Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '17

 
Kategori
Güncel
 

Bir ülkede azınlıklar varsa ve de bu ülke ileri demokratik bir ülke değilse barış zor

Bir ülkede azınlıklar varsa ve de bu ülke ileri demokratik bir ülke değilse barış zor
 

Karanlık çağların bitmeyen savaşları sonucu; o orada kalmış bu burada kalmış, ülkeler milletler bölünmüş, insanlar ait oldukları toplumdan koparak başka ülkelerin topraklarında kalmışlar. Yetmemiş düşünceler inançlar değişmiş, bilinçlenmişler kökenlerinin farkına vararak başka bir halktan olduklarını anlamışlar. Bu arada farklılıklar ortaya çıkınca birlik beraberlik bozulmuş.

Hâkim ülkeler işte burada yanlış yapmışlar. Azınlık “Ben bir şey değilim, sizdenim, aynı milletiz” diyemez. Ama şunu diyebilir, “Aynı ülkede beraber yaşıyoruz”

Bir ülkede azınlıklar varsa o ülke ileri demokratik bir ülke olmak zorunda; değilse iç savaş kaçınılmaz. Azınlıklar mutlaka kimliklerinin tanınmasını isteyecekler, Çerkez’e Türk diyemezsin mesela.

Aslında bazı şeyler yapılabilinse ülkede ne terör olur ne de ayrımcılık. Azınlık bölünme istemeyecek. Hâkim ülke ise azınlığın kimliğini tanıyacak. Bölünme dışında her konuda azınlıklara alabildiğine özgürlük verilecek.

Bunu yaparsa bölünme de olmaz; adamlar devletin zaten verdiği hakları niye zorla almaya kalksınlar. Yok bayrakmış, dilmiş, kültürmüş serbest… Uluslararası platformlarda devlete bağlı ama kendi kimliklerini ortaya koyacaklar. Bunda bir şey yok ki, bir başarı sağladıysa ülkesi olan Türkiye ile birlikte kendi halkının adı da yer alacak.

Valla ben böyle şeylerden korkmam… Milli takımları bile olabilir. Göreceksiniz bölünme, ayrılma, ayrı devlet kurma gibi şeyler söz konusu bile olmayacak. İşte buraya yazıyorum, bunları yapın PKK biter!

Ancak bunun için insanlara demokrasi güvencesi verilecek ve ileri devlet gibi davranılacak. Herkesin menfaati gözetilerek mutlu bir arada kardeşçe yaşama ideali azınlık durumundaki halkların milli özellikleriyle zenginleştirilecek.

Kimlikten korkma yok… Nesin? Aczimendi. Tamam kardeşim dilediğini yap. Yalnız, hiç kimse kimliğini, inancını, düşüncesini dayatmayacak. Herkes kendisi olacak.

Ve kimliğini alabildiğine yaşayacak, hiç kimseye yasak yok. Hatta var olan değişik diller kültürler ortaya çıkarılacak, ihya edilecek. Bugün bütün bu acıları işte bunlar yapılmadığı için yaşıyoruz.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..