Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '07

 
Kategori
Edebiyat
 

Bir Sylvia Plath Şiiri: Bayan Lazarus

Bir Sylvia Plath Şiiri: Bayan Lazarus
 

Ölmek bir sanattır, her şey gibi.

Özellikle iyi yaparım. …

Bir bedeli var, çok büyük bir bedeli var.

Bir sözün, veya bir dokunuşun.

Ya da biraz kanımı akıtmanın.

Bir kadın kendi hayatından, itiraf sayılabilecek öğelere yer verir şiirlerinde: Sylvia Plath. Üçüncü ve sonuca ulaşmış intihar girişimden bir yıl önce yazdığı bir şiir “Bayan Lazarus ve Plath’in üslubunu en iyi yansıtan eserlerinden biri.

Karanlık, ironikLazarus İsa’nın dirilttiği İncil’de de yer alan arkadaşının ismi ve Plath intihar girişimleriyle, Lazarus’un ölümüne yol açan hastalığı karşılaştırır ama her ikisi de tekrar yaşama dönmüştür, başarısız ölümlerin ardından. Belki ikisi de istememişti yeniden gözlerini açmak.

İşte yine yaptım

Her on yılda bir

Böyle bir tane beceririm

Bir tür ayaklı mucize,

tenim Bir Nazi lamba siperliği kadar parlak,

Sağ ayağım Tüy kadar hafif Yüzüm ifadesiz,

incecik Yahudi kumaşından.

Bu şiirde Nazi ve Yahudi imgelemleri de görürüz, babasıyla arasındaki kompleks ilişkiye değindiği ”Daddy”adlı şiirindeki gibi. Kendisini Holocaust’da Nazi’ler tarafindan eziyetlere uğramış Yahudilere benzetir. Kendisini herşeye rağmen “walking miracle” (yürüyen mucize) olarak tanimlar. Aslinda burada Nazi de Yahudi de Plath’in kendisidir, çünkü acilarinin sebebi hiç kimse ya da hiçbir olay değil tamamiyle kendisidir, etrafinda olup bitenler sadece onun icin bir katalizör işlevi görmüştür.. Dahası bir Anka Kuşu’dur Sylvia, küllerinden doğan.

Ölümün ve doğumun varoluşunu yansıtan şiirlerinde yansıtan ölümsüz bir kadın olarak. Aslında şeytani bir yaradılış… Ölememek şans işi olmuş sanırım Sylvia için ölümcül son denemesinden önce. Ve ben işte gülümseyen bir kadın. Daha sadece otuzunda. Ve kedi gibi dokuz canlıyım…

Küllerin arasından Doğrulurum kızıl saçlarımla

Ve çıtır çıtır adam yerim.

 
Toplam blog
: 39
: 1464
Kayıt tarihi
: 24.06.07
 
 

19 yaşında İstanbul Üniversitesi'nde amerikan edebiyatı öğrencisiyim. Hobilerim: okumak, yazmak, fil..