Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '08

 
Kategori
Arkeoloji
 

Bir efsane projelendi.

Bir efsane projelendi.
 

Mordoğanın tepelerinde Neşet Öztekin araştırmada


Çok değerli okuyanlarım;

Bloklarımda bir süre sizlere yeni yazılar hazırlyamadım nedeni ise dördüncü kitabımı yazmakla meşguldüm yazılarımı aksatığım için özür dilerim yeni kitabım yakında basılacak adıda “Tarihi ve kültürü ile Karaburun” olacak.

Bu yazımda Narcissus milli park ve mitolojik müze projesi İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi mimarlarının hazırlayıp bitirdiği “Narcissus Projesi”ni içeren bilgiler konusunda bilgilendirmek istedim.

Projeyi hazırlayan mimarların bilgileri, Karaburun Mordoğan’da araştırmacı gazeteci yazar Neşet Öztekin’in araştırmaları sonucu bulduğu mitolojik pınar detayları ile anlatılmış.

Mordoğan yakınlarında Değirmen Tepe Ardıç Plajı yamacında Narcissus’un suya bakarken kendine aşık olup öldüğü pınarı 2005 yılında bulması ile gündeme gelen olay pırojelenmiştir.1950 yılında çocukluk arkadaşı Ramazan Gezer Londra’da öğretmenlik yaparken dönüşünde A.S. OWEN’in yazdığı “karşı dağların acıklı otları” adlı kitabından kaynak olarak getirip vermişti 55 yıl her yerde aradığı pınarı buldu ve pınarı sır gibi sakladı. İlgili makamlara baş vurarak gündeme getirdi. Önce Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a sonra İzmir İl Turizm Müdür Yardımcısı Abdül Aziz beye anlatı. Konuyu önemli bulan Abdül Aziz Bey İl Genel Meclis Başkanı Hakkı Berksudan randevu alarak Neşet Öztekini tanıştırdı. Bunu önemseyen Hakkı Barksu, Karaburun Kaymakamı İlker Özerk Özcan’dan randevu istedi. İl genel meclisi üyeleri, Neşet Öztekin ve Mordoğan Belediye başkanı Ahmet Çakır ile beraber kaymakamlıkta bir toplantı yapılarak kaymakam İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektöründen proje yapımını üslenmesini istedi ve projeyi hazırlayan mimar öğretim üyeleri 3 ayda projeyi hazırladı teslim etti.

300 dönüm cıvarında arazinin milli emlak müdürlüğünden tapulama harici birakılmış alanın kadastra hali hazır harıtasına göre Mordoğan Belediyesi'ne bedelsiz devri yapılması gündeme geldi. Bu alana oturtulan projede neler var? Öncelikle Milli Park ve mitolojik müze yapılacak. Bu alanlarda narcissus pınarı, bir dilek havuzu ve yüzme havuzu orman tipi konaklama yerleri, şarap evleri birden çok nacissus heykeli, nergiz bahçeleri ağaçlandırma ve yollarının yapılması için İzmir valisinden randevu alınarak destek istencek. İzmir büyük şehir belediye başkanında yol ve çevre düzenlemesine yardım istencek ve bu arada Neşet Öztekin turizm bakanından randevu aldı. proje sonunda karabururun yarımadasında turistlerin üğrak yeri olacak.

Bu arada kara yolları bölge müdürlüğü de bir proje yapmak üzere proje mühendislerini gönderdi incelemeler yapıldı onlarda bir proje ile bakanlığa götürüp karaburuna turistleri ulaşımı için yolun iyileştirilmesi için Avrupa Birliği kaynaklarından yararlanma olanakları sağlanacak.

Doğal niteliği ile ilgi çeken Karaburun yarımadasında turizm yatırımları gündeme gelmeye başladı. Bu projenin dışında Narcissos parkı ve mitolojik müzesininde bölgeye altarnatif turizm tarih ve kültür turizimi açısından katkı koyacağı düşünülmüştür.

