- Kategori
- Tarım / Hayvancılık
Böğürtlen neden tarım ürünü olarak yetiştirilmiyor?

Alaplı'da (Zonguldak) böğürtlen bahçesi
Bir dağ bitkisi ama çok yaygın. Kullanım alanları da bayağı var. Böğürtlenin neden tarım ürünü olarak yetiştirilmediğini merak ediyoruz.
Orijinalliği (doğallığı)bozulmasın diye olabilir mi? Ya da sadece dağda yetişir, tarıma uygun bir ürün değil diye mi?
Ellerini dikenlerle yırtarak yamaçlarda, bayırlarda böğürtlen toplamış ve bolca yemiş biri olarak bu güzel dağ meyvesine aşinalığım var.
Elbette nerede nasıl kullanıldığını bilmiyorum ama insanlar sanki pek böğürtlen yemiyorlar. Pasta, dondurma, bisküvi gibi ürünlerde kullanılıyor biliyorum.
Ama gördüğümüz kadarıyla taze, temiz, yeni toplanmış olarak yenebilir. Artı çok çeşitli ürünlerde kullanılabilinir. Yani küçük bir böğürtlen sektörü oluşur.
“Toplanması zahmetli, değmez” Evet, toplanması zahmetli. Yetiştiği yerler uygun değil. Yine de üretimi sistemli hale getirilebilir. Böğürtlenin doğal olarak yetiştiği yerlerde üretimi planlanabilir. Yahut tarla ya da bahçede de oluyorsa buralarda.
Yemesi/tüketmesi kolay olmasa da çeşitli ürünlere katılabilir. Örneğin böğürtlenli kek. Yahut böğürtlen suyu, marmeladı. Ülkemiz de maşallah dağ bayır, tam böğürtlenlik. Dikensiz böğürtlen yetiştirildiği ve böğürtlen tarımı yapıldığı şeklindeki duyumlarımız sevindirici olmakla birlikte daha fazlasını bekliyor ve umuyoruz.
Not: Böğürtlenin tarım ürünü olarak yetiştirilme çalışmaları olduğunu duyuyoruz, daha yaygın olarak üretilmesi gereğini vurgulamak istedik.