Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

08 Ağustos '21

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Bitkilerle İlgili Soru Cevap

Bitkilerle İlgili Soru Cevap

SORU: Selam, Özlem hanım. Yemek yapmayı çok seviyorum. Bu nedenle evde olduğumda, zamanımın büyük kısmını mutfakta geçiriyorum. Mutfağım büyük. Mutfağımda hangi çicekleri yetiştirebilirim?

CEVAP: Mutfağınızın büyük olması çicek yetiştirmek için büyük avantajlardan bir tanesi. Mutfak pencere önüne tohumdan veya fide halinde maydanoz, dereotu, soğan gibi bitkili saksılandırma yapabilirsiniz. Mutfak masa üstüne; orkide, kalatya türleri, menekşe, aşk merdiveni, flamingo çiceği gibi bitkiler koyabilirsiniz. Mutfak köşelerine biraz daha boylu bitki koyarsanız mutfağınız istediğiniz doğal havasına kavuşacaktır. Unutmayın her bitkinin ayrı bakım istekleri vardır.

SORU: Evimde kırkdan fazla bitkim var. Kalatyadan ,fitonyadan tutun, kaktüs türüne kadar her çeşit bitkilerim var. Bitkilerime gözüm gibi bakıyorum. Ama son zamanlarda bazı bitkilerimin topraklarında küçük sinekler uçtuğunu gördüm. Bu sinekler zararlı mı? Sinekleri nasıl uzaklaştırabilirim?

CEVAP: Ne güzel!! çok sayıda bitkilerinizin olması…küçük sinekler nemin ve sıcaklığın yüksek olduğu zamanalarda sıkça görülür. Yumurtlama dönemlerinde daha aktif hale gelir. Bu durumda olan saksı bitkilerinizi diğer bitkilerden ayrı bir yere koyun.Saksı topraklarını uygun gübreli iç mekan toprağı ile değiştirin. Sulamaları düzgün ve periyodik olarak verin.

SORU: Orkideleri çok seviyorum. Bir hevesle çicekciden aldığım orkideler bir süre sonra çiceklerini dökmeye başlıyor. Çicekcinin söylediği gibi bakıyorum ama çicekleri hemen dökülüyor. Ne yapabilirim?

CEVAP: Alınan orkidelerinin hemen çiceklerinin dökülmesinin nedenlerinden yeterli ışık alamamasındandır. Orkideleri direk güneşten koruyun. Bol ışık almasını sağlayın. Ortam nemini yükseltin.

SORU: Arkadaşımın yeni ofisi için çicek almak istiyorum Ne tavsiye edersiniz?

CEVAP:  Arkadaşınızın yeni ofisi hayırlı olsun. Ofisinizin büyüklüğü ve ışık, ısı alma durumuna göre bitki seçiminiz değişir. Yucca,Benjamin,Draceana,Kauçuk…..gibi bitkiler ofis ortam için uygundur.

SORU: Merhaba, Evimdeki bitkilerimin saksılarını ne zaman değiştirebilirim?

CEVAP: Evinizdeki bitkilerin türlerine, büyüklüğüne,saksısına ve bulundukların yerin sıcaklığına göre değişir.  Bu durumları göz önüne alınarak yıl içinde herhangi bir zamanında değişim yapabilirsiniz. Bitkinin saksının kökleri dışarı çıkmışsa, bitki boynunu bükmüşse,verdiğiniz su bitki tabanından hemen çıkıyorsa,bitkinin bulunduğu ortam nemsiz ve kuruluk oranı yüksekse saksı değişimi yapabilirsiniz.

SORU: Özlem hanım. Sonbahar da nikahım var. O yüzden çok heyecanlıyım. Nişanlımla beraber konuştuk. Nikah şekeri yerine davetlilere bitki hediye etmek istiyoruz. Bize yardımcı olabilir misiniz? Hangi bitkileri tavsiye edersiniz?

CEVAP: Öncelikle hayırlı uğurlu olsun. Çok iyi düşünmüşsünüz. Bir sürü alternatif olabilir. Fide boyutlarını tercih ederseniz daha iyi olur. Lavanta fidesi, küçük saksılı çicekler,çam fdeleri,ıhlamur ağacı fidesi, aromatik bitki fideleri….gibi bir sürü alternatifiniz var. Bu alternatifler hem göze,hem kulağa hitap etmeli.

SORU: Bu sene hastalıktan dolayı arkadaşımı kaybettim. Tüm ailesi ve sevenleri olarak ona güzel bir mezar yaptırdık. Arkadaşım ağaçları, çicekleri çok severdi. Mezarlığına bakımı kolay hangi bitkileri dikebiliriz?

CEVAP: Başınız sağolsun. Mezarlık için bakımı kolay ve mezarlığa dikeceğiniz uygun, anlamlı bitkilerin başında mezarlık servisi,gül bitkisitercih edebilirsiniz,bunların yanı sıra yerörtücü çicekler,bodur çam,lavanta türleri dikebilirsiniz.

SORU:Çok büyük bir bahçem var. Bahçem güneşli ve rüzgar alıyor. Bahçeme ağaç dikmek istiyorum. Hangi ağaçları dikmemi tavsiye edersiniz?

CEVAP:  Büyük bahçeler bitki çeşitliliği için büyük avantajdır. Bulunduğunuz yerin iklim şartlarını baz alarak hertürlü ağaç dikebilirsiniz. Rüzgar önleyici için kavak, melez servi türlerinde faydalanabilirsiniz. Ihlamur ,çınar,akasya,dişbudak gibi bakım istemeyen ağaçlar dikebirsiniz. Bu ağaçlar aynı zamanda gölgelik alan oluşumlarını sağlar. Meyva ağaçları mutlaka dikin. Dalından yediğiniz her meyve sizi ayrı bir mutluluk verecektir. Ceviz, kestane,meşe gibi orman ağaçlarınıda dikebilirsiniz.

SORU: Geçen hafta ikiz bebeklerim oldu. Bahçeme bebeklerim adına bitki dikmek istiyorum. Sizce ne dikebilirim?

CEVAP: Hayırlı uğurlu olsun. Sağlıkla,huzurla,mutlulukla büyütün. Bebekleriniz için meva ağacı dikebilirsiniz. Bebeklerinizle birlikte büyüyen meyve ağaçlarının meyvelerini afiyetle yemiş olurlar. Gölgelik sağlayan ağaçlar seçebilirsiniz. Bebeklerinizle birlikte büyüyen bu ağaçlar onlara güneşli havada gölgelik ortamlar oluşturur.

SORU: Merhaba özlem hnm. Bahçeme bir peyzaj firması tarafından kaya bahçesi yaptırdım. Maalesef beğenmedim. İstediğim gibi olmadı. Bu nedenle yeni baştan, kaya bahçemi ben yapacağım. Kaya bahçesi yaparken nelere dikkat etmem gerekiyor?

CEVAP: Kaya bahçenizi en çok seyretmek istediğiniz yere konumlandırın. Evin yakınınıza,havuz kenarınıza,giriş kapsına ….gibi. Seçeceğiniz kaya modelleri çok çeşitli olup bahçe yapımına başlamadan önce peyzaj malzemeleri satan yerleri satan yerleri gezin ve istediğiniz kaya modelleri belirleyin. Belirlediğiniz alana bu kayaları yerleştirin daha sonra istediğiniz bitkileri bu kayalar arasına dikin. Kaya bahçenize hafif yükseltiler vermeyi unutmayın.

SEVGİ,HUZUR,MUTLULUK,SAĞLIK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE…..

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI/////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..