Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '11

 
Kategori
Güncel
 

Bulgar göçmenleri nerede?

Bulgar göçmenleri nerede?
 

Bulgar pasaportunu kapanların çoğu soluğu Avrupada aldı...


Son Gelen Bulgar Göçmenleri nereye gitti?

Hatırlayacağınız üzere ülkemize Todor Jivkov döneminde bulgarlaştırma politikasından kaçıp ülkemize yaklaşık 300 bin Bulgaristan Türkü gelmişti. 

Bu göçmenlerden yıllar içerisinde çok insanla karşılaştım, hepsi milliyetçi, adlarının Bulgar adı olmasın diye Türkiye'ye göç etmiş madur insan görünümündeydi. Türkiye gelen göçmenlere kucağını açtı, Ankara'da Sincan Fatih'te bile onların bazılarına konut verildiğini biliyorum, çoğu meslek sahibi ve hırslı olan bu göçmenler zaten Devletin onlara tanıdığı imkanlarla hızla toplumda dayanışarak bir yerlere geldiler. 

Aradan yıllar geçti 90lı yılların sonunda Bulgaristan'a AB de vize kalktı, Türkiyede göçmen olan ve vatandaş olan bir çok Bulgar Türkü ne yaptı biliyor musunuz?

Çoğu Bulgar Vatandaşlığını geri almak için başvurdu, ve başvuruda bulunanların çoğu Bulgar ismi tercih etti. Şimdi çoğunun ellerinde hem Türk adıyla Türk pasaportu hemde Bulgar isimleriyle Bulgar pasaportları var. Bu benim hayatımda gördüğüm en tuhaf üçkağıtçılık oyunu. 

Pasaportları kapan çoğu Bulgar Türkü topuğu yağladı ve kendilerine kucak açan Türkiye'ye küfrede ede Buldaristan'a ve Avrupa ülkelerinin yolunu tuttular. 

Benim anlamadığım bu insanlar nasıl oluyorda hem Bulgar adıyla Bulgar vatandaşı hemde Türk adıyla iki farklı isimle iki farklı pasaporta sahip olabiliyorlar? Bunun hukuki bir izahı olabilir mi? 

Gerçekten beni en çok üzen şey, sokaklarda yüzbinlerce çocuk ve gencimiz insanımız yaşarken, bali koklarken Bulgar Türklerinin yapmış oldukları bu uyanıklığın bedelini ödememiş olmaları. 

Hükümet, Bulgaristanda evini geri alan ve izinsiz olarak Bulgar adını ve pasaportunu alan Tüm Bulgar vatandaşlarından 1990 yılı başlarında verilen evleri geri almalıdır, bu evler sokak çocuklarına ve kendini sokakta satmak zorunda kalan eğitimsiz dullara verilmelidir. Adil olan budur

Saygılarımla,  

Not: Burada yazdıklarımın çoğu 1980 lerin sonunda gelenleri kapsamaktadır, 1950 lerden 1970lerin sonuna kadar gelenleri değil. 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..