​ Bologna Süreci ve Öğrenim Kredileri / ÖSYS / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '10

 
Kategori
ÖSYS
 

Bologna Süreci ve Öğrenim Kredileri

Bologna Süreci ve Öğrenim Kredileri
 

devlete borcum var...


Bologna süreci, birbirinden farklı ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel yapılara sahip 47 ülkenin yüksek öğrenim sistemlerini, şeffaf, anlaşılır ve rekabet edebilir bir seviyeye getirmeyi amaçlayan bir süreçtir.

Ülkemizde bu sürecin uygulanmasında ve takip edilmesinde birinci derece sorumlu olan kurum YÖK' dur. Böyle eğitime olumlu katkılar sağlayacak oluşumları elbetteki olumlu karşılıyorum. Ancak YÖK 'ün; eğitimi şeffaf, anlaşılır bir seviyeye taşıması için Bologna'ya kadar gitmesine gerek yoktu. İlk olarak KYK'nın (Kredi ve Yurtlar Kurumu) öğrencilere adeta altın tepside sunar gibi ÖSYM tercih kağıdına bir işaret koyarak yararlandırdığı 'Eğitim Bursları' nın faizli geri ödenmesi konusunu ele alabilirdi.

Bu bursu işaretleyerek öğrenimi sırasında ancak alacağı kitap ve fotokopi gibi masrafları karşılayabilen öğrencilere, üniversitelerin 'Öğrenci İşleri' biriminde bir sözleşme imzalatılıyor. Önünde 4 yıl gibi uzun bir süre öğrenim hayatı olan öğrenci hesap kitap yapmaksızın önüne gelen bu sözleşmeyi imzalıyor. Nerden bilecek ki mezun olur olmaz iş bulamayıp eğitim bursu adı altında kendisine 3 ayda bir ödenen paranın faiziyle birlikte karşısında korkunç bir borç olarak duracağını!

Bu sistemi bilmeyenler için şöyle kısa bir özet geçeyim. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sağladığı burslar 2 şekilde önümüze sunuluyor. Birincisi öğrenim hayatı süresince ihtiyaçlarını karşılayamacağı düşünülen kişilere bir ödeme, ikincisi ise kayıtlar sırasında üniversiteye ödenen 'Katkı Payı' ödemesi. Yani sen okurken bu katkı payını ödeme, nasıl olsa ben senden mezun olunca faiziyle geri alıcam kredisi. Bu bursların geri alınışı ise şöyle; 4 yıllık fakülteden mezun olanlardan mezuniyet tarihinden 2 yıl sonra, 2 yıllık üniversitelerden mezun olanlardan ise 1 yıl sonra internet üzerinden bir duyuru ile geri ödenmesi beklenmektedir. Eğer bu süre içinde işe gitmek yerine askere gitmeyi tercih ettiyseniz mesela, döndüğünüzde de bir finansal krizle çalkalanan konjoktür varsa ülkede, neticede işsizseniz borcunuzun faizleri dakika dakika işlenmeye başlamaktadır. Ve bunu da kendi internet sitelerinde kaç lira faiz işledidiğini an be an yayınlarlar.

Şimdi bazıları diyebilir ki, geri ödeyeceksin tabi, herkese de Devlet Baba mı koşacak! Geri ödenip ödenmemesi ayrı bir tartışma konusu olabilir, ancak benim minik beynimin düşündüğü şu küçük çözüm yolunu bu devlet büyüklerimizin büyük beyinleri düşünemiyor mu ? Sosyal Sigortalar Kurumu adında bir kurumumuz var , ve kendileri bizler işe girdiğimizde işverenlerimiz tarafından yapılan ödemeleri, dolayısıyla da işimiz olup olmadığını gösterir ve belgeler. Henüz SSK girişi olmayan ancak başarıyla mezun olmuş kişiden siz hangi akla hizmet ödeme talep ediyorsunuz, hadi ödemeyi talep ettiniz diyelim, nasıl ki 'eğitim' amaçlı bir burs ödemesi için faiz işletebiliyosunuz.

Şuan çevremde 1 yıl çalışıp işten çıkarılan, yeniden iş bulana kadar taksidini ödeyemeyip borcuna faiz işleyen onlarca arkadaşım var. Bizler zaten ülke koşullarında zar zor edindiğimiz mesleklerimizden hakettiğimizin altında asgari yaşam şartlarımıza sağlayan maaşlar almaktayken, bir de bu memlekete 'eğitim şart' diye gezinen eğitimde kız öğrencilerin sayısını arttırmaya yönelik abuk sabuk sistemler geliştiren kişilerin aklıyla bu borçların altında ezilmekteyiz.

Anadolu'da okulda erkekler var diye kızlarını okula yollayaman kişilerin çağdışı zihniyetine hizmet eden projeler geliştiren sayın Milli Eğitim Bakanımız, kızlar erkekler ayrı okullarda okusun gibi bir kararı onaylayıncaya kadar, her gün değişen ve gençlerin kafasını çorbaya çeviren sınav çılgınlığına çözümler arasın. Çünkü bu sınav çılgınlığı ile bitmiyor herşey, bir de adam gibi okuyup, devlet yüküyle borçlu oluyorsunuz.

Bologna'ya kadar gitmeye gerek yok, şu an her şey bizim için çok şeffaf! gayet de anlaşılır...

 
Toplam blog
: 33
: 2445
Kayıt tarihi
: 08.08.08
 
 

    ..