Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '20

 
Kategori
Felsefe
 

Boşluk Enerjisi 13

Bir durumu veya konu edilen bir sorunu yahut açıklığa kavuşturulmak istenen bir karmaşıklığı ölçekli ve belirli yapmalıyız. Bu kurala göre sosyal alanda birbirine eğim eden, birbirinin zıttı olan durumla iki ayrı etkinlik ve etkinlik alanların bütünlüğü vardır.
 
Birbirine eğimle olan ve birbirinin zıddı olan konumlardan biri kolektif birim zaman. Diğeri de boş zaman. Kolektif zaman ayrıntılardan (teferruatlardan-kesirli birim zamanlardan) oluşur. Tamamı size ait olmayan ayrıntı kadarı size ait zaman kolektif birim zamandır.
 
İkincisinin de görece tamamı kişiye ait olmakla birlikte ayrıntı olan kadarını kişiye ait olmayan kişinin kendi kendisine oyun, ront, dans, eğlence, sohbet, dinlenme, kendi kendisine merak eden araştırma ve düşünmeleri içinde bulunup; yetenek olduğu bir nevi boş zamanı, vardır.
 
Kolektif birim zamana göre; kendi aktivite ve kendimize dair gülme, zıplama, vakit geçirici enerji harcaması olan durumlara sıfır düzlem veya sıfır düzey olmakla; bu ölçekleme sıfır enerjili ve sıfır boşluk enerjisidir.
 
Kolektif birim zamanın içinde bizim dışımızda, zorunlu olmakla bağıntılı olduğumuz; yükseltgenmiş potansiyel enerjili, asgari bir pozitif sosyal alan vardı.
 
Diğer durumda da kolektif birim zamanla alakası olmayan boş zaman olmakla, dinlenme zamanı olup; enerji harcanan alana; sosyal alanın boşluk seviyesi, sosyal alan boşluğu olmakla bu alana sıfır değerli negatif potansiyel diyoruz.
 
Demek ki sosyal alanın biri kolektif yüksek potansiyelli genel kullanımla özgecil ve pozitifti. Diğeri de alçak potansiyel ve özel kullanımla bencil bir negatif enerjiyle bütünleşmiş iki zıt alanı vardır. Her iki alan da enerji içerir.
 
Sosyal alanın içini iniş eğimi ile yokuş eğimi olan bir eğik düzleme benzetebilirsiniz. Bu kabil kritik rezonans değerini veren yapı yokuş yukarı olan durumla biriktirme yapıp, depo enerji ortaya koyar.
Bu tür kolektif birim zaman organizesi olan süreç, kişinin kendi dışındaki neden sel süreçti. Bu yapı yokuş yukarı olanı organize eder. Kolektif birim zaman kiremidi çatıya çıkarıp, kiremit te pozitif bir yükseklik potansiyel BİRİKTİRİR.
 
İnşaca yapı içinde ve iniş aşağı olan yapı, tüketme yapan yapı olmakla ikinci bir sosyal alanı ortaya koyar. İkinci alan boş zamanlı alan olmakla kişinin kolektif birim zamanda aldığı kulanım, tüketimleri yoğaltırlar (tüketirler).
 
İniş aşağı durum çatıda düşen kiremidin potansiyel enerjisini tüketmesi gibi sosyal boşluk alanlı kişi eylemleri de kolektif birim zamanlı süreç enerjisini tüketir. Yoğaltılan yükseltgenmiş kolektif enerji indirgenmekle sıfır enerji düzeyi olan bir boşluk enerjisine dönüşür.
 
Kolektif potansiyelli duruma göre dinlenen, eğlenen bir sosyal yapı kolektif düzeyli yükün boşluğudur. Kolektif yükün boşalmasıdır. Kurt döken, dinlence olan boşluk alan içinde kişilerden kaynaklı kendilik bir en az potansiyelle, boşluk enerjisi vardır.
 
Boşluk alan enerjisi; yani boşluk enerjisi, kolektif birim zamanlı enerjiyi ortaya koyamaz. Boşluk alan sosyal yapının sıfır enerji düzeyidir. Bu alanda kolektif yarar ortaya koyan enerji ortaya çıkarılamaz.
Çünkü boşluğun dalgalanması var boşluğun enerjisi var ama düzenli enerji yükseltme yeteneği yoktur.
 
Kolektif alan sürecin enerji yükseltme trafosudur. Düzenli, yokuş yukarı olan enerji yükseltme trafosu kolektif zamandır. Kolektif birim zaman enerjilerinin entegresi ile enerji ancak toplumlarda yükseltilir.
 
Zıtlar birbirine dönüşür. Uzun olan kısalır, kısa olan uzar. Yükseltgenmiş olan pozitif yük sosyal yapının boşluk alanda indirgenir. Böylece kolektif kaynaklı pozitif enerji negatif enerjiye, boşluk enerjisine sıfır enerjiye dönüşür.
 
