Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '11

 
Kategori
Güncel
 

Biz unuttuk, deprem Van'da hatırlattı...

Biz unuttuk, deprem Van'da hatırlattı...
 

Mersin İnşaat Mühendisleri Odası eski Genel Sekreteri Erdal Şenel, Van'da yaşanan üzücü Deprem olayının ardından Milliyet.Blog Yazarı Ahmet Metin Türkoğlu'na şu açıklamalarda bulundu.

Eski Genel Sekreter Şenel'in açıklaması aynen şöyle ''Türkiye saatiyle  13.42’de merkez üssü Van’ın Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 5km altında meydana gelen ve 25 saniye süren deprem en çok Van’ın Erciş ilçesinde felakete neden oldu. Hakkari, Bitlis, Şırnak, Iğdır, Erzurum, Muş, Bingöl, Tunceli, Batman, Mardin, Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa’da da ciddi bir şekilde hissedildi. Edindiğimiz ilk bilgilere göre aralarında öğrenci yurtları, hastaneler ve hükümet binaları gibi resmi yapılar ile oteller ve binalardan oluşan  toplam 50 binanın yıkıldığı, 3-4 bin binanın ise ağır hasar gördüğü şeklindedir. Acı olan taraf ise ilk belirlemelere göre 217 vatandaşımızın öldüğü, binin üzerinde yaralı olduğu 170 binanın yıkıldığı, 1976 yılında Çaldıran Muradiye’de yaşanan ve binlerce insanın ölümüne neden olan depreme rağmen ciddi bir önlemin alınmamasıdır. Ülkemiz topraklarının %98’i nüfusunun %96’sı deprem kuşağında yaşamaktadır.
Ağır hasarlı 17 Ağustos 1999 depreminden sonra günlerce ülkemiz gündeminde kalan deprem gerçeği, bir müddet sonra unutulmuş bu defa doğuda kendini acı bir şekilde hissettirmiştir. Mühendislik eğitiminin en üst düzeyde verildiği çok iyi mühendisler yetiştiren ülkemizin böyle bir depremde can kaybı yaşaması çok acı ve düşündürücüdür. Bir örnek verecek olursak Bu deprem Japonya’da yaşanmış olsaydı can kaybı büyük bir ihtimalle can kaybı yaşanmayacak hayat bir gün sonra normale dönecektir.
Ülke olarak depremle yaşama alışkanlığı elde edip depremin değil çürük binaların insanları öldürdüğü gerçeğinden hareketle sağlıklı binalar yapmak için gereken çalışmaların yapılması yönünde girişimleri yoğunlaştırmamız gerekmektedir. Ülkemizde bulunan 17 milyon konutun envanterinin çıkartılması, hangilerinin depremde dayanıklı hangilerinin depreme dayanıksız olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir.
Depreme dayanıksız olanların güçlendirme veya kentsel dönüşüm planları çerçevesinde yıkılanların yerine deprem yönetmeliğine uygun projelendirmesi ve yapımı yapı denetim kuruluşları tarafından kontrol edilen sağlıklı binalara dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Ayrıca 2001 yılından beri 19 pilot ilde uygulanan 2011 yılından itibaren tüm Türkiye’de uygulanan yapı denetim kanununun daha  uygulanabilir bir hale getirilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Görüldüğü üzere depremin ne zaman nerede ortaya çıkacağı mevcut teknoloji ile belirlenememektedir. Ecemiş ve Mut fay hattı üzerinde bulunan ilimizin de her an bir deprem yaşayabileceği bir gerçektir. Bu nedenle ilimizin olası bir depremde acı yaşamaması için bir an önce örnek teşkil edecek bir çalışmayı başlatması gerekmektedir. Öncelikle yıllardır söylediğimiz ve bir türlü yaptıramadığımız konut envanteri çıkartılmalıdır.
Depremde mutlaka ayakta kalması gereken resmi binalar, hastaneler, trafo binaları, emniyet binaları, belediye binaları, itfaiye binaları gibi resmi binalar başta olmak üzere tüm binaların geri dönüşüm çalışmaları kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde gerçekleştirilmelidir''dedi.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..