Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '11

 
Kategori
Dünya
 

Burkina Faso'da faso fiso işler.

Burkina Faso'da faso fiso işler.
 

Burkina Faso.


Eski adı Yukarı Volta Cumhuriyeti olan Burkina Faso, Afrika'nın batısında, Sahra Çölü'nün güneyinde denizden kopuk dünyanın en fakir devletlerinden birisidir. Ülkede Mosiler yaşar ve konuştukları More dilinde 'Burkina Faso' , 'dürüst insanların yurdu' anlamına gelir.  

Resmi dil Fransızcadır. 5 Ağustos 1960'da Fransa'dan ayrıldıkları günü Bağımsızlık Günü olarak kutlarlar.  

Yüzölçümü 275 bin kilometrekare olan ve 14 milyon civarında insanın yaşadığı ülkenin GSYİH'sı yaklaşık 20 milyar dolardır. Toplam nüfusun % 50'si 0-14 yaş arasındadır ve ortalama insan ömrü 49 yıldır. Ülkenin yarısı Müslüman çok az bir kısmı Hristiyan ve kalanları da yerel dinlere mensuptur.  

Okur yazar oranının % 25 olduğu ve kadın başına da 7 çocuk düşen ülkenin Yönetim biçimi Başkanlık Tipi Cumhuriyettir. Yılda yarım milyar dolar ihracat , 1 milyar dolar da ithalat yapılır.  

Türkiye'nin pamuk üretimi gittikçe azalır ve yılda 900 bin tonlardan 500 bin tonlara düşerken, Burkina Faso ise 25 milyon tonluk dünya lifli pamuk üretiminin % 2'sine karşılık gelen 500 bin tonu kuzeyi tamamen çöl olan topraklarında gerçekleştirir.  

Pamuk tarımı zahmetli iştir. Çapası, ilaçlaması, toplaması emek ve para gerektirir. Türkiye, her yıl ihtiyacı olan pamuğun üretimi dışında ayrıca 1 milyar dolarlık da ithalat gerçekleştirir. Bu ithalatın % 50'si ABD'den, % 25'i de Yunanistan'dan yapılır.  

Bizim çiftçimiz kendi ülkesinde yabancıların eline geçmiş bankalara olan borçlarının faizi, devlete olan mazot borcu, gübresi, amele parası sarmalında kıvranırken Amerika subvanse ve finanse ettiği çiftçilerinin ürünlerinin akıllı idarecilerinin yaptığı anlaşmalarla 'gelişmekte olan ülkeler' e dikte ettiği fiyatlardan satılmasını sağlar.  

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Burkina Fasolu meslektaşlarıyla yaptığı bir toplantıda, TOBB'nin Yönetim Kurulu Üyelerinden biri, Burkina Faso'nun Pamuk ihracatçısı bir ülke olduğunu öğrenince,  

''Neden sizden pamuk almıyoruz?'' der. Bunun üzerine Burkina Fasolu da ''ABD bizden alır siz de onlardan alırsınız ve haberiniz bile olmaz'' diye yanıtlar.  

Geçenlerde internetten spor haberlerine bakıyordum. Burkina Faso Futbol Liginde oynayan takımların isimlerine gözlerim takıldı. United States Comoe, United States Forces Armees, US Yatenga...  

Afrikalının pamuğunu Türkiye'ye satan Amerika, düne kadar ne olduğunu bile bilmediği futbolda Afrika'nın bir ülkesinde bulunan askerleri ile 1. ligde maçlar yaparak Türk delikanlılarının iddia kuponlarına kadar giriyor. US Forces Armees'e yatırılan paralar ve ardından Amerikan askerlerinin başarısı ile kazanan kupon sahibi vatandaşlarımızın mutluluğu.  

Eskiden mahalle arasında iki taşı üst üste koyarak kale yaptığımız, takımlar birbirlerine karışmasınlar diye de bir takımın üstünü çıkartıp diğer takımın ise atletleriyle oynadığı gazozuna maçlardan, Afrika kıtasında başka bir ülkenin liginde top oynayan Amerikan askerlerinin attığı gollere sevinilen zamanlara. Bu dönüşümü sağlayan muhteşem güç nedir?  

Peki, 21. yüzyılda okulsuz öğrencileri, öğretmensiz geçen dersleri olan ülkem dururken Burkina Faso'da College Horizon adındaki Türk Koleji açan cemaatin hayırseverlerinin amaçları nedir? Afrika'da sömürülen halklara ulusal bilinci aşılamak için iyi bir eğitim sağlamak mı ya da Türk kültürünü dört kişiden sadece birinin okuma yazma bilip, ellili yaşlarını bile göremeden ölen insanlara tanıtmak mı?  

Halı saha mottosudur, 'vurdurmayın gol olur' diye. Rakip forvet oyuncusunu dolmuşa getirip uzaklardan şut attırmak için söylenir. Eğer adam da bu gaza gelip şutu atarsa top, kuvvetle muhtemel halı sahanın tellerinin de üstünden bir yerlere gider. Birileri ülke olarak bizi dolmuşa getiriyor, gazı alan bazılarımız da olur olmaz işlerin peşinde koşuyorlar.  

Afrikalının pamuğunu yok fiyata alıp bize satan zihniyet, sana Afrika'da kültürünü tanıtıp ilerde iktidara geçirmeyi planladığın adamlar yaratmana olanak verir mi? Aman gaza gelip karavana şut atmayalım da hiç olmazsa Dimyat'a pirince giderken eldeki bulgurdan olmayin  

 
Toplam blog
: 344
: 1122
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Okur yazarım. Okur yazarlıktan kastım, okuduklarımı yazmamdır ki, bu yazılarımı genellikle 'kitap..