Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '06

 
Kategori
Geri Dönüşüm
 

Boşalan pilleri ne yapmalıyız?

Boşalan pilleri ne yapmalıyız?
 

İşyerlerinde, evlerimizde ulaşımda ve sanayide önemli miktarda pil kullanılmaktadır. Piller, motorlarda, elektronik cihazlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, işitme aletlerinde, kablosuz telefonlarda, oyuncaklarda, el fenerlerinde v.b. yerlerde geniş bir kullanım alanı bulmaktadır.

Son yıllarda artan pil kullanımı insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlike oluşturmaktadır. Dolayısıyla kullanılmış pillerin tehlike oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması ve geri kazanılması gerekmektedir. Ayrıca pillerdeki tehlikeli ve zararlı metallerin azaltılması da zaruri bir konudur.

Kadıköy Belediyesi'nin çalışmalarını, bazen eleştirip, güzel çalışmaları da görünce, "aferin bizim belediye çalışıyor" diyebiliyorum… İnsan sağlılığı için, çok önemli olan atık toplama işini, ciddiye alarak, kullandığımız ve bittikten sonra çöpe attığımız piller için, sokaklara, sadece işi biten pillerin atılacağı pil toplama kutuları yerleştirdi. Umarım amacına uygun olarak kullanır, bu kutuların içine sadece, atık boş pilleri atarız…

Piller çöpe atıldığı zaman, katı atık depolama sahasında zamanla bozularak bazı tehlikeli ve zararlı maddeler serbest hale geçer. Bunlar civa, kadmiyum ve kurşundur. Tüketiciler pillerin tipine, üreticiye ve pazarlamacıya bakmaksızın, tüm pillerini geri toplamak ve geri dönüşüm kutusuna atmak zorundadır. Özellikle civa oksit, gümüş oksit, nikel-kadmiyum veya sızdırmaz kurşun-asit bataryalar çöpe kesinlikle atılmamalıdır.

Çöpe atılan pillerdeki ağır metaller zamanla bozularak serbest hale geçer, sızıntı suyu ile birlikte yeraltı sularının, toprağın ve yüzeysel suların kirlenmesine neden olur.

Her şey sağlığımız için. Sağlık ve sevgiyle yaşayın

 
Toplam blog
: 359
: 4545
Kayıt tarihi
: 05.06.06
 
 

İstanbul Kadıköylüyüm.Yardım seven, sevimli bir insan olduğumu söyler dostlarım... Eşimi, kızımı,..