Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '19

 
Kategori
Sağlık
 

Bronşit Hastalığı

Bronşit deyip geçmeyelim. Arkadaşım çok sigara içiyordu, çok öksürüyordu, uzun süre devam etti sonra bronşit hastalığı astıma çevirdi, halen hasta hanede tedavisi devam ediyor. Allah insanlara akıl vermiş sağlığımızı en iyi şekilde korumamız gerek. Aşağıdaki uzman hekim bilgilerini sizler için araştırdım, işte uzman hekimin bilgileri sunuyorum sağlıklı kalın.

NAHİDE ÇELEBİ

Bronşit hastalığı belirtileri nedenleri ve tedavisi: Akciğerlere oksijen taşıyan tüplerin tıkanmasına bronşit adı verilmektedir. İltihaplanma nedeniyle bronşiyel tüpler şişmekte ve irin üretmektedir. Bu da kişide öksürüğe yol açmaktadır.

İki türlü bronşit hastalığı vardır. Bunlar; 1- Akut bronşit hastalığı; Daha çok birden bire gelişmektedir ve 2-3 hafta içinde de iyileşmektedir. 2- Kronik bronşit hastalığı; Devamlı olarak tekrarlayan, genellikle sigara içenlerde uzun süreli bir bronşit hastalığı türüdür. Minimum 2 yıl süreyle, yılın üç ayı süresince iltihaplı bir öksürük meydana getirmektedir.

Akut bronşit, çocuklarda ve yetişkinlerde gelişebilen bir hastalıktır. Akut bronşit hastalığı, başka sağlık sorunu bulunmayan kişilerde genellikle sorunsuz bir şekilde iyileşmektedir. Bunun yanı sıra küçük çocuklar ve yaşlılarda, astım gibi hastalığı bulunanlarda ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Akut bronşit nedenleri çoğunlukla virüs kaynaklıdır. Genellikle nezle veya grip benzeri üst solunum yolları hastalıklarının gelişiminden yaklaşık birkaç gün içinde de bronşit gelişebilir. Nadiren bir bakteri kaynaklı da akut bronşit oluşabilmektedir. Buna ek olarak sigara gibi, bronşiyel tüplerin hasarlanmasına yol açan solunumların yapılması da bronşite neden olabilmektedir. Akut bronşit belirtilerinin en yaygın görülen belirtisi kuru ve hırıltılı öksürüğün olmasıdır. Bir süre sonra öksürükle beraber balgam da görülmektedir. Hastalarda düşük ateşlenme ve halsizlik de yaşanmaktadır. Genellikle 2-3 hafta içinde iyileşen akut bronşit, bazen 3-4 hafta kadar sürebilir. Hastada üşüme, yüksek ateş, omuz ve göğüs ağrısı ile nefes darlığı gibi belirtiler pnömani işaretidir. Pnömani, çok ciddi sayılabilecek bir sonuçtur ve kesinlikle bir doktor kontrolü gerekmektedir.

Akut bronşit tedavisi, genellikle evde yapılmaktadır ve antibiyotik gibi reçeteli ilaçlar gerektirmez. Bakteri kaynaklı bronşit tedavisinde antibiyotiğe gerek kalmadan iyileşme olabilir ve antibiyotik ilaçlar viral bronşiti hiçbir şekilde tedavi etmemektedir.

Bronşit tedavisi boyunca hastanın dikkat etmesi gereken konular ise şöyle;

Bronşit tedavisi görürken kesinlikle sigara içilmemelidir. Öksürük pastili kullanılabilir. Öksürüğün geçmesini sağlamaz, ancak boğazın rahatlamasına katkı yapar.

Özellikle nemli hava solunmalıdır. Sıcak bir banyo yapın ve suda bir süre bekleyin. Nem ile birlikte sıcak, balgamın solunum yolunda kalmasına neden olduğundan, öksürükle birlikte balgam kolayca dışarı atılabilir.

Her zaman yaptığınız istirahatten çok daha fazla istirahat edilmelidir. Bronşit tedavisi boyunca, bol sıvı tüketilmelidir. Doktorun yazdığı öksürük ilaçları kullanılmalıdır.

Astım, akciğer yetmezliği ve kalp hastalıkları bulunan kişilerin, bronşit semptomları yaşandığında hemen doktora gidilmelidir.  Yapılacak olan erken teşhis ve tedavi sayesinde pnömani ve bakteri kaynaklı akut bronşit epizodları şeklinde komplikasyonlar önlenebilmektedir.

BRONŞİT HASTALIĞI NASIL ÖNLENİR?

Sigara içilmemeli, içiliyorsa da bırakılmalıdır. Sigara içenler ve pasif içiciler çok daha fazla bronşite yakalanırlar. Özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde, nezle ve gribin yaygın görüldüğü dönemlerde ellerin sıklıkla yıkanması gerekmektedir. Nezle ve gripli kişilerle temastan kaçınılmalıdır. Her sene grip aşısı yaptırılmalı, özellikle pnömatik aşı doktor kontrolünde uygulanmalıdır.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..