Eski Mordoğan köyünün de canlandırılmasını, yaşamasını sağlayacak olan bu proje panoramik manzarası trekkink sporu ulusal ve ve uluslar arası sanat ve gençlik kamplarına olan elverişliliği dolayısı ile önemli bir yatırım olabilir.Ayrıca panaromik manzaranın getirdiği potansiyel kullanılarak Karaburun yarımadasının yeme içme kültürünün tanıtabilceği bölgesel veya yerel bir rekreasyon merkezi olabilir yukarda bahsedilen nergis projesinin bir ayağı olabilecek projede önerilen nergis bahcelerinde çevrenin tarımsal potansiyelide kullanılıp çevresiyle birlikte yaşayan bir mekan olması sağlana bilir.

Proje kapsamında 50 araçlık otopark ihtiyaca göre dahada genişleyecek şekilde hesaplanıp giriş ve yel değirmenleri’nin seyir terası oluşturulacak. Buraya gelen ziyaretciler buradan alanı , Mordoğan Köyünü ve sahil manzarasını denizi izleyebilecekler.

MİTOLOJİ MÜZESİ

Mitoloji müzesi Narcissos Miti ile ilgili sergilerin çeşitli sanat etkinliklerinin gerçekleştirileceği resteurant ve kafelerininde yer alacağı mekanlarla mimari projelerde doğayla surekli iletişim halinde dışa dönük mekanlar dizimi ahşap evlerde olacaktır.

Burada Nacissos Miti ile ilgili çeşitli resim, heykel ve fotoğraflar sergilenecek, seminer ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Sanatsal kamplar, yaz okulları düzenlenebilecek. Müzenin düzenlenmesinde sanat tarihcileri ile ortak çalışma gerekir. Burada kafe ve resteurantlar, Karaburun köylerine özgü yemeklerin sunulacağı, açık yarı açık mekanlar yaratılacaktır.

NARCİSSOS HEYKELİ VE DİLEK HAVUZU:

100 m2 lik bir alan heykel ve dilek havuzu olacaktır. Narcissus proje alanının Karaburun Yarımadasında yer alan doğal kültürün ve tarihi alanlarla ilişkilendirildiği bir gezi güzelgahı düzenlenebilir. (Narcissus Miti ve Karaburun Mordoğan Narcissos mitinin bu coğrafyalarda geçtiği bilinmektedir.)

Buna göre Narcissos’un nergis çiçeğine dönüştüğü mitolojide bilinmektedir. Londradan gelen kaynak bilgiye göre Narcissus, ırmak perisi Nana’nın oğludur bahsi geçen pınarın yanında bir badem ağacı altında sudan çıkıp çıplak uzanıp uyuduğu sırada hamileliğini hissetmiş kainat güzeli Narcissos’u dünyaya getirmiş Narcissos delikanlı yaşta kendisine aşık olmuş onu deli gibi seven Zeos’un peri kızı Echo deli gibi aşık olduğu Narcissos’u pınarın suyuna akseden güzel yüzünü ve vücudunu seyrederken gözleri önünde öldüğü bir yıl sonra ziyarete geldiğinde çevresinde nergis çiçeklerini görür benzetme yapar bakire beyazı vücudu altın sarısı göbeği tıpkı Narcissos gibi vücudunu seyrediyor bu çiçekler aşkın sembolü olsun diye ağlayarak oradan ayrılır nergis çiçeği, ”Narcissos Paaticos “Türkiyede Ege Bölgesinde özellikle Karaburun ve Mordoğanda yetişmektedir. Mordoğan nergis’in ana yurdu olarak sayılmaktadır. Mordoğan ikinci konuta geçince azalmaya başlamış, bir yandan zamansız sulama ile soğanlara kurt sarmış azalması ile Karaburun yakın köylerinde üretilmeye başlayarak gelir kaynağı olmuştur. Günümüzde Karaburunun simgesi haline gelmiştir.

Neşet Öztekin

Araştırmacı Gazeteci Yazar

 
Toplam blog
: 26
: 2823
Kayıt tarihi
: 24.03.07
 
 

1933 Mordoğan - İzmir doğumlu olup 51 yıldır aktif gazetecilik ve televizyon muhabirligi yapmakta..