Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Biz Türkler cool insanlarız!

Biz Türkler cool insanlarız!
 

Uygun bir resim bulamadın :)


Son zamanlarda cool olma, cool takılma tek derdimiz oldu. Hip kelimesi cool kelimesinin eşanlamlısı olduğunu biliyorsunuz. Hippilerde buradan geliyor zaten. Cool çoğu gazete ve köşe yazarı tarafından karizmatik, havalı şeklinde çeviriliyor.

"Cool-Bir Tavrın Anatomisi" adlı kitapta Dr. Pountian ve Dr. Robins, Afrika kültürlerinden başalyıp James Dean'dan bitirip bu işi çözmeye çalışmışlar.
Kitaba dayanarak söyleyebileceğim; Türklerin cool olmasının sebebi tamamen bizim Türk olmamızla alakalı ne yazık ki.

Gelin birlikte kitabı analiz edelim:
"Cool-Bir Tavrın Anatomisi" nde bir insanı veya kavramı cool yapan en önemli özelliklerin başında "kurallara uymamak, asi ve muhalif olmak" yer alıyor.
Bu konuda hiç derdimiz yok çok şükür. Her Türk insanı "Kurallar çiğnenmek içindir." baskılı tişörtlerle rahatlıkla dolaşabilir.

"Buraya çöp atmayınız, " veyahut "Buraya çöp atan eşşektir, " yazılarının altında genellikle birkaç torba çöp bulunur. "Denize girmek tehlikeli ve yasaktır, " tabelalarının yanında yurdum insanının don, kilot vaziyetinde yüzme ya da dalış antrenmanları yapan insanlarımız, çocuklarımız olur.

Gördüğünüz binaların yarısı kaçaktır.

Otobüslerde ve toplu taşıma araçlarında genelde "Cep telefonlarınızı lütfen kapayınız, " şeklindeki yazıları, ikazları dikkate almayız. Hatta öyle ki; telefonu çalan arkadaşın sesli, bağıra bağıra konuşmasını dinleriz genelde.

Hastahanelerde; "Hastaları rahatsız etmeyiniz, " şeklinde uyarıları hatta bize sus işareti yapan hemşire resmine bile sırıtarak umursamaz, vakar, yürüyüşüyle ses çıkararak hastalara illa ki rahatsızlık veririz.

Trafik ışıkları ne ola ki? Kırmızı da dur, yeşil de geç. İşimiz çok yoğun, her zaman acelemiz vardır. Bekleyemeyiz ışıkları. İlkokulda uyguladıklarımız yeter de artar bile. Türkiye'de trafik kuralları şaka gibi zaten.

Türkiye muhtelemen dünyanın en çok kuralına sahip en az kuralına uyulan ülkesidir.

Cool olmanın ikinci gereği, özellikle 60'lı, 70'li yıllardaki gençliği saran orta sınıf hayat, aile, işle ilgili endişelerden uzak olmak. Yani ev alalım, araba alalım, sigorta yaptıralım çok banal bulunuyor cool insanlarca.

Birikmiş paranın ekonomik krizlerle eriyip tükendiği, sigortanın ve sağlık güvencesinin yıllarca mizah malzemesi edildiği Türkiye'de bu konuda korkulu rüyalar görmüyor insanımız.

Biz bunları milletçe çok önceden aştık ve bir türlü toparlayamadığımızda bırakalım, dağınık kalsın dedik.

Yani geleceğe güvenle bakmaya çalışmak cool insanlarca banal olduğuna göre mecburen bu konularda da cool olduk.

Kitaba göre bir diğer cool olmanın özelliklerinden bir tanesi de cinsel maceraperestlik ve maçoluk. Bunda da hiç bir eksiğimiz yok çok şükür. AIDS için bile "Biz Türk'üz birşey olmaz." diyebilen insanlarız.

Caka satma tavrını yansıtan Amerika zencilerinin 60'lı yıllarda cool yürüyüş tarzı olarak benimsenen yürüyüş şekli bile kitapta anlatılmaya çalışılmış.

"Gövdenin üst kısmı ve belden aşağısı ayrı ayrı sallanırken, baş sabit tutulur, gözler ise dümdüz karşıya bakar, kalça hafif kıvrılır. Bu yürüyüş oldukça yavaştır."

Tanıdınız mı? Verin genç, baba delikanlılarımızın eline tesbih.
Oldu mu? Yere bakan, yürek yakan mahalle delikanlısı!
Bizim coolluk genlerimizde, vucüt dilimizde var. Elimizde değil bizler cool insanlarız.

Ama kitap coolluğun vazgeçilmezliğini şu noktayı tanımlayarak koyuyor. "Cool" insan kaygısızdır, çabasızdır, serinkanlıdır. Duygularına, paniğe kapılmaz, ölümden korkmaz. Tehlikeler konusunda umursamazdır! Tıpkı James Dean gibi. Mesela Rus ruleti oynarken, korkmayan, terlemeyen inadına gülümseyen adamdan daha cool bir şey var mıdır?

Elbette vardır.

Bir ülkenin bakanının, canlı yayın televizyonlarının karşısına çıkıp, inadına gülümseyerek, terlemeden, radyasyonlu çay içmesinden daha cool ne olabilir?
Biz coolluğumuzu ülkemiz bakanıyla tasdiklemişiz zamanında. James Dean da kimmiş?

Kİtapta bir husustan daha bahsedilmiş. "Aristokratik ve ırksal kibir." O bizde yok malesef.

Ama "Bir Türk dünyaya bedel".

Sevgi ve saygılarımla...

BLOGNOT: Yüzünüze tebessüm katabilmek için arşivdeki yazılarımdan...
 
Toplam blog
: 128
: 1145
Kayıt tarihi
: 23.11.07
 
 

Herkes gibi yazar, çizerim. Dünyamı boyarım hepsi bu!..