Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '08

 
Kategori
Siyaset
 

Bu "muharebenin" galibi kim olur..

Bu "muharebenin" galibi kim olur..
 

Aslında başlığı "Bu murarebenin gazisi kim olur..?" diye koyacaktım. Ama içim elvermedi. Gaziliği bu işe karıştırmak istemedim..

CHP liderinin Genelkurbay Başkanıyla olan polemiğini sürdürmesi, kimi yaklaşımlara göre, Sayın Baykal'a halk nezdinde puan kazandıracak.

Bu teorinin dayanağı da şu; Bu ülkede askerler, hangi siyasi parti üzerine gittilerse, o siyasi parti halk nezdinde itibar kazandı. Halk nezdinde itibar kazanmanın karşılığı da doğal olarak, iktidar kazanmaktır..

Bu dayanak doğru bir dayanak da, şu son durum için Sayın Baykal'a da uyar mı, bu biraz su götürür..

Aslında biraz değil, çok su götürür..

Bir kere, geçmişte yapılan müdaheleler veya müdahele benzeri bildiriler, zaten "iktidar" olmuş siyasi partilere yapılıyordu. Yani halkın oy verip seçtiği kimselere karşı bir duruş sergiliyordu ordu.. Bu anlamda, bugünkü duruma hiç uymayan bir gerçeklik var.. CHP halkın teveccühüne mazhar olmuş bir siyasi parti değil.. İktidar partisi de değil.. Muhalefet partisi.. Bu durumda hangi halk, benim seçtiğim insanlar, ordunun müdahelesiyle "gadre" uğramıştır diyecek..

İkincisi, CHP ve liderinin geçmişte, bu konuda iyi bir sınav verememiş olmalarıdır. Demokrasinin olmazsa olmazı siyasi partiler iken, genellikle sağ iktidarlara verilen muhtıralar, CHP tarafından eller ovuşturularak karşılanmıştır. Şimdi gerginlik ordu ve Chp arasında olunca yapılan Demokrasi çağrıları tamamıyla havada kalıyor..

Bu yönüyle bu son "muharebe" askerlerin siyasete müdahele anlayışlarının bir sonucu olmaktan çıkıyor. Muhalefet tarafından hedef alınan askerler bu defa.. Onlarda kendilerine "kilitlenmiş" muhalefete "önleme" yapıyorlar..

CHP yanlısı (ya da AKP karşıtı diyelim) yazarlarla, AKP yanlısı bazı yazarların Türk demokrasisi adına askerin yaptığının yanlış olduğu, şeklindeki çıkışlarını, kusura bakmasınlar ama, ben "hoşaf soğutmak" olarak değerlendiriyorum..

Türkiyede demokrasinin tam anlamıyla "sivilleşmesi" elbette, her iyi niyetli aydının isteği olmalıdır. Ancak bu isteğin dile getireleceği gün, bugün değildir.. Bu olay hiç değildir.

Bu son polemikte Askerler sonuna kadar haklılar.. Çünkü yukarda da söylediğim gibi, "hedef" seçildiler.. Chp yetkilileri, bunca gerilimden sonra hala, "harekat erken bitirildi" tezini savunuyor ve hala "Amerikan senaryoları"nadan bahsediyor.. Bu çıkışların hedefi kimdir..? Her şeyin önceden planlandığı gibi yürüdüğünü, planlandığı zamanda harekatın bitirildiğini söyleyen, Amerikanın bu işte en küçük bir "dahli" olmadığını ısrarla vurgulayan, hatta "isbat edilsin, üniformamı çıkarırım" diyen Genelkurmay Başkanı değil mi..? Genelkurmay Başkanı da ordunun "başı" değil mi..?

Sonuç olarak, muhalefet partileri bu defa "baltayı taşa vurdular"... Bugün MHP grubunda Sayın Bahçeli hedefi değiştirerek hükümete yüklendi.. Yapılması gerekeni yaptı. Ama CHP aynı yolda ilerliyor..

Eğer CHP bu "çarpışma" dan siyasi anlamda pirim bekliyorsa çok yanılıyor.. Bu çarpışmada kırılın testinin CHP olacağından hiç kuşkum yok..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..