Sosyal yapı içinde çeşitli durumla enerji tüketen kişi, en az enerji düzeyi içindedir. En az enerji düzeyi içinde olan kişi; eğlenirken, düşünürken pozitif enerjisini indirger. Eğlence deneyimlerini, düşüncesini donmuş bir sıfır enerjiye dönüştürür.
 
Kişi boşluk alanda çıkıp, kişiye indirgenmiş olan kolektiften kaynaklı negatif yük ile kişi düşünmeler içindedir. Kişi kolektiften kaynaklı düşünmeleriyle tekrar yüksek enerjili kolektif alanın içine gelir. Kişideki donmuş olan kolektif düşünmeli sıfır enerji, yüksek kolektif alan içinde ilhama dönüşür.
 
Her şey gibi sıfır alanın, boşluk alanın ve boşluk enerjisinin bir tanım olduğunu unutmayın. Sosyal yapının boşluk oluşu ve boşluk enerjisi ya da sıfır enerji olması kolektif yapıya göredir. Yüksek enerjili kolektif yapıya göredir.
 
Pozitif ve negatif enerji birçok anlamlar içerirse de şimdilik pozitif ve negatif enerjiyi sağlatan kolektif yapıya ve tüketen dinlenme olan sosyal yapıya göre düşüneceğiz. Sosyal yapılı boşluk enerjisi, kolektif birim zamanlı pozitif enerjiye karşıdır.
 
Boşluk enerjisi kolektif enerji olmayan, negatif değerli sıfır bir enerjidir. Negatif enerji veya sıfır enerji kolektif birim zamanı ortaya koyamaz. Aksi halde kolektif enerjiden kaynaklı çoğu dinlenmeyi eğlenmeyi, oyunu, deneyimleri yaşamda zevk alıp almamayı vs. ortaya koyamazdınız.
 
Yüksek enerjili ve sıfır enerjili bir durum, diğer duruma göre tanımlamadır. Söz gelimi kritik rezonans değerini ortaya koyamayan enerji, rezonans duruma göre sıfır enerji sayılır. Rezonans bu değerler üzerine dağılımla boşalır. Boşalan rezonans ta tekrar bu kritik değerler çekimini veren çekim enerjisi ile dolar. Süreç tıpkı kırılmayan bir kiremidi çatıda düşürüp; tekrar tekrar çatıya çıkarıp düşürmek gibi.
 
Şu halde belirlilik demek; belirsizle olan bir durumu; dalga fonksiyonundan kiremit gibi belirli bir durum ve potansiyel ile parçacık fonksiyonuna çöktürmekle, tanımın bir ölçme değerlendirmesi olur.
 
Boşluk enerjisi içinde istirahatli bir gözlemci kişi kendi kendisine; gerek kolektif gözlemlerini gerekse kendi gözlemini sakin sakin ve uzun erimli düşünür. Amaçsız gibi yaşadığı yansı deneyimleri içende sanki birden bire olmuş gibi bilmeler oluşur.
 
Binlerce kişi aynı ya da benzer gözlemlerde bulunur. Ama benzer gözlemleri yapan binlerce kişi içinde sadece bir kişinin yüzme kanununu fark etmesi gibi sezgilerini kişi kolektif zaman içine taşır. Böylece gözlemle içsinin olan ve indirgenmiş olan, bu durum kolektif zaman içinde yükseltgenir.
 
Sosyal yapının boşluk alanlarındaki kişiler; süzgeçten geçirdikleri tecrübelerini, ilhamını, düşüncesini kolektif yapılı zaman içinde topluma aktarır. Kolektif yapı karşısında kişi düşük yoğunlukludur. Kişinin aktardığı düşük yoğunluklu enerji toplumsal genlikle yükseltgenir.  
 
Kolektif zekâ, kolektif akıl yükseltgenmiş enerjili zekâ ve akıldır. Yükseltgenmiş akıl (kolektif akıl, ortak akıl) kolektif yapı içinde kişilere yansır. Kişiler kendi kişisi deneyimleriyle kendilerine yansıtılan kolektif aklı, yine kişiler göreceli olarak Einstein’ın ağzında söyler.
 
O alana dek onlarca yüzlerce kolektif akıl Einstein’ın söylediği aklı ölçer, biçer, sınar, ekler, çıkarır kırpar, kontrol eder ve o fikri yeni haliyle onaylamakla yükseltger. Böylece kolektif bir yapı içinde kolektif etki ile Einstein’dan önce başlamış olan izafiyet teorisi Einstein’dan sonra da sürer.
 
Görecelik yeni şartlarda yeni kişilerle denenip yeni eklemelerle, yeni durumlarla yeni bir hale yola konmakla görecelik; kolektifin aklı, insanlığın aklı, kolektifin zekâsı olmaya devam eder. Kaynağın suyu su borusunda akıtılmasıyla bu su, akış yaptığı tekil durumlu borunun olmaz.
 
Ama akış içinde olan suya, boru olmayan; sudan bihaber siz kişilerin de suya boru olan entegrasyon etkisini görmesi gerekir. 
 

 

 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..