Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AVUKAT DİLBER ÇİFTÇİ

http://blog.milliyet.com.tr/dilberciftci

10 Ekim '19

 
Kategori
Hukuk
 

Birikmiş Nafaka Borcu

Boşanma davası devam ederken veya dava sona erdikten sonra, mahkeme çocuk ya da eşlerden birisi lehine nafakaya hükmedebilir. Nafaka borcunu, aylık nafaka borcu ve birikmiş nafaka borcu olarak sınıflandırabiliriz. Kanunlarımıza göre, aylık nafaka borcu öncelikli alacaklardan olmasına rağmen, birikmiş nafaka borcu adi alacak hükmündedir.
 
Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, birikmiş nafaka alacağı adi borç olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla birikmiş nafaka alacağının, cari nafaka alacağı gibi bir önceliği bulunmamaktadır.
 
Birikmiş Nafaka Ödenmezse Ne Olur?
Birikmiş nafaka alacağının ödenmemesi durumunda, nafaka alacaklısı eş icra takibi başlatmalıdır. Takip talebinin icra müdürlüğüne verilmesi ile beraber icra müdürlüğü borçlu eşe ödeme emri gönderir. Ödeme emri kesinleşmesine rağmen nafaka borçlusu eş ödeme yapmamış ise artık haciz aşamasına geçilebilir. Borçlunun üzerine kayıtlı menkul veya gayrimenkul malı var ise haczedilir. Borçlu eğer SGK’lı olarak bir yerde çalışıyor ise, maaşının ¼’ine haciz konulması icradan talep edilir. Birikmiş nafaka alacağı için emekli maaşına dahi haciz konulabilir.
 
Birikmiş Nafaka Alacağı İçin Tazyik Hapsi Mümkün mü?
Birikmiş nafaka alacağının öncelikli değil, adi alacak olduğundan bahsettik. Cari nafaka alacağı icra takibine rağmen ödenmiyorsa, alacaklı İİK 344. maddesine göre; icra ceza mahkemesine şikayette bulunarak, nafaka borçlusunun 3 aylık hapis cezasına mahkum edilmesini isteyebilir. Nafaka borçlusu eş, şikayet edilen aylar için nafaka borcunu öderse, hemen tahliye edilir. Nafaka borçlarında tazyik hapsinin amacı nafaka borçlusunu cezalandırmak değil, nafaka alacağını tahsil etmektir. Ancak birikmiş nafaka alacağı için hapis cezası mümkün değildir, çünkü birikmiş nafaka alacağı adi borç niteliğindedir.
 
Birikmiş Nafaka Alacağı Zamanaşımı
Birikmiş nafaka alacağı için zamanaşımı konusunda Türk Borçlar Kanunu’na bakmak gerekir. Birikmiş nafaka alacağı için zamanaşımı 10 yıllık süreye tabidir. Birikmiş nafaka alacaklısı geriye dönük olarak 10 yıllık birikmiş nafakasını faizi ile beraber, nafaka borçlusundan talep edebilir.
 
 
 
Toplam blog
: 12
: 282
Kayıt tarihi
: 08.09.18
 
 

Av. Dilber Koyuncu, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde lisans eğitimini başarıyla tamamlamı..