Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '11

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bilinenlerin dışındaki diyet listelerine eklenebilecek maddeler...

Bilinenlerin dışındaki diyet listelerine eklenebilecek maddeler...
 

Çinlilerin dediği gibi; ‘Midemizin yüzde 80 dolana kadar yiyelim’ ya da bir Türk atasözüne kulak verip; ‘Az yiyen melek, çok yiyen helak olur’ diyerek, gittikçe yediğimiz porsiyonları mı küçültelim?

Bugünlerde revaçta olan diyet programlarına ek listeler sosyal medyada dolaşıyor. Hem de epey izleyicisi var. Sosyal medyadan ve değerli uzmanların görüşlerinden yararlanarak, bir liste de ben hazırladım. İşte kısa sürede kilo vermeyi hedefleyen programlardan uzak durup, yaşam şekli haline getirebileceğimiz değişiklikler ve daha esnek bir beslenme programı seçmemiz için çeşitli ipuçları :

* Yemek porsiyonlarımızı kesinlikle büyütmemeliyiz. Giysi bedenimizin genişlemesini istemiyorsak, ufak tabaklarda yemeyi deneyelim.

* Güne iyi kahvaltı ederek başlamak gerekiyor. Bu gün boyunca daha az kalori tüketmemize yardımcı olur. Kahvaltıyı asla ve katta atlamayalım.

* Öğlen ve akşam yemeklerinde, tabağımızdaki yiyeceklerin yarısının sebze olmasına dikkat edelim ya da tabağımıza kalorisi olmayan salata ekleyelim.

* Dışarıda yemek yerken tatlı da sipariş edersek, mutlaka biriyle paylaşalım. Veya yarım porsiyon tatlı söyleyelim. Çevre ne der diye düşünmenin bir anlamı yok!

* Ne yediğimizi görmemiz gerekiyor. Paket serviste dahi yiyecekleri bir tabağa koyup ve her lokmanın tadına varmaya çalışalım.

* Önce tabağımızdaki düşük kalorili yiyecekleri tüketip, yedikçe daha yüksek kalorili olanlara geçmemiz gerekiyor. Salata, sebze ve çorba ile başlamak iyi bir seçim olabilir. Bizim bu güne kadar uyguladığımız; çorba ile başlayıp, sebze ve salata ile devam ederek, üzerine bir güzel tatlı yemekti!

* Süt severler için, tam yağlı süt yerine, yüzde bir yağlı süte geçmek en iyisi. Bu sütün tadını beğenmezseniz yarım yağlı süte geçebilirsiniz. Tabi birden değil, kademeli, kademeli…

* Çiğnediğimiz yiyeceklerden kalori almayı tercih etmek en faydalısı.

* Meyve suyu yerine taze meyve tüketmek, hem hesaplı, hem de faydalı. Bu bizi hem uzun süre tok tutar, hem de kan şekerimizin hızla yükselmesini önler.

* Bir yiyecek günlüğü tutmak çok faydalı bir eylem. Gerçekten de şaşırtıcı biçimde işe yarıyor. Kısacası; kendimizin polisi oluyoruz.

* Çinlilerin dediği gibi; ‘Mideniz yüzde 80 dolana kadar yiyin’ ya da bir Türk atasözüne kulak verin; ‘Az yiyen melek, çok yiyen helak olur.’ Sözünü hayata geçirmek en iyisi…

* Mayonez yerine hardal kullanmak ya da diyet ketçapı tercih etmek, sağlığımız açısından çok önemli. Kendimize yoğurt ile farklı soslar da yaratabiliriz. Hardalı tercih ederken, Rahmetli Özay Gönlüm’e Ninesi tarafından yazılan mektuptaki gibi hardalı tümden lüpletmemek gerekiyor. Sonra ağzının yanar kavrulur. Tabi midenizde!

* Daha fazla çorba içmek, hem vücudun su ihtiyacını karşılar, hem de çabuk sindirmeyi. Tabi bu çorbaların kremasız olanlarını tercih etmek gerekiyor. Çorba hem doyurucudur hem de daha düşük kalorilidir. Benim tercihim genellikle domates çorbası oluyor.

* Meyve suyundan vazgeçemiyorsak, daha az kalori almak için sulandırmakta fayda var. Hatta meyve suyunun içine maden suyu ekleyebiliriz.

* Alkol tüketimini hafta sonları ile sınırlandırıp ve düşük alkollü olanları tercih edersek,  Sayın Başbakan’ın söylediğini gerçekleştirmiş oluruz. Böylece hem daha az vergi verir, hem de maddi tasarruf sağlamış oluruz.

* Akşam evde sebze yapmaya zamanımız yoksa en sevdiğimiz yedi donmuş sebze çeşidinden edinebiliriz. Herhangi bir kombinasyon oluşturup, mikrodalgaya koyarak ve en sevdiğimiz düşük yağlı sos ile tatlandırabiliriz.

* Kendimize yapacağımız en büyük kötülük öğün atlamaktır. Sağlıklı beslenen çoğu kişi gündüzleri diyet, geceleri ziyafet çekerler. Ve tabi sabahları da pişmanlık!

* Tatlı yemek istediğimizde yağsız süt, donmuş meyve ile kendimize sağlıklı ve lezzetli içecekler hazırlayabiliriz.

* Sebzelerle çırpılmış ve yapışmaz tavada pişirilmiş yumurta da akşam yemeği için iyi bir seçim. Kolesterolümüz varsa bir sarı, iki, üç adet yumurta beyazı kullanabiliriz.

* Hızlı ve doyurucu bir ara öğün için doğranmış meyvelerden salata yaparak, üzerine yoğurt ekleyip. Afiyetle yiyebiliriz.

 Ne diyelim…

 Yaşamın sonuna kadar diyet, diyet, diyet…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..