Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bir Tutam Toz, Bir Küçük Çubuk; Ama Faydaları İnanılmaz

Bir Tutam Toz, Bir Küçük Çubuk; Ama Faydaları İnanılmaz
 

Orta Çağ'da tıbbi amaçlarla kullanılırdı... Özellikle de mide ve sindirim sistemiyle ilgili sorunlarda. Günümüzde ise yiyeceklere tat vermekten yağ yakmaya kadar birçok alanda sofralarımızın baş tacı... 
 
Neden mi söz ediyorum? Tarçından!  Bazen toz, bazen de çubuk halinde su bardaklarından ana yemek tabaklarına kadar birçok yerde kullanılan tarçın, kelimenin tam anlamıyla bir sağlık deposu. Metabolizma hızlandırdığı için de kilo vermek isteyenlerin en büyük yardımcısı. 
 
Şimdi gelin biraz yakından bakalım tarçının sağlık faydalarına ve kilo vermeye etkisine.
 
KİLO VERME KONUSUNDA BÜYÜK YARDIMCI
Tarçın, metabolizmayı hızlandırıp kilo vermeye yardımcı olan baharatların başında geliyor. Tarçının metabolizmayı nasıl hızlandırdığını kısaca anlatmak gerekirse... Vücut bir baharatı işlemden geçirmek yani sindirmek için diğer birçok besinle kıyaslandığında çok daha fazla enerji harcar.  Bu da daha fazla yağ yakımı anlamına gelir.
 
TARÇIN BOL BOL LİF İÇERİR
Artık lifli besinler tüketmenin kilo verme ya da kilo koruma konusunda ne kadar etkili olduğunu biliyorsunuz. Tarçın da bol bol lif içerir. Herhangi bir besine ya da suyunuza katıp tükettiğinizde kendinizi uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur.
 
KAN ŞEKERİNİ DENGEDE TUTAR
Tarçının son yıllarda beslenme trendleri arasında kendine önde gelen bir yer bulmasının bir nedeni de bu işte. Kan şekeriniz dengede kalmazsa çok sık açlık hissedersiniz ve bazen sağlıksız gıdalara yönelmenize neden olur bu da. Tarçın ise kan şekerini dengede tutarak beklenmedik zamanlarda ortaya çıkabilen bu açlık hissini önler.
 
TATLI KRİZİNİN EN BÜYÜK SİLAHI
Tarçın tüketmek özellikle regl dönemlerinde sizi köşeye sıkıştıran tatlı krizlerinin de en önemli engelleyicisi. Böyle anlarda birkaç dilim elmanın ya da birkaç dilim muzun üzerine toz tarçın döküp tüketirseniz o krizleri kontrol edebildiğinizi göreceksiniz. 
 
BAŞ AĞRISININ İLACI
Stres nedeniyle başınız ağrıdığında ya da migren atağı yaşadığınızda tıpkı nane gibi tarçından da faydalanabilirsiniz. Ama bunun için tarçın yağı kullanmanız gerekir. 
 
Eğer yorgunluk nedeniyle başınız ağrıyorsa da ilaçlara sarılmadan önce içine bir çubuk tarçın atılmış bir bardak suyu deneyin. 
 
TARÇIN MİKROPLARIN YAYILMASINI ÖNLER
Yüzyıllar önce tarçının tıbbi nedenlerle kullanılmış olması boşuna değil. Tarçın hem mikropların yayılmasını hem de iltihaplanmayı önler.  Üstelik bu durum modern tıbbi araştırmalarla da kanıtlanmış. Tarçının bir başkka önemli özelliği de bakterilerin ve mantarların vücutta yayılmasını önlemesi.
 
KAN PIHTILAŞMASI VE TARÇIN
Peki şimdi de size tarçının damar tıkanıklığını engellemeye yardımcı olduğunu söylesem... En çok kalp ve damar sağlığına olumlu etki eden tarçın, pıhtılaşan kanın damar içinde birikmesini yani damar tıkanıklığını da önler. Bunun nedeni de tarçının sinamik aldehit içermesi.
 
TARÇIN NASIL KULLANILIR?
Gelelim hem tadıyla hem de kokusuyla sizi etkisi altına alan tarçını nasıl kullanabileceğinize. 
 
Eğer aceleyle işe gidecekseniz ve sabahları kahvaltı için fazla vaktiniz kalmıyorsa protein ve lif deposu olan yulaf ezmesi tüketebilirsiniz. Ama diyelim ki yulaf ezmesini çok da severek yemiyorsunuz. Zor tükettiğiniz o yulaf ezmesinin üzerine bir miktar toz tarçın ekleyin ve öyle deneyin. Ne kadar farklı bir lezzeti olduğunu göreceksiniz.
 
Türk kahvesinin içine şeker yerine bir miktar toz tarçın ekleyin. Belki de şekeri eksik olduğu için içemediğiniz o Türk kahvesinin tadı size eşsiz gelecektir.
 
Son olarak kulağa biraz tuhaf gelecek bir önerim var. Toz tarçını toz kırmızı biber ile karıştırıp salatanıza ekleyin. Böylece metabolizma hızlandıran iki baharatı birlikte kullandığınız için bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız.
 
Bu kadar faydası olan tarçını günde üç çay kaşığı kadar tüketebilirsiniz. Elbette bütün miktarı bir anda tüketmeyin. 
 
Bir önemli not daha. Tarçın bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Tarçın kullandıktan sonra karın ağrısı, kusma, nefes darlığı gibi sorunlar hissederseniz bu baharatı tolare edemiyorsunuz demektir.  Evet, birçok faydası var ama yine de tüketirken dikkatli olmak gerekir.

 

BERSU EKİNCİ
Bütünsel Beslenme Danışmanı
https://bersuekinci.com/
https://www.instagram.com/bersuekinci/
https://www.facebook.com/BersuEkinciileYenileKendini/

 

  • Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.
     
 
Toplam blog
: 82
: 76
Kayıt tarihi
: 07.08.18
 
 

Manchester Metropolitan Üniversitesi Medya ve Kurumsal İletişim Bölümü'nden mezun oldum. Uzun sür..