Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '12

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Biyokütle: Dünyada canlıların kullanabileceği besin olabilecek maddelerin tümü

Biyodizel ve benzeri bitkisel yakıtları eleştridiğim "Enerji sorunları ve yaşanan ihanetin boyutları(*)" başlıklı yazım üzerine mesaj gönderen sevgili Samet'in sorusu şöyleydi:

"Murat abi merhaba,

Biyoyakıtla ilgili yazını okudum. Müsaadenle beni bir konuda aydınlatmanı rica ediyorum. Mesela hatırladığım kadarıyla mısırdan biyodizel üretilebiliyor. Mısır nerede nasıl yetişir bilmiyorum ancak şimdi biz tarım açısından verimsiz arazilerde mısır yetiştirmeye kalksak, misal genleriyle oynasak, zaten iş görmez çorak arazilerimizden hem bir verim almış olup hem de erezyonla mücadele etmiş olmaz mıyız? ya da buna benzer bir çözüm bulunamaz mı, tarıma elverişsiz arazilerde GDO'lu besin üretip tamamen denetim altında biyodizel üretimi yapmak bir çözüm olamaz mı? fosil yakıtlarla savaşta hem bu çözümle hem hidrojen ile hem direkt elektrik enerjisi kullanan çözümler ile savaşmak elimizi güçlendirmez mi?

Cevabın için şimdiden teşekür eder saygılarımı sunarım,"


Aslında bu tip sorular sorulmasını bekliyorum. Sorgulayıp soruşturan okuyucular, yazan olarak ayrı bir keyif veriyor. Cevap olarak şunları yazdım:

"Birincisi her türlü YAKMA işi ZARAR VERİR!

Ama ORGANİK MALZEME (YANİ BİYOKÜTLE) yakılırsa geridönülemez zararlar verir! Şimdi dünyadaki organik kütle, (Mesela Sibiryanın çorak topraklarında seralarda tarım yapalım, GDO'lu yapalım. Mısır ya da benzerlerini üretelim... Bu durumda YİNE DE zarar vermeyiz denilemez!

O TOPRAKLARI NİYE erezyondan koruruz? Çünkü toprakta çözülmüş haldeki biyokütleyi korumak isteriz! BAK, BURASI ÇOK ÖNEMLİ!

Erozyon yüzeydeki BİYOKÜTLEYİ alır ve denizlere taşır. Zanet biyokütlenin çoğu denizlerde derken biz kullanamıyoruz diye hayıflanıyoruz... Bu durum için bir ayrıntı vereyim: O erezyon, nehirler yolu ile denizlere taşıdığı biyokütleyi nehrin düzleştiği yerlerde deltalar oluşturarak denize ulaşmadan bırakır. Bir çok VERİMLİ OVA böyle oluşmuştur!

Hani derler ya; bir cm toprak 10 bin yılda oluşur. İşte, orada söylenmek istenen biyokütledir!

Hidrojen enerjisi ile ilgili olay çok önemli. Rüzgar ve Güneş enerjisi gibi önemli ama DAHA ETKİN KULLANILABİLİR.

ENERJİ MÜHENDİSLERİ HİDROJEN ÇÖZÜMLERİ GELİŞTİRMELİ. İŞİ GÜCÜ BU OLMALI!

(Sorunun içerisinde "işgörmez çorak arazi" diye bir ifade var. O tanım doğal sürecin içerisinde anlık bir tanımdır. Bu gün iş görmez dediğin yer 300-400 yıl içinde dünyanın en verimli toprağı haline gelebilir. (Ya da tam tersi) Buna bir örnek vereyim. Güneydoğu Anadolu Projesi ile HARRAN OVASI çöl olmaktan çıktı. 20 yıl boyunca çok verimliydi... Ama şu sıralar çoraklaşıyor!!!

Neden mi?
Çünkü sıcaklık etkisi ile sulama suyunun buharlaşırken toprakta bıraktığı tuzlar ve mineraller o kadar fazla toplandı ki toprak çoraklaştı!

İşte mühendisim diye ortaya çıkıp 20 yıl sonrasını bile planlayamayan kafalar bu gün HARRAN OVASINI İŞGÖREMEZ HALE GETİRDİ... Böyle devam edilirse, orası 2040'lı yıllarda ÇÖL OLACAK!

Hep sevgi ile kalın. 

Murat SEVGİ

http://twitter.com/muratsevgi

www.facebook.com/SaglikliBirCevreIcinElEle

(*) http://blog.milliyet.com.tr/enerji-sorunlari-ve-yasanan-ihanetin-boyutlari/Blog/?BlogNo=374539

Not: Bir süredir yazılara resim ekleyemiyorum. Bazılarına 4-5 defa denedikten sonra -ancak- yüklüyorum. Bu da sıkıntılı geliyor. Resimsiz bırakıyorum...

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..