra bu olguları birbirine bağlayan yasaları bulma çabasıdır.” Albert Einstein’e göre ise bilim: “Her türlü düzenden yoksun duyu verileri (algılar) ile mantıksal olarak düzenli düşünce arasında uygunluk sağlama çabasıdır.”

İ.Ü. Deniz Bilimleri Fakültesinden Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Örnek, TRT 1’de yayınlanan Pelin Çift’in sunduğu Öteki Gündem programına İbn Haldun Üniversitesinden Dinler Tarihi konusunda uzman olan Prof. Dr. Ömer Faruk Harman ile birlikte katıldı. Pelin Çift’in sunduğu Öteki Gündem programında Konu “Nuh Tufanı” idi. Programa Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Örnek'in iddiaları damgasını vurdu.

Dr. Yavuz Örnek, konuşmasında Nuh Tufanı esnasında Hz. Nuh’un kendisine inanmayarak gemiye binmeyen oğlunu ikna etmek için cep telefonu ile görüştüğünü savundu. Örnek, ayrıca 10 bin yıl önce o dönemde Hz. Nuh’un 400 metrelik dalgalara dayanan çelik levhalardan yapılmış bir gemi inşa ettiğini ve bu geminin nükleer enerji kullandığını söyledi. İddialarının hep bilimsel kanıtlara dayandığını belirten Örnek soru üzerine bunları açıklamakta zorluk çekti.

Dr. Yavuz Örnek ayrıca Nuh’un oğlunun uçan bir cisim kullandığını, Hz. İsa’nın 2000 yıl önce değil 2 bin 300 yıl önce doğduğunu, Nuh Tufanının bölgesel değil tüm dünyada gerçekleştiğini, gemiye canlı hayvan alınmadığı, Hz. Nuh’un döllenmiş bir dişi bir erkek yumurta sipariş ettiğini ve siparişlerin o dönemde Amerika’dan, Fransa’dan Hz. Nuh’a yollandığını belirtti.

Aynı programda Arapça ile ilgili ‘C’ ve ‘G’ sorunu da yaşadı. Yavuz Örnek’in çok iddialı konuşması üzerine Pelin Çift ve Prof. Dr. Ömer Faruk Harman oldukça şaşırdı. Pelin Çift’in düzeltme çalışmalarını da “ben bilim adamıyım bilim adına konuşuyorum” diye engellemesi ise ilginçti.

Bilim; hiç bir ırkın, etnisitenin, milliyetin, cinsiyetin, sınıfın, statünün, inancın, inançsızlığın,  bilinmezciliğin, ideolojinin malı değildir. Kişinin kendi iddiasını desteklemek için bükebileceği bir şey hiç değildir. Asla değişmeyeceği ve degiştirilemiyecegi düşünülen görüş veya görüşler bütünü değildir. Belli bir konuda ileri sürülen bir görüşün, sorgulanamaz, tartışılamaz gerçek olarak kabul edilmesi değildir. İtiraz edilemeyen önerme de değildir. Bilim sorgulanamaz yanlışlanamaz da değildir. Hurafe değildir. Hamaset alanı değildir. Siyaset malzemesi değildir. Tarihin ve inancın doğrulanma aracı değildir. Böbürlenme alanı değildir.

Bilim, bir sanat türü veya teknoloji değildir. Bilim, mutlak doğru, gerçeğin ta kendisi veya kesinlik değildir. Bilim insanları “gerçeği” aramakta ve test etmekte olduklarını kabul etseler de, gerçekleri “üretmez” veya bilmezler. Bilim, daha çok bağırılarak veya şiddet uygulanarak savunulacak bir dava değildir. Bilim adamları tezler, teoriler önerir ve bunların doğruluğu veya yanlışlığını sınarlar. Sınanmış veya doğrulanmış teorilerin yanlış veya eksik yönlerini bulmaya çalışır. Bilim insanı, Newton gibi yerçekimi, Einstein gibi görelilik, Darwin gibi doğal seçim ve evrim teorisi gibi teoriler öne sürer.

Bilim bir din veya inanış değildir. Bilim, masal, efsane ve hamaset öyküsü değildir. Bilim yapma hiçbir zümrenin tekelinde değildir. Bilim kavga etme aracı değil gerçeklerin, doğruların aranıp bulunduğu insanlığın diğer canlılardan farklılaşıp uygarlaştığı tek yoldur.

400 metre dalgalar, buna dayanan çelik kafesli gemiler şeklindeki fantastik kurguları anlamakta ufkum yetmiyor, hafsalam almıyor ama yine de merak ettim; Nuh Tufanı esnasında Hz. Nuh’un oğlu ile yaptığı görüşmede hangi cep telefonu hattı kullanılmış, hat kontörlü mü yoksa faturalı mı imiş, görüşmede kaç kontör harcanmış? Şaka bir yana Bilimsel düşüncenin kanıtı, deney veya gözlemlerle elde edilen gerçeklerdir.

İnsanlık, bugünkü gelişmiş refahını bilime borçludur. Tarih boyunca birçok bilim insanı bilim adına canından olmuş ve nice acılar yaşamıştır. Ancak; bilim bilim olalı TRT1’de yayınlanan Pelin Çift’in sunduğu Öteki Gündem programında gördüğü zulüm kadar zülüm görmemiştir.

Nizamettin Biber

https://www.youtube.com/watch?v=IlPehGxms5Q

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..