​ Bir Harf Öğretmek... / Güncel / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '12

 
Kategori
Güncel
 

Bir Harf Öğretmek...

Bir Harf Öğretmek...
 

           “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.”

          Hz. Ali

          Yukarıdaki özdeyiş, bilimin ve öğretmenin yüceliğini vurgulamaktadır. Değilse kimse, kimsenin kölesi olamaz. Öğretmene duyulan güveni belirtmek için geçmişin güzel günlerinde veliler, “öğretmenim, eti senin kemiği benim:” derlerdi. 

          Son aylarda cahil velinin ya da niteliksiz öğrencinin bir bahaneyle öğretmene saldırmasını bir türlü aklım almıyor! Öğretmenlik, mesleklerin en savunmasız olanıdır. Şaşıyorum doğrusu! Ya siz?

                                                                                                                   *

                   Amerika’nın en çok alıntılanan yazarlarından  William A. Ward  (1921–1994),  “Sıradan öğretmen anlatır, iyi öğretmen açıklar, yetenekli öğretmen yapar ve gösterir, gerçek öğretmen esin kaynağı olur.”  düşüncesini  ortaya koymaktadır.

                  Öğretmenlik, uzmanlık mesleğidir. Yasalarımızda yeri de var: 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 43. maddesine göre, “öğretmenlik; devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir”.

                  Kolay gibi görünse de özverili öğretmen olmak ya da mesleğin hakkını verebilmek oldukça zordur! Öğretmenin başarısında kimi nedenlerin olduğu da yadsınamaz.

                  Ulusumuzun Başöğretmeni M. Kemal  Atatürk, “Toplumların uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür.” diyor ve ekliyor: “Öğretmenler; Cumhuriyetin özverili öğretmen ve eğitimcileri, yeni kuşağı sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni kuşak sizin eseriniz olacaktır. Eserinizin kıymeti, sizin beceriniz ve özverinizin derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni kuşağı, bu özellik ve yetenekte yetiştirmek sizin elinizdedir... Sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır.” dememiş mi?

                  Yoğunlaşan duygu ve düşüncelerimi şiirleştirerek bir dörtlükte açıklamam gerekirse: Öğretmenlik kutsaldır ülkemin her yerinde / Dere dere çoğaldık bu akarın bendinde / “Övün, çalış, güven!” der, başöğretmen Atatürk / Öğretmenin eseri insanlar yeryüzünde…

                  Siz nasıl bir öğretmen olmak istersiniz? Ya da okula başlayan çocuğunuzun nasıl bir öğretmeni olmasını…

                  Elbette her veli için önemli öncelikler vardır. Gözü arkada kalmasın ister. Güvenle teslim edeceği uygun sınıf ortamında ve uygun donanımlı kurumlar, yöneticiler ve halden anlar öğretmenler arar.

                  Bu tür nitelikleri bulduğunda da mutlu olur. Tüm gelişmelerin ve öğretimin akışının gönlünüzce olmasını ister.

                  Ne ki, son aylarda cahil velinin ya da niteliksiz öğrencinin bir bahaneyle öğretmene saldırmasını bir türlü aklım almıyor! Öğretmenlik, mesleklerin en savunmasız olanıdır. Şaşıyorum doğrusu! Ya siz?


                                                                                            *  

muhsindurucan@hotmail.com
 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..