Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '06

 
Kategori
Dekorasyon
 

Bırakınız koksun, bırakınız tütsün

Bırakınız koksun, bırakınız tütsün
 

Eskiden dolap içine vanilya, lavanta torbaları koyan ev hanımları, şimdi evlerine güzel koku yayması için tütsü asıyor. Yaklaşık 5 bin yıllık geçmişi olan tütsüler yeniden hayat bulmanın keyfini çıkarıyor.

Parfümün atası kabul edilen tütsü ilk defa milattan önceki çağlarda Eski Mısır ve Çin’de üretilerek İpek Yolu’yla Avrupa’ya taşınmış. Tütsünün, 5 bin yıldır ruhu negatif düşüncelerden arındırdığı, kötü kokuları bastırdığı düşünülüyor. Kaliteli bir tütsünün kullanıldığı ortama ve seçilen kokulara göre aromaterapik tedavi özelliği olduğu söyleniyor. Ancak artık hemen her köşe başında satılan Çin malı tütsüler için bunlar geçerli değil. Bu tütsüler yakıldığı andan itibaren ortamı daha nahoş bir havaya sokmaktan başka bir şeye yaramıyor. Hindistan ve Çin’den ithal edilen tütsülere yönelik ilgiyi gören birçok girişimci gibi Sena Hakan Servi de önce kendi dükkânlarında bu ürünleri satmış. Ancak tütsülerin yanınca simsiyah olması, çabuk tükenmesi ve kokuyu korumaması nedeniyle batmaktan vazgeçip kendisi üretmeye başlamış. Eskiden dolap içine vanilya, lavanta torbaları koyan ev hanımları, şimdi bunların yerine evlerinin değişik köşelerine özellikle de kalorifer peteklerine tütsü asıyor. Bugün Sena Hakan Servi kendi üretimi tütsü ve koku taneciklerini başta ABD, İsviçre, Almanya, Ürdün olmak üzere birçok ülkeye satıyor. Şirketi, lületaşı pipoları, koku tanecikleri, tütsüler ve birbirinden farklı tütsülüklerin üretimini gerçekleştiriyor. Yaklaşık 100 farklı koku çeşidi bulunan tütsülerin hepsinin farklı bir anlamı var ve ürünlerin tamamı da Sağlık Bakanlığı onaylı. Ayrıca herhangi bir sebeple memnun kalmadığınız ürünü 10 gün içerisinde geri gönderebiliyor, gönderi masrafları düşüldükten sonra paranızın iadesini alabiliyorsunuz. Fiyatları ise satış noktalarına göre 1-1,5 YTL arasında değişiyor. En çok tercih edilen kokular portakal, yağmur ormanı, tarçın, lavanta, şeftali, yaz güneşi, sandal ağacı, güldudu, vanilya ve sermo special.

Kokuların aromaterapik anlamları

Akdeniz gecesi: Geceleri rahat uyuyun. Amour: Ekstra afrodizyak. Armut vanilya: Yaşama daha pozitif ve özenli bakın. Çam: Çam ormanlarının kokusu size umut yüklesin. Çilek: Sevgi ve dostluğun sıcaklığını hissedin. Fantasia: Doğal afrodizyak. Fizzy pop: Zenginliğe ve neşeye kavuşun. Gül: Mutlu ve arzulu olun. Güldudu: Romantik duygularınızı ateşleyin. Hanımeli: Aşkta bir yolculuğa çıkın. Hawaii: Olumsuz düşünceleri zihninizden kovun. Hindistancevizi: Kolay karar verin. Lavanta: Rahat ve dinlendirici bir uyku çekin. Leylak: Güzel anılarınızı tazeleyin. Meditasyon: Zihniniz huzur bulsun, bedeniniz dinlensin. Musk: İç huzuru ve dış uyumu birlikte yakalayın. Meltem: Yorgunluğunuzu meltemin tatlı esintisi ile atın. Nirvana: Doğal anti-depresan. Patchouli: Dikkat ve konsantrasyon yeteneğiniz artsın. Polo: Hareketli ve sportif bir yaşam sürün. Sandal ağacı: Stresten ve yorgunluktan uzaklaşın. Sermo special: Zihinsel gücünüzün arttığını hissedin. Şeftali: Hafızayı güçlendirici etkisini fark edin. Tarçın: Başarı isteğiniz güdülensin. Vanilya: Baş ağrınızı hafifletsin, rahatlatsın. Vişne vanilya: Daha zinde ve cesaretli hissedin. Yağmur ormanı: Suyun enerjisinden pozitif titreşimler alın. Yasemin: Duygusal arınma ve saflığı yaşayın. Yaz güneşi: Güneşin enerjisi ile yaratıcı düşüncelerinizi özgür bırakın. Zen: Güçlü, enerjik ve dinamik olun.

TÜTSÜ ALIRKEN

İçerdiği koku doğal esanslı olmalı

Yakılıp 3-5 saniye sonra üflendiğinde saman alevi sönmemeli

En az bir saat yanabilmeli

Mutlaka koklayarak alınmalı.

 
Toplam blog
: 25
: 1919
Kayıt tarihi
: 08.06.06
 
 

İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniv..