Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '14

 
Kategori
Kitap
 

Bu roman sizi çok etkileyecek

Bu roman sizi çok etkileyecek
 

Değerli bir arkadaşım bana Jerzy Kosinski'nin 'Boyalı Kuş' adlı romanını hediye etti, ta İstanbullardan.
 
Ben de son günlerde bu kitabı okudum. İşte sizi etkileyecek kitap, bu kitap: Jerzy Kosinski'nin 'Boyalı Kuş' adlı romanı.
 
*
 
Jerzy Kosinski, 1933 yılında Polonya'da doğmuş bir yazar. 1950'li yılların sonlarına doğru Amerika'ya göç etmiş, 1960'lı yılların başlarında 'Boyalı Kuş'u yazmıştır. 'Boyalı Kuş' yazar için bir milat olmuştur. Maddi sıkıntının, acının ve sefaletin her türlüsünü çeken Kosinski, 'Boyalı Kuş'la üne kavuşmuştur. 1990'lı yılların başında da intihar ederek yaşamına son vermiştir.
 
*
 
Jerzy Kosinski 'Boyalı Kuş'ta acılar içinde geçen, oradan oraya savrulan, zulmün her çeşidini tadan, II. Dünya Savaşını, Hitler zulmünü iliklerinde hissettiği kendi çocukluğunu romanlaştırmış. 
 
Roman, 1939 yılında, yani Kosinski altı yaşında bir çocukken başlıyor.
 
II. Dünya savaşı patlak vermek üzeredir; Hitler zulmü yeni yeni palazlanmaktadır. Avrupa cehennemi yaşamaktadır; Avrupa'da yaşayan Yahudiler ve Çingeneler ise cehennemin her türlüsünü...
 
Kosinski'nin babası Hitler faşizmine muhaliftir. Kosinski'yle babası esmerdir. Baba oğulun kara kaşlı, kara gözlü olmaları çingene olarak suçlanmalarına neden olur. Küçük Kosinski'nin Hitler zulmünden nasiplenmemesi için ailesi Kosinski'yi köyde yaşayan bir tanıdıklarına gönderirler. Kosinski henüz altı yaşındadır. Zulümden korunması umularak yollanmıştır çocuk, ama felek âdetâ bu çocuğu zulmün içerisine atar.
 
Küçük Kosinski'nin gönderildiği köylü akrabası kısa bir süre sonra ölür. Kosinski köyde yapayalnız kalır. Köylüler kol kanat gerecek sanmayın. Kosinski'ye asıl zulmü köylüler yapar. Zevk için döverler, kırbaçlarlar, horlarlar. Kosinski'yi köyden kovalarlar. Sığınmak istediği köylerde 'pis çingene' denilerek dışlanır, lanetli ve uğursuz olarak görülür, kimse sığındırmaz. Bazı uyanıklar çıkıp 'Bende kalırsın, ama şu işleri de göreceksin' der; çocuğa boyundan büyük işler verirler.
 
Kosinski, altı yaşından on iki yaşına kadar, yani 1939-1945 yılları arasında, zulmün, acının, vahşetin, kimsesizliğin, korkunun her halini, her çeşidini yaşar; savaşı iliklerinde hisseder.
 
*
 
Jerzy Kosinski'nin 'Boyalı Kuş' adlı bu romanın dili harika, öyküleştirme öylesine mükemmel ki, okuyanı hemen içine alıyor. Nehir misali akıp giden bir anlatım...
 
İkinci Dünya Savaşı zulümlerini en iyi anlatan romanlardan biriymiş bu kitap.
 
Herkese öneririm.
 
-Mustafa Yıldırım - 30.12.2014
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..